Drama unei femei abuzate 13 ani de sot - cum a scapat de violuri si santaj

Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 08:30
20280 citiri
Drama unei femei abuzate 13 ani de sot - cum a scapat de violuri si santaj
Foto: Pexels/Snapwiresnaps.tumblr

Violenta in familie este un subiect care nu trebuie sa ne lase indiferenti. Trebuie sa luam atitudine de fiecare data cand observam manifestari de genul acesta, pentru ca in spatele lor se pot ascunde adevarate drame.

Dr. Florian Koleci, medic psihiatru la Fundatia Estuar, a povestit pentru Ziare.com cazul unei femei agresate timp de 13 ani de sot.

"Avea 36 de ani si era originara din Bucuresti. S-a casatorit in anul 2010 cu barbatul pe care il iubea, dupa o relatie de concubinaj de noua ani. Cei doi locuiau impreuna intr-o localitate rurala, intr-o casa modesta, alaturi de cei cinci copii minori. Starea materiala a familiei era modesta, singurele surse de venit fiind alocatiile copiilor si pensia de invaliditate a sotului.

Din informatiile furnizate de victima, certurile erau frecvente si erau generate pe fondul geloziei sotului. Acestea au crescut in intensitate si au ajuns in stadiul in care barbatul manifesta tratamente agresive si violente, atat fizic, cat si verbal, fata de victima si copii", povesteste medicul.

Acesta a adaugat ca, pe fondul unei gelozii excesive si dupa nasterea primului copil, relatiile dintre cei doi s-au deteriorat treptat. Odata cu degradarea relatiei, au inceput si actele de violenta de intensitate foarte mare, fapte care au avut loc si in prezenta minorilor.

"Copiii isi manifestau temerile fata de agresiunile la care asistau si cu trecerea timpului au inceput sa isi ignore parintii. De asemenea, in momentul ivirii unui conflict intre victima si sotul ei, cei mai mici dintre copii interveneau pentru aplanarea conflictului, neconstientizand ca tatal lor putea deveni agresiv si cu ei.

De cele mai multe ori, sotul recurgea la amenintari verbale si chiar la violenta fizica, ii imbrancea pe copii pentru ca se simtea iritat de faptul ca acestia ii luau apararea mamei", a mai povestit medicul.

Dr. Florian Koleci a mentionat ca de multe ori femeia a fost abuzata sexual de barbat. "Abuzul sexual a fost privit de barbat ca o solutie pentru indeplinirea unei obligatii pe care victima o are convietuind cu el. Abuzurile sexuale i-au provocat victimei leziuni fizice de mai multe ori", a adaugat medicul.

Ce spune femeia abuzata

"Intr-una din zile, sotul a dorit sa intretina relatii sexuale cu mine, iar eu am refuzat. Acesta a inceput sa ma constranga fizic, m-a dezbracat, m-a imobilizat, m-a lovit, a incercat sa ma lege de maini, m-a trantit peste obiectele de mobilier, m-a tras de par, m-a muscat de brat. M-am luptat cu el, s-a enervat ca nu reuseste si a inceput sa ma loveasca cu pumnii peste tot corpul, provocandu-mi leziuni fizice vizibile.

A folosit expresii jignitoare, umilitoare si imi spunea ca ceea ce se intampla este 'ca sa ma satur sa am relatii cu alti barbati'. El zicea ca sunt obligata la raporturi sexuale prin incheierea casatoriei", a povestit victima oamenilor de la Fundatia Estuar si care i-au oferit ajutorul.

Violenta fizica a fost folosita cu mare frecventa de catre sot, ca forma de constrangere sau ca forma de manifestare a unei gelozii, ne-a mai spus medicul.

Conform relatarilor victimei, aceasta a fost amenintata frecvent cu moartea, cu atentate la integritatea copiilor, a fost hartuita, jignita, iar activitatea ei zilnica era sub controlul permanent al sotului.

"In repetate randuri, sotul m-a amenintat cu moartea, spunandu-mi ca daca plec, ma va cauta pana ma va gasi si tot ma va omori. Au existat momente in care paratul a inregistrat convorbirile telefonice dintre noi doi, in incercarea lui de a demonstra prin probe infidelitatea mea fata de el.

Imi vorbea obscen, ma injura si ma ameninta. Convorbirile telefonice inregistrate de el au fost ascultate de rudele mele, cu intentia de a le demonstra ca ii sunt infidela", a mai povestit femeia.

Femeia a fost frecvent privata de sursele financiare ale familiei atunci cand sotul credea ca vrea sa faca un pas pentru a se apara.

"Dupa acest moment, sotul a inceput sa manifeste fata de mine o atitudine de santaj emotional, manipulare, declarand sentimente de iubire profunda fata de mine, cu intentia de a ma convige sub orice forma sa nu ma prezint la Serviciul de Medicina Legala si sa ma determine sa imi retrag plangerea penala depusa.

Mai mult decat atat, am fost privata de mijloace financiare pentru a nu ma putea deplasa la I.M.L in vederea obtinerii certificatului medico-legal de constare a violentelor exercitate asupra mea", a mai povestit ea.

Bataia nu e rupta din Rai! Cine te poate ajuta daca esti victima a violentei in familie Interviu

In cei 13 ani de relatie, barbatul era violent nu numai cu sotia sa, ci si cu copiii lor, dupa cum a spus ea.

In momentul in care a cerut ajutorul, viata femeii s-a schimbat.

"Instanta a admis cererea de emitere a ordinului de protectie formulata de victima, iar masurile de protectie au fost luate pe perioada maxima prevazuta de lege, de 6 luni.

Agresorul a fost obligat sa pastreze distanta minima de 200 m fata de de victima, fata de resedinta si locul de munca al victimei. De asemenea, agresorului i s-a interzis orice contact direct, telefonic sau de orice alt fel cu victima, cu exceptia sms-urilor si e-mailurilor care au legatura cu situatia minorilor", a mai povestit medicul.

In luna mai 2015, instanta a admis si actiunea privind desfacerea casatoriei, exercitarea autoritatii parintesti in mod comun ce catre ambii soti asupra copiilor si stabilirea domiciliului a patru dintre cei cinci minori la mama.

"Mai mult decat atat, beneficiara Fundatiei Estuar, care locuieste in Bucuresti, a obtinut ca premiu din partea unei organizatii nonguvernamentale, timp de un an, o suma cu care sa isi poate plati chiria. A fost ajutata in gasirea unui loc de munca, iar copiii cei mari urmeaza cursurile scolare in Capitala si cei mai mici frecventeaza cursurile Centrului Pilot deschis de Fundatia Estuar in parteneriat cu DGASPC Sector", a adaugat doctorul.

Victimele violentei domestice sunt sprijinite de Fundatia Estuar prin consiliere psihologica, evaluare si consiliere psihiatrica, primesc sprijinul unui jurist pentru demersurile legale si sunt ajutate sa hotarasca ce vor face in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#victima violenta domestica, #femeie batuta sot, #poveste femeie batuta sot , #cuplu