Modul in care te certi arata daca o sa divortezi

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 10:59
5438 citiri
Modul in care te certi arata daca o sa divortezi
Foto: Topnews

Certurile in cuplu sunt intr-adevar neplacute: insa nu toate cuplurile care se cearta divorteaza, arata un studiu. Se pare ca, pentru a salva relatia, trebuie sa stii sa te certi "corect".

Studiile realizate in Stalele Unite, la National Institute of Aging, arata ca modul in care cuplurile reactioneaza in cazul unui conflict este foarte important si determina in multe cazuri daca intervine sau nu divortul, informeaza Physorg.

Cercetatorii au monitorizat 373 de cupluri, pe o perioada de 16 ani, incepand cu primul an de casnicie. In primul an de casnicie, 29% dintre soti si 21% dintre sotii au spus ca nu a existat niciun conflict.

Cu toate acestea, pana in ultimul an al studiului, 46% dintre cuplurile monitorizate au divortat, iar absenta sau prezenta certurilor in primul an de casnicie n-a avut absolut nicio legatura cu modul in care s-a terminat casnicia.

S-a constatat ca ceea ce determina rupturi de netrecut in casnicie este, de fapt, stilul individual de a reactiona in cazul unui conflict. Mai precis, conteaza daca sotul sau sotia incearca sa rezolve un conflict pe cale constructiva, prin discutii si gasirea unor solutii, sau daca se retrage din conflict.

Se pare ca cel mai toxic model de casnicie este acela in care unul dintre parteneri incearca sa rezolve conflictul in mod constructiv, iar celalat se retrage. "Modelul acesta are un efect negativ asupra longevitatii mariajului. Partenerul care incearca sa rezolve conflictul va considera ca obiceiul celuilalt de a se retrage este lipsa de interes si investitie in relatie, si nu o incercare de a se calma", spune Kira Birditt, autor al studiului.

Cele mai bune rezultate le-au avut cuplurile in care ambii parteneri se implicau activ in rezolvarea conflictelor in mod constructiv, arata cercetatorii.

S-a mai constatat ca, pe termen lung, modul in care femeile reactioneaza in cadrul unui conflict se schimba. De-a lunugl anilor, acestea au tendinta sa foloseasca mai putin strategii distructive sau sa se retraga, pe cand in cazul barbatilor, folosirea strategiilor cu efecte negative asupra relatiei ramane la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#certuri cuplu, #certuri divort , #cuplu
Comentarii
Poza ioana1
ioana1
rank 5
oricum toti ajung la divorta indiferent daca s-au certat sau nu