Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Gelozia patologica - ce sta in spatele ei

Marti, 05 Mai 2015, ora 09:49
18699 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Gelozia patologica - ce sta in spatele ei
Foto: Arhiva personala

Gelozia e un sentiment care nu iarta pe multi. Cum cititorii Ziare.com s-au aratat interesati de acest subiect, dorind sa stie mai ales de ce apare in forma sa patologica, psihoterapeutul Alexandra Demian a abordat tema.

Gelozia poate fi definita ca fiind un set de emotii pe care le poate manifesta o persoana in incidenta unui moment in care relatia sa este amenintata.

Gelozia nu este innascuta, ci se dezvolta pe baza modelelor culturale, comportamentale si relationale acceptate, avand la baza istoricul vietii emotionale si relationale de pana acum.

Astfel, o persoana geloasa poate avea din punct de vedere emotional un istoric al fricii de abandon, al anxietatii, al lipsei de motivatie si speranta, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Ceea ce este important la nivelul geloziei este ca ea poate aparea in toate tipurile de relatie, inclusiv in cele de familie sau de prietenie, si nu numai intre parteneri.

Aceasta poate avea la baza diverse tipuri de sentimente. Poate fi strans legata de sentimentul de invidie, care apare atunci cand unul dintre parteneri se autoestimeaza ca fiind inferior partenerului, ceea ce il face nu numai gelos, dar va simti si ca relatia sa este amenintata din cauza dezechilibrului pe care il creeaza.

Tot legat de autoestimare, exista relatii in care partenerii se simt in competitie, iar gelozia se va indrepta catre imaginea celuilalt, care este o amenintare pentru imaginea personala, iar sentimentele pe care le traiesc sunt de neliniste si de nepotrivire.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Avem impresia de multe ori ca intram in posesia celuilalt daca incepem o relatie cu el/ea si nu intelegem ca suntem individualitati separate. Atunci se naste gelozia bazata pe sentimentul de a avea putere asupra celuilalt, de multe ori din teama de a nu-l pierde.

Alteori, unul dintre parteneri simte ca se implica foarte mult in mentinerea relatiei si traieste cu iminenta respingerii si a abandonului din partea celuilalt. Acestea sunt doar cateva exemple de situatii emotionale in care gelozia poate aparea, ea fiind foarte dificil de particularizat din cauza diversitatii comportamentelor a celor care la un moment dat "sufera de gelozie".

In schimb, putem spune ca ea are la baza de fiecare data un comportament afectiv negativ (neincredere in sine, complexe de inferioritate, egocentrism, imaturitate emotionala etc.) care insoteste de fiecare data devalorizarea propriei persoane in scenarii reale sau imaginare despre tradare, infidelitate, inegalitate si nedreptate materializate uneori in atitudini si trairi agresive la adresa celuilalt.

Cine e afectat

Cu toate ca auzim adesea expresia "Daca esti gelos/-oasa inseamna ca iubesti", sentimentul geloziei poate lua forme exagerate, care de multe ori duce la dezintegrarea cuplului sau chiar la manifestari ostile fata de celalalt.

Aici putem vorbi de forma patologica a geloziei, care apare pe de-o parte la personalitatile anxioase, foarte sensibile si suspicioase, lipsite de increderea in propria persoana si in lume in general, fiind mereu in asteptarea unei tradari, chiar daca ea nu exista in realitate, sau la personalitatile care pierd cu usurinta simtul realitatii si al controlului personal, fiind capabile de acte de violenta, agresivitate cu sau fara o baza reala.

Astfel, gelozia patologica apare pe fondul unei gandiri si a unor convingeri false despre o posibila infidelitate sau inselaciune manifestate prin atitudini de suspiciune interpretate eronat, care pot lua de multe ori forme agresive.

Sentimentele puternice de gelozie pot fi distructive pentru persoana in cauza, dar si pentru relatie, deoarece pun in pericol functionabilitatea cuplului si a raporturilor dintre parteneri care ies din limitele normalitatii.

Ca o autoevaluare eficace impotriva efectelor negative ale geloziei in momentul in care aceasta apare, realizati o cautare interioara, identificandu-va sentimentele si motivul care va face sa fiti gelosi/-oase. Asta, in primul rand pentru a testa realitatea, in sensul de a decide daca exista o problema reala in cuplul vostru, care poate produce reactii ale geloziei.

Nu in ultimul rand, este important sa discutati cu partenerul in incercarea de a aduce un echilibru si un sentiment de siguranta in relatia voastra.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...