Relatiile sentimentale: Cine e sefu'?

Joi, 20 Mai 2010, ora 18:20
2093 citiri
Relatiile sentimentale: Cine e sefu'?

Cand se termina dragostea romantica si incepe lupta pentru putere?

Cea mai mare avere pe care o avem este evolutia, insa am ajuns sa confundam acest lucru cu lupta pentru putere.

Lupta pentru putere e o caracteristica importanta in orice relatie. In majoritatea cazurilor, cooperarea dintre oameni tinde sa ajunga o lupta pentru putere, avand ca scop desemnarea celui care va ramane in control si il va domina pe celalalt astfel ca acesta sa ii indeplineasca nevoile.

Cat de departe suntem in stare sa mergem pentru a prelua controlul suprem in relatie, pentru a trai cu falsa idee de siguranta satisfacuta in acest mod?

Te-ai intrebat vreodata de ce ai aceasta nevoie de control asupra partenerului tau? Si daca aceasta este situatia prezenta, de ce te mai afli in aceasta relatie?

La masa terapeutica vin introspectiile:

Nu cumva incerci sa-ti dovedesti tie insati ceva pentru a umple un gol pentru care iti lipseste intelepciunea de a-l intelege?

Oare ca detii o cantitate insuficienta de incredere in tine astfel ca prin preluarea controlului asupra vietii altcuiva, facandu-l sa se simta nesigur, ca rezultat al dominatiei, astepti la usa un plic cu un pic de extra stima de sine?

Si totusi sa ne concentram pe solutii! Intr-o epoca a vitezei te asezi la masa cu "adversarul" fara sa stabilesti regulile jocului.

Cum sa lupti cinstit?

Gala K1 a relatiilor incepe! Aseaza-te in coltul personal, inarmeaza-te cu fair play si ...

Start!

Cere permisiunea. Asigura-te ca acum este momentul pentru a discuta despre o problema cruciala care declanseaza de obicei un conflict! Daca nu este acum momentul potrivit, faceti o programare. Serios!

Puneti limite conflictului. Daca subiectul devine prea complicat, retragerea! Fiecare in coltul lui si cereti "time-out".

Nu-ti ignora adversarul. Chiar si cand va certati, pastreaza contactul vizual, acorda atentie la ceea ce spune, lasa-l sa isi exprime gandurile. Scapa de orice te-ar putea distrage.

Foloseste fraze cu subiectul "eu". Nu acuza, nu critica sau fi negativ. Asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile si gandurile tale.

Valideaza-i sentimentele. E posibil sa devii atat de furios intr-o cearta incat sa blochezi comunicarea. Dar e foarte important ca partenerul sa stie ca sentimentele lui sunt importante pentru tine, chiar daca va contraziceti. Repeta ceea ce iti spune ca sa te asiguri ca ai inteles, insa fara a-i aduce completari.

Empatizeaza. Spunand lucruri precum " are sens" sau "imi dau seama de ce te simti asa", poti sa dezarmezi un argument incins. Poate sa mai dureze mult pana sa ajungeti la un compromis, insa daca stii ca cealalta persoana iti intelege punctul de vedere, drumul e mai usor.

Fii onest dar nu intr-un mod brutal. Treci dincolo de zona de confort si spune ce te ingrijoreaza, dar alege cuvintele cu intelepciune.

Detaseaza-te de emotii. In modul pozitiv, vreau sa spun. Cand lupti intr-o cearta, exerseaza ascultand doar continutul, fara a acorda importanta raspunsurilor emotionale.

Inainte, in timp ce si dupa o cearta exerseaza atasamentul. Atinge-ti partenerul cand iti spui punctul de vedere. Reconecteaza-te cu el dupa ce ati ajuns la un compromis. Ramaneti pozitivi pe parcursul intregului proces.

Doar nu vrei ca la finalul reprizei unul din voi sa fie knockout!

Sa fie adevarata vorba din popor: " Cel mai destept cedeaza"?

Daca vrei sa citesti materialul scris de mine, Arta Feminina a dragostei-Ingrediente si otravuri, despre cum sa experimentezi arta dragostei si cum sa ai o relatie sanatoasa, intra pe Arta Feminina

Cristina Miculete

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sfaturi relatie, #sfaturi cearta cuplu , #cuplu