Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Tendintele lui 2015 in birourile de companie

Joi, 19 Februarie 2015, ora 17:51
5029 citiri
Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Tendintele lui 2015 in birourile de companie
Foto: Arhiva personala

In ultimii ani, atat marile, cat si micile companii din Romania investesc din ce in ce mai mult in design-ul propriilor birouri. Motivele sunt in primul rand satisfactia angajatilor la locul de munca, productivitatea (de multe ori petrecem mai mult de o treime din zi la job), dar si dorinta angajatorului de a se evidentia pe piata fata de firmele concurente si de a-si consolida imaginea in fata publicului.

Arhitectul Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio si castigatoare a concursului Elle Decoration Design Awards, a explicat pentru Ziare.com care sunt cele mai importante tendinte de design in anul 2015 pentru birourile de companie.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Greseli in decorarea locuintei

1. Birourile de tip open space deja nu mai sunt o noutate, ele incurajand lucrul in echipa si schimbul de idei intre colegii de birou. Organizarea acestora insa se poate contura in nenumarate moduri in functie de tipul de activitati desfasurate. "Working pods" sau "statiile de lucru" reprezinta unul dintre cele mai populare aranjamente de birouri in care, in general, 2-4 sau 6 persoane au front de lucru comun.

Avantajul acestui sistem este realmente notabil atunci cand aceste "statii de lucru" au prevazute sisteme de "cable management", ce practic ascund toata firele incomode si inestetice, fara a compromite calitatea spatiului. Design-ul de calitate implica atat estetica, cat si utilitate, calitate si placerea utilizarii.

2. Materiale si texturi noi ce incurajeaza libera expresie si creativitatea + brainstorming-ul.

Peretii intregi de sticla emalit (colorata) ce pot fi folositi pe post de tabla de scris cu carioci speciale reprezinta visul oricarui adult care si-a dorit din copilarie sa scrie pe pereti, insa fara a fi tras la raspundere.

Ce poate fi mai simplu si mai usor de intretinut? Cariocile se sterg cu o carpa uscata, nu fac mizerie. Atunci cand placutul se imbina cu utilul este ideal, fiind un "win-win" intre satisfactia angajatului si eficienta lucrului sau. Nu implica un cost mic, dar investitia se amortizeaza pe termen lung, cu atat mai mult cu cat creativitatea angajatilor poate inregistra o crestere semnificativa.

3. Culori vii si tonice + coduri de culoare pentru o mai buna intelegere si asimilare a spatiului. Este o investitie minima de efect maxim. Cine isi doreste sa isi petreaca cel putin 8 ore din zi intr-un birou anost si neprimitor?

Design-ul biroului reprezinta o prima carte de vizita a companiei in fata clientilor, dar influenteaza si productivitatea, creativitatea si starea de spirit a angajatilor.

4. Mobilier ergonomic. Pozitia corecta la birou si calculator este esentiala pentru sanatatea fiecaruia. De cele mai multe ori, mobilierul are un cuvant de spus asupra pozitiei noastre. Avand in vedere ca fiecare dintre noi este diferit, ideal este mobilierul ce permite cat mai mult ajustarea, in functie de nevoile fiecaruia.

Recomand sa acorzi mare atentie bratelor scaunelor (acestea trebuie sa se poata regla astfel incat cotul/ bratul sa formeze un unghi de 90 grade in permanenta sprijinit - in niciun caz coatele niu trebuie sa stea in aer cand se lucreaza la calculator) ; suportului lombar (element important in sporirea confortului si reducerea durerilor lombare, si acesta trebuie sa se poata regla de la persoana la persoana) si flexibilitatii spatarului!

5. Grafici moderne si sugestive ce redau biroului o imagine si atmosfera placuta, fie ca e vorba despre desene urbane tip graffiti sau citate motivationale. Design-ul este la tot pasul in viata de zi cu zi, asa ca de ce ar lipsi tocmai la birou, locul unde probabil majoritatea dintre noi ne petrecem 1/3 din timp?

6. Spatii comune de relaxare/socializare. Tendinta a fost trasata de marile companii precum Google, iar modelul a fost preluat rapid si la noi. Tentatia este foarte mare de a folosi un eventual spatiu liber pentru a crea mai multe locuri de munca in vederea unui profit mai mare, in defavoarea unui spatiu de relaxare sau deconectare.

Fie ca este vorba de un coltisor cat de mic amenajat cu niste fotolii confortabile si o floare sau o sala de jocuri cu fusbol ori masa de ping pong (pentru cei mai norocosi!), este esential sa nu stam 8 ore inepeniti pe scaun, fiind recomandat sa facem scurte pauze in mod periodic.

Fotografii: Pavoni Studio

Ti se pare o misiune dificila sa ai un sediu de birou care arata la fel de bine si in care angajatii sunt stimulati sa lucreze la randament maxim precum in marile corporatii de peste hotare, desi nu dispui de un buget exorbitant? Nu si daca apelezi la un specialist in design interior profesionist!

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tendintele in amenajarea birourilor de companie, #tendinje amenajari birouri companie, #amenajare birou companie Miruna Pavoni, #arhitect Miruna Pavoni , #decoratiuni interioare