Baterii care contribuie la reducerea consumului de apa

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 08:51
9734 citiri
Baterii care contribuie la reducerea consumului de apa
Foto: Shutterstock

Care este metoda cea mai simpla de a economisi apa de la chiuveta sau de la dus? Ne-au raspuns doi specialisti in instalatii sanitare.

Ing. Simona Porojan, Sef Departament Marketing URBIS Armaturi Sanitare SA: Bateriile cu celula fotoelectrica, robinetii cu pedala, robinetii cu temporizare, chiar si bateriile monocomanda cu cartus in doua trepte pot fi considerate ecologice si reduc semnificativ consumul de apa.

Metoda cea mai simpla de economisire este montarea unui ventil semiautomat, care functioneaza ca un dop. Din cauza faptului ca, in Romania, populatia nu a fost educata in spiritul economiei, este necesara dezvoltarea ideii de a se monta baterii care economisesc apa prin constructia lor.

Pentru camera de baie exista baterii monocomanda cu cartus in doua trepte pentru dus si pentru lavoar. In plus, bateriile pentru dus pot fi termostatate, adica se preseteaza temperatura apei si astfel se reduce timpul de curgere.

La bucatarie se recomanda bateriile cu celula fotoelectrica. Apa curge la robinet atata timp cat mana este in raza de actiune a celulei fotoelectrice si cateva zeci de secunde dupa.

In cazul robinetilor cu temporizare prin apasarea robinetului, apa curge un timp presetat (7, 10, 20 sau 30 secunde), apoi se opreste. Acesti robineti sunt varianta mai ieftina fata de bateriile cu celula fotoelectrica.

Dan Curcudel, Director Zona Grohe Romania pentru a reduce consumul de apa, orice baterie monocomanda Grohe poate fi reglata, prin limitarea cursei levierului, sa consume pana la jumatate (6 litri/minut) fata de o baterie standard, fara sa afecteze forma jetului.

Grohe a dezvoltat mai multe patente pentru reducerea consumului de apa si energie, cum sunt: cel folosit pentru tehnologia Ecojoy®, cel pentru produsele Grotherm, Grohe Blue sau pentru pachetul Ecokit®. Astfel, exista serii de baterii pregatite din fabrica cu sisteme de economisire a apei si energiei.

Recomandam sistemul de limitare a cursei manerului cu un aerator special care face amestecul aer-apa si care ajuta la generarea confortului necesar utilizand mai putina apa.

Pentru dus, exista linii ce au incorporate optiunea "economie de apa", asa cum sunt Rainshower sau Euphoria.

Pentru baie, o solutie cu maxim efect in reducerea consumului, dar si extrem de confortabila, este utilizarea bateriilor termostate care asigura temperatura constanta, indiferent de fluctuatiile de presiune din instalatie. Pentru bucatarie, exista baterii inovatoare, la care s-a adaugat functia de filtrare a apei.

Articol publicat in revista Casa si gradina.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#baterii economice, #economie apa, #baterii baie, #obiecte sanitare apartament , #decoratiuni interioare