Dare to Rug: Covoare inspirate din folclorul romanesc cu lana din Noua Zeelanda Interviu

Marti, 17 Mai 2016, ora 08:03
11399 citiri
Dare to Rug: Covoare inspirate din folclorul romanesc cu lana din Noua Zeelanda Interviu
Foto: Facebook/Dare to rug

Doua tinere romance au pus bazele unei afaceri mai putin obisnuite: vand covoare inspirate din folclorul romanesc, produse in China cu lana din Noua Zeelanda si vopsea din Elvetia.

Flavia Scinteanu si Andreea Batros sunt de origine din Focsani, iar produsele lor deloc ieftine (un covor poate costa si 1.500 de euro) au mare cautare printre straini.

Despre inedita afacere si cum privesc strainii aceste tesaturi inspirate din folclorul nostru ne-a vorbit Flavia Scinteanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cum v-a venit ideea realizarii acestor covoare?

Ideea a venit acum un an si jumatate, cand ne-am sincronizat amandoua intr-o vacanta acasa, in Romania (pe cand Andreea inca locuia in Shanghai, iar eu abia ma intorsesem din Milano dupa 2 ani). Ne cunoastem si suntem prietene de foarte mult timp. Mereu ne-am gandit ca atunci cand vom fi din nou amandoua in acelasi loc vom face ceva impreuna.

Si Andreea, si eu lucram proiecte de design de interior, in care propuneam obiecte de design personalizate, si asa ne-am hotarat sa cream propriile noastre covoare.

Provocarea a venit atunci cand niste prieteni de familie cautau un covor si ne-au cerut sfatul. Se plangeau ca nu gasesc un covor care sa le placa si asa ne-am dat seama ca, in Romania, piata covoarelor nu este foarte variata.

Acum suntem amandoua in Romania, chiar daca productia e in China.

Modelele din ce zona a tarii sunt? Cum le gasiti si alegeti?

Prima noastra colectie, "Romanian Moods", contine 10 modele. Fiecare model este inspirat dintr-o zona istorica a tarii. Sarbatorim astfel Moldova, Oltenia, Transilvania, Muntenia, Bucovina, Maramures, Basarabia, Dobrogea, Crisana si Banat.

Fiind departe de casa, devenisem foarte curioase si incepusem sa apreciem mai mult folclorul romanesc. Am inceput astfel sa studiem mai indeaproape acest subiect si sa descoperim ce potential frumos are pentru un proiect de design contemporan. Covoarele Dare to Rug din prima noastra colectie studiaza in primul rand cusaturile de pe porturile nationale.

Care e feedback-ul de pana acum? Ce spun strainii despre covoarele acestea?

Feedback-ul de pana acum este unul foarte bun si cel mai mult ne bucuram sa auzim ca produsele noastre arata mai bine in realitate decat in poze. Nu mai spunem si de cat de bine se simt.

Am primit, la targul de la Milano, de la care tocmai ne-am intors, niste reactii minunate si de la straini. Isi dau seama ca e vorba de inspiratie folclorica si atunci devin curiosi sa afle mai multe. Cu toate acestea, ni s-a spus ca modelele par foarte contemporane si versatile - se pot incadra in multe tipuri de interioare.

In ce tari sunt comercializate?

In Romania si in toate tarile Uniunii Europene. Inca nu avem o retea de distributie offline, asadar covoarele sunt disponibile prin comanda direct de la noi. Avem si un mic showroom, unde potentialii clienti care ajung in Bucuresti pot veni sa le vada si le atinga in realitate. In plus, modelul Ironic este disponibil si la magazinul Dizainar.

Asadar, pot fi cumparate si in Romania. Care e pretul minim si cel maxim pentru un covor?

Da, bineinteles! Covoarele sunt disponibile prin comanda si preturile modelelor standard sunt intre 530 - 1.500 euro. Putem sa personalizam dimensiunile, pretul fiind oferit la cerere.

Covoarele "se realizeaza printr-o tehnica manuala". Ce presupune aceasta?

Tehnica hand-tufted consta in inserarea smocurilor de lana cu o unealta speciala ("hand-tufting gun") pe un canvas mare din bumbac, pe care a fost desenata inainte grafica dorita. Apoi, spatele se lipeste, iar fata si marginile se finiseaza (tund). Spatele, in cazul covoarelor Dare to Rug, se captuseste cu bumbac, protejand si oferind o viata mai lunga covorului.

Ati pus bazele unei afaceri cu materie prima din Noua Zeelanda (lana), Elvetia (vopsele ecologice), covoarele pe care le realizati fiind produse intr-o fabrica din China. De ce acest amalgam de tari? De ce se realizeaza tocmai in China?

La baza deciziilor de productie sta dorinta noastra de a oferi un produs de calitate si durabil. Din pacate, Romania nu mai are industrie de productie a covoarelor. Ne-am orientat catre China, pentru ca Andreea a locuit in Shanghai 4 ani si a colaborat cu producatori de covoare pentru proiectele de design de interior realizate acolo. Avea astfel o relatie deja stabilita si stia foarte bine ce calitate ofera.

Materialele sunt alese conform standardelor internationale de calitate in industria covoarelor. Lana din Noua Zeelanda este recunoscuta ca fiind cea mai buna pentru acest tip de covoare, datorita frumusetii sale, a elasticitatii, culorii deschise si rezistentei in timp. Ne dorim foarte mult sa avem posibilitatea in viitor sa producem in Romania, dar asta necesita timp, know-how si resurse financiare de care nu dispunem inca.

Aveti pregatire in domeniu?

Si eu si Andreea suntem designeri de interior. Andreea este absolventa a Facultatii de Arhitectura, in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", iar eu am terminat un master in design de interior la Scuola Politecnica di Design, din Milano.

Vreuna dintre voi avea experienta in afaceri?

Singura experienta, daca se poate spune asa, este ceea ce am vazut la parintii nostri. Amandoua provenim din familii de antreprenori si cred ca asta a jucat un rol important in curajul cu care am pornit acest proiect.

In plus, ne-a ajutat enorm programul Hubcelerator din cadrul Impact Hub, la care am participat in perioada octombrie - decembrie 2016. Fiind designeri, aveam produsul pus la punct, credeam in el, dar habar nu aveam de unde sa o apucam pentru a-l scoate pe piata. Acest program de accelerare pentru startup-uri ne-a ajutat sa construim si sa scoatem Dare to Rug la lumina.

Idee de afaceri: Maruntisurile vechi, reciclate in obiecte de arta

Care a fost bugetul cu care ati inceput?

Investitia initiala a fost de 10.000 de euro.

Se poate vorbi deja de profit?

Inca nu, dar ne putem acoperi cheltuielile si tot ce este nevoie pentru a dezvolta in continuare startup-ul Dare to Rug, fara sa avem nevoie de sustinere din exterior.

Intr-o lume in care unii renunta, din comoditate, la covoare, voi cum ii convingeti ca nu fac cea mai buna alegere?

Simplu! Le spunem sa Dare to Rug! Asa ne-a venit ideea numelui - tot auzeam in jur ca romanii nu mai folosesc covoare, pentru ca le considera de moda veche sau nepractice. Ne-am dat seama ca trebuie sa aruncam o provocare si sa aratam ca acestea pot fi moderne, vesele, proaspete, ca pot aduce un plus de valoare unui spatiu. Aceasta este si ideea conceptului de creatie pentru prima colectie.

Ne-am dorit sa reinterpretam motivele traditionale intr-o maniera contemporana pentru a duce mai departe o mosternire culturala care este prea valoroasa pentru a o lasa la pastrare undeva ascunsa.

Covoarele comercializate sub marca Dare to Rug sunt clasice, pentru podea, sau realizati si piese care sa fie expuse pe perete? Daca da, acestea cum sunt percepute?

Covoarele Dare to Rug pot fi folosite oriunde isi doreste clientul, deci pot fi si expuse vertical. Zilele trecute am livrat unei cliente un covor Dare to Rug care a spus ca este prea frumos pentru a lasa pe cineva sa calce pe el. Asadar, planuieste sa il suspende pe un perete. Interpretam asta ca fiind un feedback minunat de bun.

Cei care au vazut la targuri obiectele va intreaba despre Romania? Ce anume, cel mai adesea?

Majoritatea strainilor banuiesc ca modelele au inspiratie etnica, dar totusi sunt impresionati de aspectul contemporan, si atunci sunt intrigati si vor sa afle povestea din spate. Sunt incantati sa auda de Romania, iar noi am ramas surprinse sa auzim ca majoritatea stiu despre minunatele noastre ii romanesti.

Multi straini din tarile vecine se opreau in fata covoarelor uimiti de cat de mult se regaseau in ele. Acelasi lucru s-a intamplat si cu niste vizitatori din Mexic. Se pare ca avem multe in comun cand vine vorba de motive traditionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Dare to rug, #covoare traditionale romanesti China, #covoare motive romanesti fabrica China, #covoare mdoderne folclor romanesc , #decoratiuni interioare