Pe gaz sau electrica? Alegeti-va urmatoarea plita cu intelepciune

Advertorial
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 17:52
4767 citiri
Pe gaz sau electrica? Alegeti-va urmatoarea plita cu intelepciune
plita pe gaz FOTO: unsplash.com

Majoritatea proprietarilor de case au doua optiuni pentru plita de bucatarie: pe gaz si electrica. Cel mai adesea, tipul de plita pe care il preferati se reduce la ceea ce ati invatat sa gatiti. Cu toate acestea, in timp, multi oameni gasesc motive pentru a-si schimba preferinta.

De exemplu, bucatarii in plina dezvoltare pot fi influentati de versatilitatea si precizia oferite de incalzirea cu flacara a plitelor pe gaz. Intre timp, parintii cu copii mici pot trece la o plita electrica, vazand-o ca fiind cea mai sigura dintre cele doua. Familiile apreciaza, de asemenea, suprafetele usor de curatat ale plitelor electrice. Oricat de puternica ar fi preferinta personala, bugetul joaca si el un rol: in functie de locul in care locuiti, unul sau alt tip de plita ar putea fi mai ieftina de operat.

Daca plita dvs. actuala va arde sosurile si distruge friptura, ar putea fi timpul sa o inlocuiti. Am pus cele doua tipuri una langa cealalta - plite pe gaz vs. electrice - pentru a intelege diferentele cheie si pentru a decide ce este mai potrivit pentru gospodaria dvs.

Plita pe gaz necesita o conducta de gaz

Desi propanul, butanul sau chiar gazul petrolier lichefiat pot fi utilizate pentru alimentarea unei plite, majoritatea plitelor pe gaz functioneaza pe gaz natural si necesita o conducta de gaz catre casa. In functie de locul in care locuiti, accesul la o linie de gaz poate fi o problema. In majoritatea oraselor, infrastructura este de asa natura incat plitele pe gaz si electrice sunt la fel de fezabile. In zonele mai indepartate, liniile de gaz nu sunt atat de accesibile.

Indiferent unde locuiti, este posibil sa existe electricitate. Si atata timp cat locuinta dvs. are electricitate, puteti folosi o plita electrica. Pur si simplu trebuie conectata. Retineti, totusi, ca majoritatea plitelor electrice necesita o priza de minim 220 volti.

Plitele electrice tind sa fie putin mai scumpe decat cele pe gaz, desi diferentele in costurile de functionare variaza in functie de regiune.

La fel ca in cazul oricarei alte investitii pe care ati face-o in casa dvs., alegerea unei plite pe gaz de la emag presupune cantarirea atat a costului de achizitie initial, cat si a costului de functionare pe termen lung. Plitele electrice tind sa aiba pretul mai mare - totusi, nu cu mult. Exista o diferenta, dar nu este una foarte dramatica.

Cu toate acestea, costurile de operare sunt adesea suficient de diferite pentru a fi un factor decisiv pentru multi. Este dificil sa facem declaratii generale, deoarece tarifele de utilitate se schimba de la tara la tara. Dar, in majoritatea locurilor, gazul natural costa mai putin decat electricitatea si, acolo unde este cazul, o plita pe gaz costa de obicei cu 10 pana la 30 la suta mai putin pentru a functiona in mod continuu.

Cu toate acestea, plitele electrice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Desi ar putea fi mai ieftin sa folositi o plita de gaz pentru nevoile dvs., risipiti mai multa energie pe gaz. 74% din energia produsa pe o plita electrica este transferata in alimente, comparativ cu aproximativ 40% pe o plita pe gaz. Cu toate acestea, nu este cea mai eficienta plita din lume. Un studiu privind eficienta energetica in cladiri a constatat ca blaturile cu inductie sunt o optiune chiar mai buna, cu pana la 90% a energiei transferate in alimente.

Plitele pe gaz ofera un control mai precis al temperaturii decat cele electrice.

Principala diferenta dintre plitele pe gaz si cele electrice consta in modul in care acestea raspund la schimbarile de temperatura. Plitele pe gaz raspund mai mult sau mai putin instantaneu, pe masura ce flacarile se raspandesc in jurul fundului unei tigai, iar butoanele care schimba dimensiunea flacarilor va ofera mai mult control precis pentru a avea succes cu anumite feluri de mancare.

Plitele electrice nu raspund la fel de repede, mai ales atunci cand reglati temperatura in jos sau opriti caldura. In afara de aceasta, exista si cateva lucruri pe care o plita electrica pur si simplu nu le poate face, da la care o plita pe gaz se descurca de minune: ardere, prajire si flambare. Daca sunteti un bucatar amator, performanta superioara a plitelor pe gaz va poate influenta in favoarea lor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plita pe gaz, #plita, #plita electrica , #decoratiuni interioare