Cum sa iti organizezi biblioteca - Trucuri pentru un aspect spectaculos

Advertorial
Luni, 10 Mai 2021, ora 18:32
7964 citiri
Cum sa iti organizezi biblioteca - Trucuri pentru un aspect spectaculos
biblioteca FOTO: cumparamcarti.ro

Cel mai apreciat loc din fiecare casa este camera in care se afla biblioteca. Niciun alt obiect de mobilier nu poate egala fumusetea si prestanta pe care rafturile pline de carti le ofera. Pentru a obtine, insa, o biblioteca organizata care sa te cucereasca atat pe tine cat si pe cei apropiati tie, trebuie sa-ti reorganizezi acest spatiu, astfel incat sa devina refugiul tau pentru momentele de relaxare.

Pasiunea pe care o ai pentru lectura si implicit pentru carti se va reflecta si in modul in care le pastrezi si organizezi in biblioteca. Desi spatiul locuintei nu va fi intotdeauna prietenos cu dorintele tale de a-ti organiza pretioasele titluri aflate in biblioteca, dorim sa iti prezentam cateva metode de amenajare care sa-ti vina in ajutor.

Daca ai achizitionat deja mobilierul in care urmeaza sa iti asezi cartile sau doar vrei sa rearanjezi cartile din biblioteca, inainte de a trece efectiv la treaba, iti prezentam cateva trucuri care sa te ajute in procesul de organizare.

Selecteaza cartile de interes pentru tine

Indiferent de preferintele pe care le ai atunci cand vine vorba de lectura, cartile pe care alegi sa le pastrezi trebuie sa fie semnificative pentru tine. Inainte de a te gandi la modalitatea de aranjare si clasificare, este bine sa golesti rafturile bibliotecii si sa selectezi volumele care inca prezinta interes pentru tine, astfel incat sa pastrezi doar cartile importante.

Gandeste-te la rafturile cu carti ca la acel loc in care te indrepti cel mai des atunci cand te simti nefericit, confuz sau ai nevoie de o evadare din cotidian, pentru ca de acolo alegi cartea ce te va purta spre rezolvarea dilemelor prin care treci, titlul in ale carui file poti descoperi raspunsurile la cele mai profunde intrebari ale tale sau volumul care te poate purta intr-o aventura cu personaje din ale caror experiente te poti inspira.

Decide locul fiecarei carti din biblioteca

Cea mai indicata metoda de a face selectia cartilor este sa verifici fiecare titlu in parte si sa decizi ce doresti sa se intample cu acesta. Daca, de exemplu, ai carti vechi pe care le-ai citit si nu se mai afla in aria ta de interes, poti alege una dintre aceste variante:

  • Daruieste-le cunoscutilor tai, oferindu-le astfel un cadou care sa ii inspire;
  • Doneaza-le unui ONG sau unei scoli;
  • Vinde cartile de care nu mai ai nevoie unui anticariat si astfel vei contribui la incurajarea lecturii.

Totodata, este recomandat sa organizezi cartile pe anumite categorii si criterii inainte sa le aranjezi la loc pe raft, astfel incat sa iti fie usor sa alegi titlul pe care doresti sa-l citesti.

Criteriile de organizare dupa care sa te ghidezi

Daca in urma selectiei pe care ai facut-o te-ai decis ca ai carti de vanzare, adreseaza-te unui anticariat, iar intre timp pune deoparte volumele respective, pana in momentul in care echipa de achizitii va ajunge la tine, si organizeaza restul cartilor pe care doresti sa le pastrezi, astfel incat sa fie simplu sa le gasesti, iar aspectul bibliotecii sa fie unul pe placul tau. In functie de preferintele tale, poti aranja cartile in biblioteca urmand o varietate de criterii, printre care se numara:

1. Aranjarea cartilor pe colectii

Majoritatea editurilor aleg sa publice cartile apartinand aceluiasi gen sub forma de colectii, urmand un anumit model, iar o astfel de colectie completa va avea un aspect ingrijit si va fi o adevarata placere sa o observi in raft.

2. Aranjarea cartilor in ordine alfabetica

Atunci cand detii un volum mare de carti, acestea pot fi organizate in biblioteca in ordine alfabetica. Daca iti doresti sa dai un aer interesant rafturilor, le poti delimita cu ajutorul unor litere decorative.

3. Organizarea cartilor pe culori

Chiar daca nu ai mari inclinatii artistice, aceasta organizare este foarte usor de realizat si are un impact puternic in ceea ce priveste rezultatul final. Un mare avantaj pe care ti-l ofera aceasta forma de ordonare a cartilor este acela ca este usor sa faci modificari oricand iti doresti o schimbare de decor.

Cel mai important detaliu atunci cand doresti sa iti organizezi cartile din biblioteca este propria ta amprenta. In functie de personalitatea ta, poti sa-ti creezi biblioteca mult visata, astfel incat sa ai propriul tau loc dedicat cunoasterii tuturor tainelor lumii.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#biblioteca, #amenjare biblioteca, #organizare biblioteca , #designer