Dorin Negrau, singurul roman de la New York Fashion Week Interviu

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 08:22
6327 citiri
Dorin Negrau, singurul roman de la New York Fashion Week Interviu
Foto: Arhiva personala

Dorin Negrau este designerul roman care ne reprezinta, joi, la Saptamana Modei de la New York, aflata in plina desfasurare.

Ce vor purta manechinele privite de spuma vedetelor de la Hollywood ne-a povestit chiar creatorul de moda intr-un interviu Ziare.com.

Colectia prezentata de Dorin Negrau se numeste "Duality" si este inspirata de dualitatea mitului vampirului Dracula.

Aceasta, cu "elemente vampiro-eclectice", "surprinde misterul dualitatii fiecaruia dintre noi, al sexualitatii noastre, al dorintelor noastre ascunse, al nevoii de reincarnare spirituala din seva locului de origini", asa este prezentat show-ul sau.

Despre proiectul sau, tendintele sezonului deja inceput, cat si despre cum se imbraca romanii, ne-a vorbit designerul Dorin Negrau.

Sunteti singurul designer roman de la Saptamana Modei din New York?

Da, si sunt foarte onorat pentru acest gir de incredere care mi se acorda pentru a fi deschizator de drumuri spre visul american si pe aceasta filiera.

De ce Dracula, de ce dualitate?

A fost o lupta cu mine si cu nevoia de a atrage atentia asupra mea si a tarii din care provin. Fiind nascut in Transilvania si Dracula fiind cel mai cunoscut personaj legat de Romania - bineinteles dupa Nadia Comaneci, care, din pacate, nu va putea sa fie prezenta la show - am dat frau liber imaginatiei mele si am tesut o poveste in jurul dualitatii noastre, ca oameni intr-o societate in care valorile si identitatile noastre sunt precare.

Ati declarat ca aceasta colectie isi doreste sa surprinda, printre altele, "misterul nevoii de reincarnare spirituala". V-ati gandit vreodata in ce v-ar placea sa va reincarnati? Intr-o viata anterioara ce credeti ca ati fost?

Cu siguranta am fost un "Machiaveli" romantic si seducator prin aroganta si stapanire de sine, rautate feroce, dar blanda - adica tot ceea ce nu a fost adevaratul Machiaveli si tot ceea ce nu sunt eu, acum.

Ca sursa de inspiratie este mentionat costumul traditional romanesc creat chiar de bunica dvs, intr-un moment crucial al vietii, dupa cum ati afirmat. Ne puteti spune mai multe despre asta?

Costumul a fost lucrat in urma cu cel putin 50 de ani de catre bunica mea, pentru una dintre fetele ei, intr-o perioada cand ea se impaca cu sine si cu faptul ca fratele ei, disparut pe frontul din Rusia, nu va mai fi gasit sau nu mai vrea sa fie gasit, asa cum i s-a spus de catre o vrajitoare.

L-a facut din durere si jale, dar a culminat prin a i-l darui fetei sale, sa imbrace o cariera muzicala si iata ca, fara sa vrea, mie, nepotul ei rasfatat (mi-a revenit costumul - n. red.), ca sa il folosesc de patru sezoane, ca sursa de inspiratie pentru colectii contemporane, in secolul vitezei si al consumerismului.

Broderiile manuale se regasesc si ele in colectia dvs. Cine le-a realizat? V-a fost greu sa gasiti aceste persoane? In ce proportie a murit acest mestesug?

Broderiile manuale traditionale romanesti "cipca", cum se zice lamine in Bihor, sunt si vor fi impresionante prin felul lor de realizare si motivele pe care tarancile le - au conturat. Da, se mai produc, dar cel mai mult merg pe valorificarea celor executate in trecut si pe care eu le scot la lumina.

Imi doresc ca in scurt timp sa realizez, in casa bunicii mele, o tabara de creatie si valorificare a mestesugurilor traditionale romanesti, ce stau la baza realizarii

vesmintelor. Deja sunt proiecte pilot in acest sens, prin identificarea copiilor defavorizati sau din casele de copii, care isi doresc sa preia aceste mestesuguri.

Ne puteti da niste sfaturi in ceea ce priveste tinutele pentru sezonul urmator?

Sezonul de toamna 2014 - 2015 va fi unul cu multa culoare: albastru marin, verde marin, dar si culori deschise - gri, bleu, roz, care vor readuce in atentie multe elemente din moda barbateasca.

Ce ar trebui sa aruncam din sifonier, pentru ca nu se mai regaseste in tendinte?

Eu nu as arunca nimic din sifonier, pentru ca nu se stie niciodata ce piesa va fi in sezonul urmator un "must have vintage piece" (piesa vintage obligatorie - n.red.). Da, stiu, nu e un sfat bun pentru cineva care traieste si creeaza pentru viitor, dar este sanatos pentru cineva care stie sa imbine noul cu vechiul.

Ce greseli ati observat ca fac femeile din Romania cand vine vorba de tinute?

Prea mult toc si prea multa incorsetare, ca sa nu mai vorbesc de imbracamintea "machiaj".

Cum se imbraca ele, comparativ cu femeile din alte tari?

Ingrijit, curat, daca au si sfatuitori buni, adica editorialisti de moda ancorati in realitate si bugetul mediu al unei populatii de 22 de milioane de locuitori (sic!), cu o putere economica inca in scadere.

Designerul care nu ar imbraca-o niciodata pe Adriana Bahmuteanu - Interviu

Care este greseala de neiertat pe care o poate face un barbat atunci cand se imbraca?

Ai sa razi, dar barbatii din Romania fac din ce in ce mai putine greseli. Greseala vine din a nu face diferenta intre camasa si tricoul Polo si momentul ales pentru fiecare. Nu vei alerga niciodata in Polo, dar nici nu te vei duce la birou cu sacou si Polo, decat, poate, daca este ziua de vineri, cand companiile permit o tinuta casual.

Admirati vreo vedeta de la noi in ceea ce priveste stilul?

Of! Greu sa cred ca exista in acest moment o vedeta in Romania care sa reuseasca sa fie constanta in ceea ce vrea sa fie ea si nu pseudo-marketingul. Nu mi-am batut capul cu vedetele niciodata si nu am de gand sa o fac nici de-acum incolo, decat daca vor sa aleaga stilul Negrau.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Dorin Negrau Saptamana Modei New York, #Dorin Negrau noua colectie, #Dorin Negrau colectie toamna iarna, #Dorin Negrau designer interviu, #tendinte moda toamna iarna 2014 , #designer