5 greseli pe care tinerele familii le fac cu bugetul lor

Sambata, 17 Iulie 2010, ora 20:10
2249 citiri
5 greseli pe care tinerele familii le fac cu bugetul lor

Tinerele familii au tendinta de a risipi banii aproape inconstient, uitand de responsabilitati precum plata creditului ipotecar sau plata ratei la masina. Este adevarat ca tinerii soti si-ar dori sa petreaca mai mult timp impreuna, sa mearga in vacante mai des si omit ca mai au si alte cheltuieli.

Smart Money prezinta cateva greseli de gandire, care se rasfrang asupra bugetului, si modul cum pot fi ele indreptate.

1. Nu este nimic in neregula sa ai o mica datorie.

Cea mai mare greseala a tinerelor familii este ca se imprumuta prea devreme, chiar si atunci cand nu au nevoie, pentru a-si satisface micile capricii. In general, se crede ca un credit ipotecar nu ar trebui sa reduca cu mai mult de 28% venitul brut al unui cuplu. Uneori insa, datoriile totale ajung si la 40% din bugetul cuplului. Bancile accepta ca datoriile totale sa fie de cel mult 30% din salariu.

2. Estimarile gresite

Multe cupluri tinere, aflate la inceput de drum, nu stiu sa-si planifice banii si uneori ajung sa-si subestimeze cheltuielile cu pana la 20%. De aceea, este foarte important ca fiecare cuplu sa faca o lista cu cheltuielile lunare, la care sa mai adauge un procent de cheltuieli neprevazute.

3. Pensionarea este departe

Multe cupluri tinere nu economisesc pentru pensie. Acestia se concentreaza asupra obiectivelor pe termen scurt si uita de pensia privata sau sa puna bani deoparte pentru zile negre. Pentru o batranete linistita, o persoana de 20 de ani ar trebuie sa puna deoparte 10% din veniturile sale, iar cineva in 30 de ani 12-15%.

4. Cine are nevoie de asigurare?

Asigurarea de viata sau cea de sanatate nu sunt o prioritate pentru tinerii casatoriti, care se gandesc ca nu sunt la varsta cand ar putea sa pateasca ceva. Acest lucru este o mare greseala, caci dand bani pe astfel de asigurari nu inseamna ca ii pierzi, ci ii investesti tot in tine. Nimeni nu zice ca trebuie sa dai jumatate din salariu pe asa ceva, insa poti investi un procent lunar din salariu pentru astfel de probleme.

5. Taxele de studiu pentru copii sunt prea mari

Parintii care doresc sa-si ajute copiii sa mearga la o scoala sau o universitate buna ar trebui sa inceapa sa economiseasca inca de pe acum. Exista conturi de economii pentru copii in care poti depune lunar bani. Cumuland cate un pic in fiecare luna, poti preveni o multime de dureri de cap legate de aspectul financiar atunci cand copilul tau va avea nevoie de bani pentru educatia sa.

Desi multi parinti sustin ca nu au bani pentru "scoli inalte", educatia copiilor ar trebuie sa fie pe lista de prioritati.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#buget familie, #buget greseli, #bani familie tanara , #familia