5 sfaturi pentru mamele care intretin familia

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:03
2434 citiri
5 sfaturi pentru mamele care intretin familia
Foto: womansday

In cele mai multe dintre cazuri, barbatul este cel care sustine familia din punct de vedere financiar. Insa, in ultimii ani, numarul femeilor care au acest rol a crescut.

Este posibil sa aleaga de comun acord ca el sa fie cel care sta acasa cu copiii si ea sa munceasca, este posibil ca mediul economic sa duca la o asemenea situatie - in cazul in care barbatul este concediat sau are o boala care nu ii permite sa aiba un serviciu. Ori pur si simplu ca femeia sa aiba un salariu mai bun.

Responsabilitatea de a fi persoana care intretine familia este destul de mare si apasatoare, putand deveni chiar frustranta.

Conform How Stuff Works, iata cinci sfaturi pentru mamele care se afla in aceasta ipostaza.

1. Scapa de sentimentul de vinovatie

Mamele sunt renumite pentru tendinta de a-si face griji si de a se invinovati, dintr-o preocupare prea mare de a face totul asa cum trebuie, in special pentru cei dragi.

Insa, vinovatia nu isi are locul mai ales in cazul celor care intretin o familie. In Statele Unite ale Americii spre exemplu, peste un milion de familii cu copii sub 18 ani sunt intretinute de catre mame. Iar in 2007 erau peste patru milioane de familii in care mama avea un salariu mai mare decat tatal, cifra fiind dubla fata de anul 1990.

2. Concentreaza-te si invata sa spui si "nu"

Cand sunt la munca, multe femei au tendinta de a se gandi la toate lucrurile pe care le-ar fi putut face impreuna cu familia. Iar cand sunt acasa se lasa coplesite de grijile de la serviciu si chiar de sarcinile legate de acesta. In acest mod, insa, eficienta are de suferit.

Ideal este sa te concentrezi asupra muncii cand esti la serviciu, iar acasa sa te detasezi de gandurile care au legatura cu job-ul - mai mult decat logic, insa nu multe mame procedeaza in acest fel.

De asemenea, ar fi bine sa inveti sa spui si "nu", fie ca e vorba de serviciu, fie ca e vorba de casa si familie. Orice om are anumite limite, iar epuizarea nu este tocmai indicata. Invata sa spui "nu" atunci cand chiar nu le poti face pe toate si cere ajutorul celor din jur.

3. Discuta despre tensiunile aparute din pricina inversarii de roluri

Mentalitatea comuna este aceea ca barbatul trebuie sa fie sustinatorul familiei din punct de vedere financiar si femeia sa stea acasa si sa aiba grija de casa si familie, iar din aceasta cauza este posibil sa apara tensiuni, resentimente si stres in relatie. Incearcati sa le depasiti prin discutii sau in orice alt mod, doar nu le lasati sa se acumuleze si sa va coplesasca.

4. Echilibrati sarcinile

Doar pentru ca mama este principalul intretinator nu inseamna ca tatal este cel care are mai multa grija de copii. Este posibil ca el sa lucreze si de acasa, iar copiii sa fie ingrijiti partial si de bunici. Si, oricum, in afara programului de serviciu, tot mama este de regula cea care are grija de copii.

5. Ai grija la orgoliu

Femeile care castiga mai multi bani decat barbatii sunt mai tentate sa puna egal intre bani si "puterea" dintr-o relatie. Iar acest lucru poate duce la tensiuni atat din punct de vedere financiar, cat si in ce priveste relatia in sine.

Un sondaj realizat in 2008 a aratat ca una din trei femei care intretineau o familie nu era chiar incantata de a achita cheltuielile comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mame intretinator familie, #intretinator familie, #femei intretinator familie, #mame care intretin familia , #familia