Cat de traditionala mai e familia intr-o tara cu o treime din copii nascuti in afara casatoriei? Comparatia cu Europa

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 20:22
9226 citiri
Cat de traditionala mai e familia intr-o tara cu o treime din copii nascuti in afara casatoriei? Comparatia cu Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a votat, cu o majoritate covarsitoare, redefinirea familiei in Constitutie.

Modificarile nu se refera, insa, doar la precizarea explicita referitoare la cuplul barbat-femeie care sa stea la baza casatoriei. Ci ele ignora si situatiile si starea de fapt in care se gasesc atat parintii, cat si copiii aflati, cu totii sau partial, in afara casatoriei legalizate.

Cata legatura cu realitatea demografica are insa familia traditionala intr-o tara in care aproape o treime din copii se nasc in afara casatoriei - uniuni consensuale, familii monoparentale (in special mame singure)?

Iata noua definitie propusa de Parlament:

"Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor"

Si iata situatia de fapt:

Inainte de 1990, divorturile si mai ales nasterile in afara casatoriei erau exceptii:

  • 3-4% din copii se nasteau in afara casatoriei
  • 75% din copii erau nascuti in cadrul primei casatorii

Acest comportament s-a schimbat imediat dupa Revolutie si ambele au ajuns fenomen larg. Nici divortul, si nici copilul nascut in afara casatoriei nu mai sunt stigmatizate, ci au devenit fenomene largi.

Celibatul definitiv, coabitarea si statutul de mama singura sunt din ce in ce mai raspandite si datele statistice confirma renuntarea accelerata la conventiile sociale anterioare anului 1990.

Astfel incat, in 2013, s-a inregistrat numarul record de peste 70.000 de copii nascuti in afara casatoriei (potrivit metodologiei statisticii inetrnationale, acestia sunt copii nascuti de mame care nu sunt casatorite), potrivit datelor INS:

Sursa: Curs de Guvernare

Daca in 1989 rata copiilor nascuti in afara casatoriei era de aproximativ 3%, in 1992 urcase deja la circa 15%, in 2010 la 27,69%, iar in 2013 s-a inregistrat recordul de peste aproape 33% copii nascuti in afara casatoriei.

Nu exista studii detaliate pentru a sti exact ponderea nasterilor de acest gen asumate, dar trebuie mentionat ca avem un fenomen larg si ingrijorator de mame minore.

De asemenea, trebuie precizat ca in rural se inregistreaza un procent mai mare de nasteri in afara casatoriei (in 2010 era de aproximativ 33% din totalul nasterilor din rural), ceea ce contrazice perceptia potrivit careia la sat s-au conservat mai bine valorile traditionale.

Procentul national este sub media europeana, care se situa in 2012 la peste 40% (conform Eurostat), cu precizarea ca aceste comportamente demografice s-au schimbat cu cateva decenii inaintea Romaniei.

Sursa: Curs de Guvernare

Citeste mai departe analiza comparativa despre cat de traditionala mai este familia intr-o tara unde aproape o treime din copii se nasc in afara casatoriei pe Curs de Guvernare

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#familie traditionala Constitutie , #familia