Ce simte copilul dupa divortul parintilor si cum trebuie sa procedezi

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:40
12141 citiri
Ce simte copilul dupa divortul parintilor si cum trebuie sa procedezi
Foto: Pexels/Lifeofpix

O experienta destul de dificila pentru orice cuplu o reprezinta divortul. Acesta atrage dupa sine multe schimbari care vor afecta intreaga familie. Cel mai greu este atunci cand sunt implicati si copii.

Fiecare copil trebuie sa stie ce s-a intamplat in familia lui. Chiar daca iti este greu sa ii explici ca lucrurile se vor schimba, trebuie sa ii spui si nu sa afle de la altcineva ca parintii sai au probleme.

Ce simte copilul imediat dupa divort?

De foarte multe ori, copilul crede ca el a fost problema si ca parintii lui s-au despartit, deoarece el era obraznic si neascultator. Acest sentiment de vinovatie apare in cele mai multe cazuri de divort si pe termen lung copilul va fi afectat. Este bine sa ii explici copilului de ce a intervenit aceasta situatie si sa ii spui ori de cate ori simti nevoia ca nu el este cel vinovat.

Are divortul intotdeauna un impact negativ asupra copilului?

Stari reprezentative:

Probleme la scoala - copilul va vrea sa isi manifeste cumva furia si supararea. Poate vei observa diferente in comportamentul lui in ceea ce priveste scoala. Nu va vrea sa isi faca temele sau va refuza sa plece la scoala, unde colegii lui au doi parinti acasa, nu doar unul.

Tulburari ale alimentatiei - nu este exclus ca sa te confrunti si cu refuzul de a manca. Starile de depresie sunt insotite uneori si de pierderea poftei de mancare.

Izolare de prieteni si membrii familiei - se pot observa diferente mari de comportament in urma unui divort. Copilul va incerca sa caute un vinovat si daca nu va fi el acela, va cauta in jurul lui. O stare de egoism si invidie poate sa apara in atitudinea lui. Va fi invidios pe celelalte cunostinte care au o familie normala.

Probleme cu somnul - nu sunt excluse astfel de tulburari si pot fi considerate absolut normale. Dupa o astfel de trauma, copilul va incerca sa faca o poveste a vietii, sa vada cine este vinovat sau va incerca sa isi aduca aminte de felul in care arata familia la inceput.

Cum ii vorbesti unui copil despre divort

Cum rezolvi problema vinovatiei?

Daca ai un copil care are o atitudine deschisa si spune exact ceea ce simte, atunci lasa-l sa vorbeasca si vei observa exact cu ce se confrunta. Incurajeaza-l la comunicare si nu il mustra pentru ceea ce simte. Trebuie sa acorzi mai multa atentie emotiilor lui pentru ca asa va capata din nou incredere in el si va sti ca este acceptat.

Fii sincer/sincera

Sinceritatea este una dintre cele mai importante calitati de care tu ca parinte poti da dovada. Fii sincer cu el si ajuta-l sa constientizeze starea in care va aflati in acel moment. Ajuta-l sa spuna ceea ce are pe suflet, chiar daca ii este frica de provocarea unor suferinte fata de parinti; adevarul va fi intotdeauna eliberator.

Imediat dupa un divort copilul simte nevoia de a fi iubit, are nevoie de multa afectiune si atentie din partea celor din jur, dar in mod special din partea ta ca parinte.

Unii parinti sunt afectati foarte tare din cauza divortului, dar nu trebuie sa lasi tristetea ta sa capete contur si in viata copilului. Oricum copilul se va simti mai singur dupa plecarea unuia dintre parinti, dar tu nu trebuie sa agravezi aceasta stare. Rolul tau este sa il faci sa se simta cat mai iubit, inteles si acceptat asa cum este.

www.bebee.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#copil divort parinti, #copil afectat divort parinti, #copil divort , #familia