Ziare.com

Cele mai frecvente si mari greseli ale parintilor in educatia copilului

Luni, 25 August 2014, ora 09:45

   

Cele mai frecvente si mari greseli ale parintilor in educatia copilului
In materie de educatie, adesea cele mai bune intentii au efect contrar. Nu mai suntem pe vremea cand constrangerea era parghia cea mai sigura (de fapt nici atunci nu era) pentru a domina conduita copilului.

Astazi, el isi domina singur conduita, arta parintelui fiind aceea de a-l convinge ceea ce e bine pentru el, de a-l face sa inteleaga ca tatal sau mama ii sunt prieteni, salvatori la nevoie si confidenti de incredere.

Increderea si nu actul de autoritate apropie copilul de parinte. Cine nu intelege aceasta subtilitate face greseli de felul celor dintre care portalul Pulsplus enumera cateva.

Fereste-te de vorbe goale

Exemplul clasic este cel al copilului care nu s-a spalat pe dinti, iar mama il pedepseste anuntandu-l ca nu-i mai cumpara dulciuri o saptamana. Dar chiar a doua zi, merg amandoi la cofetarie si servesc cate o prajitura. Ce va gandi copilul? Ca mama vorbeste ca sa se afle in treaba.

N-o sa-i mai pese altadata de amenintarile ei, dar nici nu se va grabi sa se spele pe dinti, daca nu-i place. Cu rabdare, i se poate explica unde duce lipsa de igiena. Doar cu multa rabdare si fara amenintari este mai eficient.

Nu se pedepseste copilul de doua ori

Si aici e un exemplu clasic. Copilul a spart geamul la scoala si i s-a scazut nota la purtare. Vine necajit acasa, unde il cearta ambii parinti si chiar il priveaza de o favoare. Gresit. Pentru ce a facut i s-a scazut nota. Si-a primit pedeapsa. De ce trebuie pedepsit de doua ori?

Mama si tata trebuie sa-l consoleze, iar copilul sa simta ca-i sunt mai apropiati ei decat dirigintele care i-a scazut nota. Fireste, nu-l vor lauda pentru spargerea geamului, dar il pot povatui cum sa se fereasca altadata de pozne.

Tipatul

Unii cred ca tipatand la copil "ii intra mai bine in cap". Dojana cu voce ridicata nu face decat sa adanceasca o rana care deja doare. Daca te-ai hotarat sa-l dojenesti, fa-o cu calm, convingator, sa inteleaga, nu sa tremure.

Lucruri bune si nu prea pe care parintii le fac pentru copii

Esti un prost!

Orice ar face, copilul nu trebuie jignit. Il pot jigni altii, dar in familie el trebuie sa se simta ca este cel mai bun, cel mai frumos si cel mai inteligent. Faptul ca a gresit nu inseamna ca e un prost. Greseala trebuie explicata in fondul ei si nu prin jigniri, la care copilul este cel putin la fel de sensibil ca adultii.

Nu implica terte persoane

Exista situatii intime, care trebuie discutate intre patru ochi. Sa nu crezi ca va avea un bun efect educativ, daca ii spui: "Uite! A aflat si nenea Sandu ce ai facut". Asta cu atat mai mult, cu cat poate nenea Sandu nici nu afla daca nu-i spuneai tu.

Efectul? Altadata se va feri de cei din jur dar, mai grav, in mintea lui te va califica drept "paracios".

Impunerea solutiilor este un drum spre nicaieri

De obicei, mamelor li se pare ca fetele si baietii nu stiu sa caute solutia la ce le trebuie sau ce le place. Asa ca, ele aleg fularul, prajitura, bombonele, caciulita, ghiozdanul, caietele, pixul. Pe scurt, totul. Ideea este cam asta: el e copil si nu stie ce-i trebuie; eu insa stiu.

Gresit. Acest copil va fi toata viata un papa-lapte, nu va avea initiativa, nu va avea idei si va astepta sa-l indrume un altul. Si cine stie ce indrumari va primi de la cine stie cine!

Arta de a spune "Nu"

Sunt situatii cand nu esti de acord cu copilul si nimic nu este mai contraproductiv decat sa i-o retezi scurt: "Nu!". Copilul are si el o logica, iar daca ii dai acest raspuns, trebuie sa i-l explici cu rabdare. S-ar putea sa nu accepte explicatia, iar atunci ii detaliezi motivele.

Daca n-ai motive, mai bine nu-l refuza. Dar indiferent daca-l refuzi sau nu, trebuie sa intelegi ca situatia este delicata si trebuie tratata cu mult tact. Se impune sa-i explici cu rabdare, pentru ca si el sa te asculte in acelasi fel.

Comparatiile nu te avantajeaza

Exemplul este clasic: uite ce harnic este cutare la lectii. Asta demoralizeaza, mai ales ca, de obicei, el va fi comparat in fiecare situatie cu un alt "cutare". In mintea lui, copilul gandeste asa: mama il prefera pe cutare si nu pe mine. Iti convine?

Banii de buzunar

Azi toti copiii au bani de buzunar. S-ar simti pe picior de inferioritate, daca altii au si el nu. Ideea "ce-ti trebuie tie bani?" nu tine de vremurile noastre. Singura grija este sa stii discret cum ii administreaza. Fa-ti-l prieten si iti va spune el.

Pe de alta parte, trebuie o oarecare abilitate, ca sa te convingi ca e corect in ce spune. Asta tine de diplomatia fiecarui parinte.

Pedeapsa fizica

Am lasat acest capitol la sfarsit, pentru ca problema nu se pune. Cine isi inchipuie ca isi poate stapani copilul cu pedeapsa fizica, acela a ramas cu mintea intr-un alt secol.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8534 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum poti să fii un tată bun

1. Fă-ti timp pentru familie
Cum le arăti copiilor tăi că sunt importanti pentru tine? Cu sigurantă, faci multe lucruri pentru ei, inclusiv sacrificii ca să le asiguri hrana necesară si o locuintă corespunzătoare. Nu ai actiona astfel dacă copiii tăi nu ar fi importanti pentru tine. Cu toate acestea, dacă nu petreci suficient timp cu ei, ar putea trage concluzia că pui mai mult pret pe locul de muncă, pe prieteni sau pe hobby-uri.
Cand ar fi bine ca un tată să inceapă să petreacă timp cu copilul său? Mama incepe să formeze o legătură cu micutul incă de cand acesta se află in pantece. La aproximativ 16 săptămani de la concepere, un făt poate auzi. Acesta e momentul ca si tatăl să pună bazele unei relatii unice cu copilul său nenăscut. El poate să-i asculte bătăile inimii, să-i simtă miscările, să-i vorbească si chiar să-i cante.
Principiu biblic: In timpurile biblice, bărbatii se implicau personal in educarea copiilor lor. Tatii erau incurajati să petreacă timp cu ei cu regularitate, asa cum reiese din cuvintele exprimate in Biblie in Deuteronomul 6:6, 7: "Aceste cuvinte pe care ti le poruncesc astăzi să fie in inima ta, să le inculci fiului tău si să vorbesti despre ele cand esti acasă si cand umbli pe drum, cand te culci si cand te scoli“.
2. Invată să comunici eficient
Pentru a comunica eficient cu copiii tăi, trebuie să fii un bun ascultător. Trebuie să inveti să asculti fără a reactiona exagerat.
Dacă copiii cred că iti vei iesi repede din fire si ii vei judeca, nu vor avea tragere de inimă ca să-ti vorbească despre sentimentele lor. Dacă insă ii asculti in mod calm, le vei arăta că esti sincer interesat de ei, iar ei, la randul lor, vor fi probabil mai dispusi să-ti dezvăluie pretioasele lor ganduri si sentimente.
Principiu biblic: Intelepciunea practică din Biblie s-a dovedit utilă in multe aspecte ale vietii de zi cu zi. Iată, de pildă, ce se spune in Iacov 1:19: "Orice om trebuie să fie prompt la ascultare, incet la vorbire, incet la manie“. Tatii care aplică acest principiu biblic pot să comunice mai bine cu copiii lor.

 

Disciplinează-i cu iubire si laudă-i

Chiar si atunci cand esti nervos sau dezamăgit, disciplinarea pe care le-o administrezi copiilor trebuie să vădească iubire si grijă pentru binele lor de durată. Disciplinarea presupune sfaturi, corectare, educare si pedepse, cand este necesar.
In plus, disciplinarea se dovedeste mult mai eficientă cand tatăl isi laudă copiii cu regularitate. Un proverb antic afirmă: "Ca niste mere de aur in vase de argint sculptate, asa este un cuvant spus la momentul potrivit“ (Proverbele 25:11). Laudele imbogătesc personalitatea unui copil. Copiii infloresc cand actiunile lor sunt remarcate si apreciate. Un tată care caută ocazii de a-si lăuda copiii ii va ajuta să dezvolte mai multă incredere de sine si să nu renunte să facă ce este bine.
Principiu biblic: "Tatilor, nu-i exasperati pe copiii vostri, ca să nu se descurajeze“ (Coloseni 3:21).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor