Ce lucruri sa nu-i spui niciodata copilului tau

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:21
8291 citiri
Ce lucruri sa nu-i spui niciodata copilului tau

Exista o serie lunga de lucruri pe care nu ai voie sa i le spui unui copil pentru a nu-l traumatiza sau speria, multe dintre ele fiind subintelese si stiute de toata lumea. Mai exista insa cateva lucruri despre care nu te-ai gandi ca ar putea face rau, odata rostite, dar ele pot avea efecte destul de rele.

Chiar daca intentiile tale sunt cat se poate de bune, incearca sa eviti urmatoarele remarci sau afirmatii, potrivit Woman's Day, caci ele pot lua o turnura neasteptata in mintea unui copil.

Stiu ca poti mai mult

Se intampla ca un parinte sa fie frustrat de faptul ca baiatul sau fata sa nu-si da toata silinta sa rezolve anumite probleme, dar aceasta replica rezoneaza in mintea copilului cu "esti cam lenes", ceea ce nu poate avea decat un impact negativ.

In loc sa procedezi asa, mai bine observa momentul in care cel mic face ceva suplimentar si lauda-l atunci, scotand in evidenta cat de mult ajuta putina stradanie in plus. In plus, recompenseaza-l pentru acest fapt si el va tine minte, incercand mereu sa faca totul perfect.

Nu cred ca ar trebui sa mananci si a doua prajitura

Cu siguranta ai bune intentii si te gandesti la sanatatea lui, dar copilul nu va intelege acest lucru, ci ar putea sa-si faca o impresie negativa despre corpul sau. Cel mai bine este sa nu lasi dulciurile la indemana celui mic, pentru a elimina ispita.

Daca acesta se afla la o petrecere, lasa-l sa se bucure de hrana in voie, nu este timpul sa-i faci observatii. Nu este bine nici sa-i spui celui mic ca mananca prea mult, caci vei crea o problema nedorita din acest lucru. Mai bine potriveste tu portiile asa cum crezi ca trebuie.

"Intotdeauna" sau "niciodata"

Este, fara indoiala, foarte tentant sa folosesti aceste doua cuvinte in dorinta de a face clare anumite reprosuri sau de a-i sugera ca nu face un lucru care ar trebui. Totusi, decat sa fii atat de incisiv, mai bine iti domolesti vorbele. In loc de "Niciodata nu suni sa-mi spui unde esti", mai bine il lauzi atunci cand o face si ii spui cat de bucuros si recunoscator ii esti ca nu a uitat sa te tina la curent.

Astfel, copilul va dori sa iti faca pe plac si cu alta ocazie, fara sa o considere o obligatie. Daca vezi ca uita mereu sa faca un lucru, nu-l certa, si mai degraba initiaza o discutie prin care sa incercati amandoi sa gasiti o solutie.

De ce nu poti fi ca sora/fratele tau?

Rivalitatea intre frati si surori exista si asa in mod natural, nu are niciun sens sa o mai adancesti si tu printr-o declaratie nesabuita. Incearca sa vezi in ce domeniu este bun fiecare in parte, caci s-ar putea ca ei sa aiba aptitudini diferite, si incurajeaza-i pe amandoi in mod egal.

Ti-am spus ca nu e bine sa astepti pana in ultima clipa

Ti-ai informat copilul de mai multe ori ca in cazul in care va sta toata dimineata sa se joace pe calculator va intarzia cu lectiile seara. In mod evident, acest lucru chiar se va intampla, el va sta tarziu in noapte, a doua zi dimineata va fi somnoros si nepregatit pentru scoala si in cazul unui test nu va avea rezultate maxime. Desi iti vine sa-i scoti in evidenta ca s-a intamplat asa cum i-ai spus tu, mai bine abtine-te.

Cand face un lucru asa cum trebuie, pune-i o intrebare retorica, precum: "Vezi ce bine este cand camera ta este curata?", sau "Vezi cat timp iti ramane apoi la dispozitie daca faci intai temele?".

Esti cel mai bun la fotbal

Poate ca ti se pare un lucru extrem de bun sa-l incurajezi pe cel mic in aceasta maniera, insa el va simti o presiune asupra sa si ii va fi teama sa mai incerce si alt domeniu pe langa cel in care deja se descurca foarte bine, de teama ca rezultatele nu vor fi pe masura. Lauda-l pentru fiecare tema si proiect pe care le duce la indeplinire, pastrand proportiile bineinteles, indiferent de domeniu.

Nu-ti face griji - totul va fi bine in prima zi de scoala

Este cat se poate de normal ca cel mic sa se teama de inceputuri, oricare ar fi ele, iar daca tu ii spui sa nu-i fie frica, nu vei face decat sa pui o bariera in dorinta lui de a-si exprima sentimentele. I se va parea ca este anormal sa-si faca griji sau isi va face griji ca tu esti inrijorat. Nimic bun nu va iesi din asta. La fel se intampla si daca ii spui sa nu planga sau sa nu fie suparat.

Mai bine spune-i ca vezi ingrijorarea lui si ca ai vrea sa stii exact de unde vine. Stati de vorba pentru a intelege ce il nelinisteste cu exactitate.

Pentru ca asa spun eu!

Indiferent cat de intelegator este un parinte, este imposibil ca macar o data sa nu fi folosit aceasta replica, atunci cand nu gaseste usor argumentele potrivite. Incearca sa te corectezi in aceasta privinta, caci nu vei reusi decat sa creezi o stare de tensiune, iar copilul ar putea face din nou aceasi greseala doar pentru a te scoate din sarite.

Lor li se pare nedreapta aceasta replica si atat timp cat nu vor intelege concret ce au gresit, vor repeta fapta din nou. Chiar daca esti nervos, ia-ti un ragaz pentru a te calma si explica-i apoi pe indelete cum sta situatia.

As vrea sa nu mai iesi cu baiatul acela, nu-mi place deloc de el

Multor parinti li se intampla sa nu fie de acord cu vreun prieten cu care se joaca baiatul sau fata lor in mod frecvent, dar din momentul in care ii vei spune fiului tau sa nu mai iasa in compania acelei persoane, ea va deveni brusc mult mai interesanta.

Mentine comunicarea vie intre voi doi si incearca sa discuti anumite probleme de educatie sau valori morale cu fiul tau, acelea care crezi ca ii lipsesc partenerului sau de joaca, fara sa-i rostesti insa numele. Astfel, cel mic isi va da seama singur daca este bine sau nu sa aiba un asemenea prieten, fara sa-i fie impus nimic.

Nu asa se procedeaza, lasa-ma pe mine sa fac asa cum trebuie

L-ai rugat de copil sa amestece in supa sau crema de pe aragaz, sa impatureasca hainele sau orice alta treaba casnica. Bineinteles ca nu va sti din prima cum sa pocedeze corect, dar nu trebuie sa-i specifici acest lucru in mod evident.

Daca ii spui ca greseste, data viitoare nu va mai dori sa incerce. Lasa-l sa procedeze asa cum stie, in cazul in care nu te deranjeaza prea mult, sau spune-i: "Uite, hai sa-ti arat cum m-a invatat si pe mine mama mea sa fac acest lucru cand eram copil". Astfel nu iti vei jigni copilul, aratandu-ti superioritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parinti copii sfaturi, #relatie parinti copii sfaturi, #atitudine parinti copii, #probleme copii parinti , #familia