Parintii si batranetile - ce e de facut cand inainteaza in varsta

Marti, 19 Martie 2013, ora 18:10
14565 citiri
Parintii si batranetile - ce e de facut cand inainteaza in varsta

Atunci cand parintii imbatranesc, rolurile lor se inverseaza cu ale copiilor. Odata ajunsi adulti, cei tineri trebuie sa le poarte de grija celor care le-au dat viata.

Inaintarea in varsta a parintilor aduce copiilor o serie de griji in plus. Problemele de sanatate, fie ca este vorba de starea fizica sau psihica, gestionarea resurselor financiare, viata sociala, izolarea sau siguranta parintilor sunt chestiuni ce trebuie tratate cu multa rabdare, pentru a evita luarea unor decizii pripite, avertizeaza specialistii citati de Real Simple.

Singur acasa - sigur sau nu?

Inevitabil, unul dintre parinti se prapadeste mai repede, iar cel care ramane in viata trebuie sa-si duca restul traiului in singuratate. Oricat ar parea de dura, aceasta situatie nu este una singulara si trebuie tratata cu multa grija. Daca parintele ramas in viata este lucid, in deplinatatea facultatilor mintale, nu te pripi sa ii schimbi domiciliul. Cel mai bine este sa il lasi pe el sa decida.

In cazul in care acesta are probleme de mobilitate si te temi ca si-ar putea fractura un picior sau o mana, mai bine rearanjezi putin lucrurile prin casa, eliminand obstacolele de care ar putea sa se impiedice sau sa alunece si depoziteaza toate lucrurile cat mai la indemana. Este mai bine asa decat sa-l internezi la azil.

Totusi, in eventualitatea in care mama sau tatal tau sufera de Alzheimer sau orice alta forma de dementa, este cazul sa il muti, sa ii schimbi domiciliul sau sa angajezi pe cineva care sa ii poarte de grija. Gandeste-te la ce s-ar putea intampla daca uita aragazul aprins, electrocasnicele in priza sau apa deschisa.

Mizeria din casa - neglijenta sau neputinta?

Atunci cand inainteaza in varsta, oamenii nu mai sunt la fel de grijulii cu felul in care arata locul in care traiesc. Uneori, nu este vorba doar despre neglijenta, ci si despre neputinta. Probleme de sanatate precum artrita sau reumatismul ar putea sa-l faca sa-i fie greu sa se mai miste precum in tinerete, sa scuture, sa spele, sa dea cu aspiratorului.

In plus, odata cu trecerea anilor, anumite simturi se atrofiaza, iar varstnicii nu prea mai simt prezenta prafului sau a mirosurilor deranjante, asa ca nu este cazul sa fie mustrati daca nu au aerisit.

Ca sa rezolvi aceasta problema, ai putea sa platesti pe cineva care sa faca din cand in cand curatenie in casa parintilor tai. Totusi, cum batranii se tem adesea ca ar putea fi pradati sau abuzati, ai grija sa gasesti pe cineva de incredere, pe cineva cunoscut sau ales chiar de ei.

Alimentatia: Cum te asiguri ca parintii tai mananca sanatos si regulat

Ai o vaga banuiala ca parintii tai nu se alimenteaza corespunzator? Arunca o privire in camara si vezi daca este aprovizionata cu tot ce trebuie sau daca nu cumva fac abuz de semipreparate sau mancare de la fast food. Uita-te si in frigider, verifica termenele de valabilitate ale produselor din casa, arunca-le pe cele expirate si mergi la cumparaturi.

Cauta sa-i aprovizionezi cu alimente cat mai bogate din punct de vedere nutritiv, pentru ca sunt la varsta la care au nevoie de cat mai multi nutrienti pentru a-i transforma in energie.

Mancatul in exces devine o problema serioasa in cazul batranilor, mai ales daca fac abuz de alimente cu multe calorii, bogate in grasimi saturate, zahar sau sare. Aceasta este varsta la care apar bolile cardiovasculare, diabetul si hipertensiunea arteriala, iar o alimentatie nesatoasa le-ar putea grabi declansarea.

Atunci cand vezi ca nu te descurci pe cont propriu, ia-ti parintii de manuta, mergi cu ei la un specialist si s-ar putea sa ai mai multe sanse sa-i convingi ca o alimentatie bine gandita este cheia bunastarii.

Ce te faci cand parintii nu isi iau pastilele la timp

Batranii care sufera de afectiuni cronice au tendita de a intrerupe tratamentul atunci cand observa ca se simt mai bine, amagindu-se ca il vor relua in momentul in care simptomele reapar.

Ei bine, poate nu stii nici tu asta, dar tratamentele pentru boli cronice nu pot fi comparate cu analgezicele pe care le iei doar cand te doare capul. Explica-le parintilor ca este posibil sa fie nevoiti sa ia un anumit tratament pentru tot restul vietii lor.

Analgezicele sau pastilele pentru durere reprezinta si ele o provocare. Adesea, oamenii prefera sa suporte durerea si sa nu le ia, de teama ca ar putea crea dependenta sau de frica efectelor adverse, cum ar fi constipatia sau deshidratarea.

Ca sa eviti astfel de probleme, vorbeste cu un medic care sa le schimbe periodic analgezicele, astfel incat sa poata trai fara probleme si fara teama efectelor nedorite.

Gestionarea resurselor financiare: Cum sa nu se lase pacaliti

Nu este deloc placut sa te bagi in finantele parintilor tai, dar uneori este mai sigur. Totusi, ca sa nu se simta controlati, incearca sa le sugerezi ca ai putea sa-i ajuti tu sa-si plateasca facturile si ca este mai bine sa ai acces la contul lor de economii.

Batranii sunt adesea victimele inselaciunilor, fiind o prada extrem de usoara pentru infractori. Sunt usor de dus de nas, iar daca devin victime, se simt rusinati sa denunte infractiunea si lasa lucrurile asa.

Comunicarea si munca de convingere: Cum ii faci sa distinga intre bine si rau

Similar copiilor la varste fragede, oamenii care inainteaza in varsta devin mai incapatanati, mai greu de convins sa asculte anumite sfaturi. Asadar, le revine copiilor sarcina de a folosi o abordare cat mai calculata.

Atunci cand ai de gand sa abordezi o problema mai delicata cu ai tai, cea mai adecvata metoda este sa faci o trimitere catre un alt lucru, cum ar fi experienta neplacuta a unei rude, daca este vorba despre ceva ce te temi ca ar putea sa pateasca si ei.

De asemenea, poti sa faci trimitere la o carte sau un film, sa faci legaturi cu situatii de viata cu care s-au confruntat altii.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#probleme parinti varsta, #imbatranire probleme parinti, #varstnici probleme copii, #ingrijire parinti batrani, #parinti imbatrinire sfaturi , #familia
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Dificila chestiune... O traiesc din plin, cu mii de km distanta!
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5