Distreaza-te gatind impreuna cu copilul tau

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 18:50
2354 citiri
Distreaza-te gatind impreuna cu copilul tau
Foto: womansday

Nu prea obisnuim sa ne lasam copiii in bucatarie. Fie ne este frica sa nu se raneasca, fie tindem sa spunem ca mai rau ne incurca. Insa, de foarte multe ori, gatitul alaturi de copilul tau poate fi foarte distractiv si il poate invata pe cel mic sa fie mai responsabil.

De asemenea, este un mod placut de a-l face sa manance ceva ce inainte nu dorea. Cum? Il pui pe el sa gateasca felul de mancare respectiv si se va simti mandru de reusita sa, te sfatuieste AOL. Este, de altfel, o modalitate buna de a-l invata pe micut obiceiuri alimentare sanatoase.

De ce este important ca un copil sa se implice in gatit?

Este important ca toata lumea sa se implice in gatit, insa, din pacate, omenii nu mai au timp suficient pentru a gati si din aceasta cauza mananca nesanatos. Obezitatea este intalnita chiar si in cazul copiilor de 3-4 ani.

Trebuie sa ne educam copiii, indiferent ca au trei, sase, opt sau zece ani. Cu cat mai devreme iti vei expune copiii gatitului, cu atat va fi mai bine.

Exista mult mai multe sanse ca un copil sa incerce o mancare noua, daca este preparata de el.

Ia-l pe cel mic cu tine la cumparaturi. Va fi incantat sa cumpere produse, sa vina acasa si sa le prepare.

Cum sa faci un copil sa fie interesat de gatit?

Va trebui sa petreci putin timp pentru a-l invata cum functioneaza ustentilele sau alte aparate din bucatarie, cateva tehnici si cum sunt folosite ingredientele. Invata-l cateva secrete de-ale tale si spune-i ca sunteti singurele persoane care le cunosc. Dupa ce l-ai facut sa se simta confortabil in bucatarie, expune-l unor alimente noi.

Copiii adora sa se agite, asa ca ar fi foarte incantati daca i-ai pune sa framante aluat. O alta sarcina ce ii poate atrage este masurarea ingredientelor pentru mancare.

Ai grija sa nu incerci sa gatesti intr-o zi in care esti obosit sau nervos. Cel mic ar avea de suferit. La fel de important este sa nu il certi daca se murdareste, lasa-l sa se distreze. Daca il vei certa, va prefera sa nu mai gateasca.

Care este varsta potrivita?

Poti incepe chiar si de la varsta de trei ani. In cazul in care copilul are in jur de 12-13 ani, provocarea este mai mare. Nu varsta conteaza cel mai mult, ci asteptarile lor.

Pentru cei mici trebuie sa faci ceva mai interesant, altfel ei se pot plictisi si vor vrea sa plece la joaca.

Supravegherea copilului in timp ce este in bucatarie

Este foarte important ca cel mic sa nu aiba in preajma cutite mari. In cazul in care vrei sa il inveti cum trebuie sa le foloseasca, arata-i exact si supravegheaza-l, nu il lasa singur nicio secunda.

De asemenea, aragazul este un lucru interesant, dar si periculos pentru cel mic. Invata-l sa nu puna mana pe tigaia fierbinte si restul masurilor de siguranta atunci cand se afla in jurul aragazului.

Mixerul, de asemenea, este un obiect atragator, insa explica-i ce poate pati daca nu isi tine degetele la distanta.

Cum sa faci un copil sa fie incantat de alimentele sanatoase

Nu toate alimentele sanatoase sunt gustoase, iar cei mici stiu asta. Nu trebuie sa il obligi sa manance totul din prima, ci sa il atragi prin mici joculete. De exemplu, poti ambala produsul intr-un autocolorant atragator sau sa ii pui alaturi o jucarie noua.

De asemenea, poti incerca metoda recompenselor. De exemplu, il poti lasa o jumatate de ora in plus la televizor daca in timpul acesta mananca un aliment sanatos.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#familie gatit copii, #copii bucatatie gatit, #copil parinte gatit, #copil lectii gatit , #familia