Etapele doliului sau despre soc, negare, furie, acceptare

Luni, 18 Iulie 2011, ora 17:05
39729 citiri
Etapele doliului sau despre soc, negare, furie, acceptare

Se stie ca atunci cand pierdem o fiinta draga suferim un soc puternic. Putin din noi moare odata cu ea. Dupa evenimentul nefericit, e nevoie de un anumit timp pentru a depasi durerea, altfel spus, pentru a traversa acele etape care sa ne permita continuarea vietii.

Care sunt diferitele perioade ale doliului, de ce apare furia si cum iti revii la o stare emotionala normala, incercam sa aflam prin intermediul revistei magazin e-Sante:

Etapele pierderii cuiva drag sunt inevitabile. Unii le trec mai repede, altii destul de greu. Durerea tine un an, doi, ba chiar mai mult. Depinde de fiecare individ in parte, de circumstantele mortii persoanei iubite, de puterea noastra de a merge inainte.

- Socul, momentul de impact, este un timp al schimbarii profunde. Ramai uluit, e ca si cum ai cobori in iad, fiindca se pierde contactul cu realitatea. Sunt doua tipuri de soc, unul inainte si altul dupa. Poate fi sursa unei traume. Oricine s-a aflat in aceasta situatie, cunoaste foarte bine ca-ti amintesti fiecare detaliu al unei zile petrecute impreuna, mai ales al ultimei, muzica ascultata, iar cuvintele prin care ai aflat vestea decesului iti rasuna inca in urechi. Toate pot adanci emotia.

- Negarea. Socul anuntului este atat de puternic, incat suntem incapabili sa-l acceptam. "Nu, nu este adevarat, nu este posibil". Negarea trebuie vazuta ca un mecanism de aparare, care ne ofera posibilitatea sa ramanem stabili. Sigur ca e fireasca, atunci cand ea nu dureaza. Confruntarea cu realitatea mortii, vederea corpului decedatului te ajuta sa treci si acest prag. Rudele, prietenii au un rol important in acest sens.

- Furia apare ca o metoda de a lupta, de a te apara. Intrebari ca: "de ce el?"/"de ce eu?" nu-si gasesc imediat raspunsul, iar durerea se amplifica. Apar tot felul de resentimente. Furia se poate indrepta impotriva ta, a celui decedat ("de ce mi-ai facut una ca asta?"), a echipei medicale, spre mediul inconjurator, ajungandu-se pana la religie-Dumnezeu.

Dezgustul, repulsia, impulsurile de razbunare se declanseaza tocmai pentru faptul ca te confrunti cu imposibilitatea de a reveni la situatia initiala. Se vorbeste de multe ori ca furia ar fi perceputa ca "o negociere magico-religioasa" cu o entitate invizibila, in stare sa intoarca lucrurile la stadiul dinaintea decesului.

Prin urmare, si aceasta manifestare trebuie interpretata ca fiind normala, iar respingerea persoanei pe care ai pierdut-o nu inseamna lipsa de sensibilitate. Luati-o, mai degraba, ca pe un semn de receptivitate sporita. Exista si cazuri in care oamenii raman in tacere, fara a fi incercati de furie.

- Tristete, anxietate, depresie. Cu timpul, supararea exacerbata cedeaza. Reactiile maximalizate in faza manioasa evolueaza spre anestezie emotionala. Durerea incepe sa fie suportata. Socul a trecut, dispare negarea. Constientizam ce am pierdut si ca nu mai putem face nimic. Se poate plange mult, visa persoana disparuta. Alte intrebari isi fac loc in gandirea noastra: "ce se va intampla cu mine?"/"cum voi face fata?".

Totul se inlocuieste cu o tristete adanca, ce nu este neaparat o depresie, ci tot o reactie fireasca. Insa, cateodata, perioadele de tristete se prelungesc. Unii raman in stadiile precedente. Abia acum intervine depresia. Golul creat nu poate fi umplut cu nimic, dorinta de a te duce dupa raposat te poate acapara. Ritualurile sunt considerate o metoda foarte buna pentru a iesi din impas.

- Acceptarea nu este o chestiune de zile, se face gradual. Treptat, starea de spirit se imbunatateste. Persoana indoliata se impaca, mai intai, cu sine. Apoi, cu toata lumea. Gaseste timp pentru ea. Vrea sa traiasca. Se gandeste cu tristete la decedat, dar durerea nu mai este insuportabila. Noi proiecte ii dau impuls, iar credinta in Dumnezeu ne face pe toti sa inteleagm, sa acceptam ca asa a vrut Creatorul.

Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
Instituțiile europene, solicitate să intervină, după furtul tezaurului dacic. „Vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii”
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a transmis duminică, 26 ianuarie, într-o postare pe Facebook. că furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents...
"Ce a făcut Călin Georgescu pentru ţara asta". Atac sub centură al lui Sebastian Burduja. "Are peste 60 de ani. Să spună trei lucruri concrete"
"Ce a făcut Călin Georgescu pentru ţara asta". Atac sub centură al lui Sebastian Burduja. "Are peste 60 de ani. Să spună trei lucruri concrete"
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a afirmat duminică, 26 ianuarie, că pe Călin Georgescu nu l-a întrebat nimeni ce a făcut pentru România în cariera sa şi nici nu a prezentat,...
#doliu, #moarte persoana apropiata, #moarte persoana draga, #reactii moarte anturaj , #familia
  1. Povestea românilor care au cumpărat un teren de un hectar și l-au transformat într-un “colț de rai”: Voiam “să punem câțiva stupi și să facem un grătar” FOTO
  2. Avertisment pentru cei care obișnuiesc să cumpere în rate fără dobândă: detaliile care fac o “diferență enormă”: “Vă amanetați veniturile viitoare”
  3. Horoscop zilnic. Duminică, 26 ianuarie. Zodia care ar trebui să evite riscurile inutile
  4. Bancul zilei: Cum poți transforma o lebădă în balaur
  5. Cum să înmoi prosoapele aspre și să le faci din nou pufoase, adăugând un singur ingredient în mașina de spălat: "Această minune oferă și un parfum proaspăt"
  6. Cum să trăiești sănătos fără diete drastice și eforturi fizice mari. Lecțiile unui expert suedez
  7. Avertismentul medicilor despre un antibiotic periculos, luat de milioane de oameni: cauzează insuficiență organelor. Pacientă: „Este un miracol că sunt aici”
  8. Povestea familiei care a transformat o casă modestă într-un colț de rai: "Am hotărât să facem noi absolut totul, cum ne pricepem" FOTO
  9. Sângele unei creaturi marine poate ajuta la combaterea superbacteriilor
  10. Povestea tulburătoare care te va pune pe gânduri. Codin Maticiuc: "Dacă voi și ai voștri sunteți azi ok, sunteți fericiți"