Formula hidratarii perfecte. Cata apa trebuie sa bem in zilele caniculare, in functie de greutatea corporala

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 00:25
11988 citiri
Formula hidratarii perfecte. Cata apa trebuie sa bem in zilele caniculare, in functie de greutatea corporala
FOTO Hepta

Dupa o lunga perioada cu ploi abundente si instabilitate atmosferica, miezul verii a debutat in forta in Romania, cu cod galben de canicula si disconfort termic accentuat in cea mai mare parte din tara.

Canicula, in Romania, inseamna maxime de la 35 de grade Celsius in sus.

Trebuie precizat, insa, ca temperaturile comunicate de meteorologi sunt masurate in spatii adapostite, la umbra, astfel ca 36 de grade Celsius, comunicate in prognozele meteo, in soare plin pot fi 40 de grade, sau chiar mai multe.

Intr-un mijloc de transport lipsit de aer conditionat, situatia se complica si mai mult.

In plus, disconfortul termic accentuat - indicele temperatura-umezeala (ITU) ridicat- ne impiedica sa ne "racorim" prin transpiratie, intrucat, din pricina umiditatii crescute din aer, aceasta nu se mai evapora, lucru care ne osteneste suplimentar, pe langa temperaturile ridicate.

ITU peste 80 de unitati poate face greu de suportat si maxime rezonabile, sub 35 de grade Celisus. Cand vine la brat si cu temperaturi caniculare este cu atat mai problematic si chiar riscant pentru sanatatea noastra.

Pentru ca temperaturile vor fi caniculare in acest weekend si cei mai multi au planuri de fugit de acasa, Ziare.com a apelat astazi la sfatul medicilor, pentru a ne reaminti ce anume trebuie sa facem si mai ales sa nu facem ca sa ne protejam sanatatea in aceste zile.

"In primul rand, pe cat posibil, nu iesiti din case la ore nepotrivite, adica intre 10 dimineata si 5-6 seara. Daca totusi nu aveti de ales, imbracati-va in haine lejere, in culori deschise, din materiale naturale (bumbac, in), protejati-va capul cu o palarie si cautati locurile umbroase. Evitati cofeina, inclusiv cacao si ciocolata, energizantele -toate stimulentele psihoactive", ne sfatuieste dr. Isabelle Iordache, medic de familie.

Deasemenea, dr. Iordache recomanda precautie maxima, in aceasta perioada, persoanelor suferinde de boli cronice.

"Hipertensivii, cardiacii, bolnavii de diabet, sau boli pulmonare cronice trebuie sa se protejeze si mai mult decat de obicei, sa evite aglomeratiile, plimbarile la ore de varf, sa nu uite sa isi ia tratamentul si neaparat sa discute cu medicul de familie, sau medicul specialist, pentru ajustarea dozelor".

Hidratarea este extrem de importanta, mai ales in aceste zile excesiv de calde.

"35 ml/kg corp. Inmultiti cu greutatea dumneavostra si veti sti cata apa trebuie sa beti. Mai mult nu e problema, mai putin sa nu fie", atrage atentia dr. Iordache.

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, subliniaza: "Hidratare inseamna apa. Nu bere, nu alcool, nu sucuri acidulate. E foarte important sa retineti si sa respectati asta. Alcoolul deshidrateaza, sucurile acidulate contin mult zahar, care numai sanatos nu e".

Bineinteles, sanatatea pielii este principala grija a dr. Leventer, astfel ca ne aminteste sa ne protejam cu creme de protectie solara, si nu doar cand mergem la plaja, la mare.

"Arsura solara poate fi chiar mai grava la munte, chiar si intr-o zi innorata. Mai ales acum, ca anul asta, cu toata izolarea, soarele ne-a vazut prea putin, pielea noastra e cu atat mai nepregatita, trebuie sa o luam usor si, daca ne expunem la soare, sa nu o facem fara creme de protectie solara de minim 30 SPF, cu care ne dam de acasa, nu cand ajungem pe plaja. Deasemenea, nu stam la plaja in miezul zilei, intre 11 si 17, sau daca stam sa fie sub umbrele -si nu din acelea de vezi prin ele", spune dr. Leventer.

Efortul fizic trebuie limitat in zilele caniculare, riscurile de infarct si atac vascular cerebral cresc foarte mult cand temperaturile si diconfortul termic sunt ridicate.

"Grija mare la copii. Nu ii lasati nelimitat in soare, sau in apa - apa actioneaza ca o lupa prin care radiatia solara isi mareste puterea. Pentru ca cei mici stau ca pestisorii in mare, trebuie sa le refacem mai des stratul de crema cu protectie solara", ne-a mai sfatuit doamna dr. Leventer.

Ochelarii de soare sunt si ei foarte importanti. Asa cum radiatia solara ne afecteaza pielea, ne afecteaza si ochii, iar urmarile pot fi la fel de dramatice, pe termen lung.

Nu uitati, desigur, oriunde mergeti, sa respectati masurile de distantare fizica, sa purtati masca in spatiile inchise sau aglomerate si sa va spalati des pe maini.

Drum bun! Vacanta frumoasa!

Cum va fi vremea de 1 Decembrie. Temperaturile maxime vor atinge și 11 grade Celsius
Cum va fi vremea de 1 Decembrie. Temperaturile maxime vor atinge și 11 grade Celsius
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru weekendul 30 noiembrie - 1 decembrie. Specialiștii estimează că temperaturile vor ajunge chiar și la 11 grade Celsius. Meteorologii Accuweather au...
Omul care l-ar fi „săpat" pe Marcel Ciolacu. De ce PSD a dat chix la prezidențiale, față de parlamentare
Omul care l-ar fi „săpat" pe Marcel Ciolacu. De ce PSD a dat chix la prezidențiale, față de parlamentare
PSD a reușit să câștige alegerile parlamentare, dar nu detașat. Totuși, față de candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, „social-democrații" au demonstrat că se pot mobiliza...
#canicula, #meteo, #doctor, #dermatolog, #Medic de familie, #Mihaela Leventer dermatolog, #sfaturi medicale, #creme de protectie , #familia
  1. Bancul zilei: Ce schimb a făcut un copil
  2. 7 efecte secundare surprinzătoare ale consumului zilnic de fasole
  3. Ce despăgubire a primit un bărbat de la Mars după ce a găsit un baton de ciocolată complet neted: "Nu vreau să par nerecunoscător"
  4. Artista cu care Alex Velea a făcut furori în trendurile din România. Nici cu Antonia nu a avut același succes VIDEO
  5. Care este cel mai sănătos mod de a găti ouăle dacă ai hipertensiune arterială
  6. Wedding Atelier București: Descoperă colecțiile exclusiviste de rochii de mireasă 2025
  7. Sean Penn, relație de iubire cu Valeria Nicov, o moldoveancă mai tânără 30 de ani decât starul de la Hollywood
  8. Cum s-a transformat Adina Asăvoaie, celebra „păpușă de la Glina” cu ochi de cristal. Acum are 18 ani și arată diferit FOTO
  9. Cât de mult se poate mări stomacul după o masă copioasă: dimensiunea este șocantă. „Stai jos și discută timp de 15 minute înainte de a lua a doua porție”
  10. 5 idei de cadouri pentru soție