O societate matriarhala in secolul XXI? Se poate!

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 08:13
14947 citiri
O societate matriarhala in secolul XXI? Se poate!

In sud-vestul Chinei, la granita dintre provinciile Yunnan si Sichuanm, la poalele muntilor Himalaya, locuieste o grupare etnica izolata, de circa 40.000 oameni, care isi pastreaza nealterate traditiile milenare, caracterizate prin faptul ca respecta cu strictete relatiile matriarhale in societate.

Tribul este cunoscut sub numele Moso, ortografiat uneori Mosuo si alteori Musuo, este de confesiune budista si isi pastreaza propria limba straveche, in care nu exista cuvantul "sot" si nici cuvantul "tata", relateaza portalul Big Picture.

Intr-o societate matriarhala, asemenea cuvinte pot sa fie lipsite de sens.

In tribul Moso, stalpul familii este mama, in casa ei stau copiii, ea insasi locuieste cu mama ei, bunica fiilor si fiicelor. Nu exista cupluri constituite in familii.

Relatia de cuplu se reduce la faptul ca babatul viziteaza pe timpul unei nopti femeia care a acceptat aceasta vizita, iar apoi revine la familia lui, respectiv la mama. Se considera o necuviinta ca femeia sa primeasca si in noaptea urmatoare ori in cele care urmeaza acelasi barbat.

Neexistand cupluri formate, nici familie, sentimentul de gelozie nu este cunoscut. Copiii se nasc in casa mamei lor, nu-si cunosc tatal, iar mama este ajutata in educarea lor de unul dintre fratii ei. Frati exista mai totdeauna, intrucat familiile tribului Moso sunt numeroase.

Familii extrem de disciplinate foarte disciplinate

Diviziunea muncii intre barbati si femei (respectiv frati-surori, nu soti-sotii) variaza de la o familie la alta, dar in general mama copiilor este cea care stabileste pentru fiecare ce are de facut. Disciplina in familie este foarte stricta.

In ceea ce priveste proprietatea, aceasta apartine exclusiv femeii si se transmite de la mama la fiica, fara ca fiii sa aiba vreun drept patrimonial. Singurul drept al acestora este de a fi acceptati in casa mamei si surorilor lor.

Sociologii au studiat cu minutiozitate atat obiceiurile, cat si realitatile vietii sociale, intrucat un asemenea tipar de organizare expune la riscul ca membrii familiei sa cunoasca incestul.

S-a dovedit, insa, ca acesta este exclus: pe de o parte datorita faptului ca societatea ar condamna sever un asemenea comportament, pe de alta parte datorita faptului ca femeile din alte familii au invatat sa fie primitoare, fiind foarte rare cazurile cand barbatii sunt refuzati de femeile la care ravnesc.

Sociologii apreciaza ca principiul acestui stil de relatii nu are la baza faptul ca femeile ar fi usuratice, ci pur si simplu faptul ca ea nu se expune riscului unor insistente ulterioare din partea partenerului acceptat pentru o noapte, el cunoscand bine obiceiul locului.

In aceasta societate matriarhala nu se pot pune probleme de paternitate, intrucat, in mod firesc, de cele mai multe ori nici mamele nu pot identifica precis tatii biologici ai copiilor lor.

La varsta de 13 ani, fetele sunt initiate in cadrul unei ceremonii religioase, primesc un nume nou si in mod obisnuit familia - respectiv mama - le asigura o incapere proprie, unde vor locui in viitor impreuna cu copiii lor, atunci cand se vor naste.

Ca acestia sa se nasca, va trebui, fireste, ca ele sa primeasca in prealabil cel putin o vizita nocturna.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....