Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Salveaza un copil mariajul?

Marti, 30 Iunie 2015, ora 09:15
9145 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Salveaza un copil mariajul?
Foto: Arhiva personala

Din punct de vedere socio-cultural, casatoria este o institutie in care partenerii sunt uniti prin diferite drepturi si obligatii, cu menirea de a respecta anumite functii ale familiei.

Cateva ar putea fi: procrearea, cresterea si educarea copiilor in cadrul familiei, asigurarea integrarii sociale, dar si castigarea sprijinului reciproc al partenerilor in vederea obtinerii evolutiei lor personale, dar si ca o contributie la dezvoltarea sociala.

La aceste functii, mariajul modern are in vedere libertatea optiunii in ceea ce priveste deciziile in privinta relatiei, a sentimentelor, precum si asupra auto-dezvoltarii, atat pe baza resurselor personale, dar si prin oglindirea in celalalt. Aceste functii, care coincid de multe ori si cu nevoile partenerilor, pot conduce la obtinerea rezultatelor in favoarea durabilitatii relatiei, insa totodata aduc cu sine si o dinamica ce poate fi defavorabila prin faptul ca exista o mobilitate continua a necesitatilor afective in continua transformare.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce ne ameninta stabilitatea in cuplu

Nu de putine ori aceasta transformare are legatura cu experientele personale si cu etapele de dezvoltare ale personalitatii, cat si cu etapele de maturizare emotionala. Lipsa maturitatii emotionale, insotita de libertatile impuse, creeaza instabilitate in cuplul modern, in diferite nuante, de la crearea unui mediu conflictual si existenta unor neconcordante pana la hotararea de a dizolva familia, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Astfel, ajungem sa ne confruntam cu formele familiale incomplete, cu unul dintre parinti si copilul sau copiii sai, dar si cu celibatul ca forma concurenta a nucleului familial.

Imaturitatea corelata cu ignoranta psihologica a celuilalt formeaza comportamente ostile, cooperarea este inlocuita cu nevoia de putere si de mentinere a pozitiei in familie, dialogul si negocierea sunt inlocuite cu lipsa abilitatilor comportamentale, care prin santaje emotionale blocheaza empatia si intelegerea celuilalt.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cu chirie sau cu parintii unuia dintre voi?

Acestea pot inlocui in definitiv acomodarea si autoreglarea la si prin celalalt, care necesitau un efort continuu pentru obtinerea echilibrului, sigurantei si satisfactiei in cuplu. Acest efort ar putea implementa stabilitatea relatiei definitiv sau doar pentru o anumita perioada in functie de strategiile pe care le aleg partenerii, dar si in functie de motivatiile fiecaruia.

Unii aleg sa-si activeze si sa-si reorienteze resursele personale utilizand flexibilitatea si modelarea in rolul conjugal. Altii realizeaza o evaluare reciproca a relatiei in privinta intereselor, obiceiurilor si valorilor comune sau ale celuilalt. Sunt cazuri in care aleg sa urmeze modele conjugale care au functionat, cum ar fi cele ale parintilor sau ale unor apropiati.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi

Sunt si cupluri care nu reusesc sa gaseasca solutii in interiorul cuplului si recurg la gasirea unor motivatii exterioare, care sa intareasca relatiile personale. Una dintre aceste solutii la care recurg este aducerea in cadrul familiei a unui nou membru, care ar avea rolul de a echilibra raporturile dintre cei doi, oferindu-le o motivatie comuna.

Ce se intampla in realitate

Hotararea de a aduce pe lume un copil este luata in acest caz in vederea obtinerii echilibrului din cuplu, ca reglare a afectelor personale. Este o hotarare personala, ce poate sa includa sau nu interesele copilului, in functie si de maturitatea emotionala a partenerilor. Ceea ce putem spune este ca aparitia unui copil fara un fundament solid al relatiei, fara existenta sentimentelor si a valorilor comune ale membrilor familiei nu poate salva intocmai relatia si familia.

Ceea ce se poate intampla este comutarea atentiei partenerilor de la problemele personale la necesitatile copilului, care poate da aparenta reglarii relatiilor dintre ei, cu o durabilitate de moment, care doar amana rezolvarea si nu inhiba sau aduce la negociere problemele deja existente.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Copilul rezolva problemele cuplului sau nu, #saparitie copil cuplu probleme, #copilul salveaza casnicia, #cuplu aparitie copil , #familia