Un copil "prea bun" trebuie sa ridice semne de intrebare

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 18:26
4986 citiri
Un copil "prea bun" trebuie sa ridice semne de intrebare

Chiar daca pare un dar divin, un copil "prea cuminte" trebuie sa beneficieze de un plus de atentie din partea parintilor. Paradoxal, nu?

Si totusi acesta este adevarul, sustin psihologii consultati de The Times, in opinia carora sub linistea afisata de un copil cuminte, care face pe plac tuturor celorlalti, se ascund de foarte multe ori o sumedenie de probleme prezente si viitoare.

Articolul porneste de la scrisoarea unei mamici care se arata uimita ca fiul ei se comporta exemplar. "Nu iese din cuvantul meu. Daca face o greseala promite insistent ca nu o va mai repeta iar daca eu uit sa fac ceva ce i-am fagaduit cedeaza si nu se supara, spunandu-mi ca nu conteaza".

Mamica spune ca acest comportament a pus-o pe ganduri si si-a dat seama ca, la randul ei, a fost un copil foarte ascultator iar acest lucru i-a cauzat multe probleme in viata.

Psiho-pedagogii explica de ce o astfel de obedienta este daunatoare personalitatii in formare a unui copil. Ei spun ca acesta devine cu timpul atat de dornic de a face pe plac celor din jur (familie, profesori sau prieteni), incat isi neglijeaza complet propriile dorinte si nevoi.

Pe de alta parte, odata ajuns la pubertate, copilul simte nevoia de a rabufni, de a iesi din aceasta incatusare, ceea ce duce la izbucnirea unor conflicte greu de aplanat cu cei care pana in acel moment contau mai mult decat propria lui persoana.

De asemenea, exista riscul ca odata ajuns la maturitate el sa isi pericliteze toate relatiile, de orice natura, din cauza pozitiei de inferioritate in care este obisnuit sa se plaseze singur. Deseori se ajunge astfel la divort, pentru ca nu stie sa isi impuna propriile necesitati in fata partenerului de viata, sau la probleme serioase in pastrarea locului de munca.

Copiii stiu, in cele mai multe cazuri, ce vor parintii de la ei, se mai arata in articolul citat. Dar cat de bine stiu ce vor de la ei insisi ? Trebuie ca parintii sa ii ajute sa raspunda singuri la aceasta intrebare. Cum?

In primul rand incercand sa ii asculte cu adevarat pe cei mici, sa aiba rabdare cu ei si aa tina cont de opiniile lor, oricat ar parea de neinsemnate. In ochii copiilor acestea au o cu totul alta valoare.

De asemenea, sa ii trateze cu respectul cuvenit si sa nu ii jigneasca cu afirmatii de genul "ce stii tu?", "tu faci ce spun eu nu ce crezi tu!" sau " vezi-ti de joaca ta!".

In acelasi timp, copiii trebuie incurajati sa isi propuna singuri diverse teluri si apoi sa lupte pentru a le atinge, trecand peste piedicile puse de ceilalti. Un copil trebuie educat sa nu se descurajeze prea usor si sa ii contrazica cu argumente solide pe toti cei care incearca sa faca din el o persoana usor de manevrat. Sigur ca el nu va mai fi un "copil foarte bun", un copil comod de crescut, dar el va avea de castigat pe termen lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#copil cuminte, #relatii parinti copii, #relatii familie , #familia