Wellbeing: Infidelitatea - cum afecteaza o relatie. Se poate trece peste o aventura?

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:30
26559 citiri
Wellbeing: Infidelitatea - cum afecteaza o relatie. Se poate trece peste o aventura?

Pe ce se bazeaza constructia unei relatii? Cum putem creste, noi insine, ca adulti autonmi, dar si relatia noastra?

Pentru a ne putea dezvalui, pentru a ne putea apropia si a-i lasa pe ceilalti sa se apropie avem nevoie de siguranta,avem nevoie sa stim ca celalalt, partenerul este onest, este loial noua si relatiei. Relatia de cuplu are nevoie in cea mai mare masura de acesta premisa de onestitate, de asumarea corecta a celuilalt a legaturii dintre cei doi.

Fara aceasta convingere, fara sa simti baza stabila pe care ti-o da increderea in cel de alaturi, in ceea ce aveti impreuna, nu poti construi, nu te poti dezvolta.

Infidelitatea reprezinta o prezentare distorsionata, mincinoasa a realitatii unei

relatii. Partenerul infidel construieste o viata falsa de cuplu, intretine o iluzie, il asigura pe partenerul inselat de prezenta si disponibilitatea sa, cand acest lucru nu este adevarat.

Infidelitatea poate fi vazuta ca o fuga din relatie, nu sunt aici pentru tine, nu construim impreuna. Poti fi infidel intr-o relatie sexuala, dar in egala masura esti infidel cand alegi sa te indrepti spre altcineva decat partenerul sau partenera ta pentru a primi atentie, pentru a-ti impartasi ganduri intime, pentru a-ti valida nesigurantele de barbat sau femeie.

Infidelitatea emotionala, flirtul care ti se pare inofensiv, real sau virtual, prietenia stransa chiar non-sexuala dintre un barbat si o femeie, ranesc, iau din energia buna a relatiei, o destabilizeaza. Infidelitatea, sexuala sau emotionala, reprezinta asadar orice amenintare reala sau perceputa cu privire la legatura de incredere dintre parteneri, si se traduce in actiuni care ameninta sa dizolve legatura de atasament esentiala dintre cei doi.

Putine evenimente in cuplu pot fi la fel de devastatoare precum dezvaluirea unei relat ii extraconjugale. Pentru partenerul inselat, viata asa cum o stia nu mai exista. Mai mult decat atat, ceea ce a trait se dovedeste a nu fi fost real, el insusi este in pericol de a nu mai stii cine este.

Infidelitatea odata dezvaluita si cunoscuta este traita ca o forma intensa de tradare: a increderii, a trecutului relatiei, a ceea ce am construit impreuna, a viselor, a asteptarilor, a promisiunilor. Daca ceea ce am avut nu a fost adevarat, cum ar putea sa fie ceea ce vrem sa construim de acum incolo?

Daca este atat de dureroasa de ce alegem calea infidelitatii?

Vulnerabilitatile partenerului infidel

Partenerul care inseala cauta sa isi implineasca, in afara relatiei, nevoi emotionale pe care nu stie cum sau nu poate sa si le implineasca in relatie. O relatie extraconjugala poate fi pentru partenerul necredincios modul prin care sa isi rezolve teama de a fi parasit, de a reduce incarcatura emotionala si pericolul pe care relata de cuplu le reprezinta, de a-si recastiga libertatea, controlul asupra propiei persoane, de a redeveni invulnerabil.

Pot sa fiu cu cine vreau eu, deci nu sunt dependent de tine si astfel numai eu controlez ce mi se intampla, nu ai cum sa imi faci rau. Este frica lui de a iubi si de a fi iubit.

Un alt motor al relatiilor extraconjugale il reprezinta golul emotional intens, pe care partenerul necredincios il simte. Are nevoie de adrenalina pe care i-o dau ascunzisurile, anticiparea intalnirilor cu iubitul sau iubita pentru a simti ca

traieste. Isi justifica aventura prin incapacitatea de a simti iubirea partenerului sau partenerei - "oricum nu ma iubeste, deci nu tradez relatia noastra", "nu credeam sa mai simt iubirea vreodata, dar el/ea ma face sa o simt atat de intens".

Poti alege sa inseli atunci cand simti ca nu esti indeajuns, ca nu valorezi prea mult nici pentru tine, si crezi ca nici pentru sotul sau sotia ta. Nevoia de a-ti reface sinele ranit te poate impinge sa cauti in afara: "Oricum nevasta-mea ma critica intr-una, ea ma apreciaza, orice as face". Te bucuri cand gasesti pe cineva care te vede formidabil, unic, de neinlocuit. Iti doresti ca ceea ce traiesti cu acesta persoana sa fie realitatea.

Un tipar frecvent al partenerului care inseala este cel al personei care considera ca i se cuvine orice, ale carei nevoi sunt mai importante decat ale celor din jur. Convingerile sale sunt: "viata este prea scurta pentru a nu te bucura la intensitate maxima de ea", "mi se cuvine ce este mai bun", "nu imi pot stapani impulsurile, deci nu sunt eu de vina pentru ca te-am inselat", "daca mi-ai fi oferit ceea ce amantul sau amanta imi ofera nu te-as fi inselat".

Lipsit de empatie, nu va intelege durerea pe care o pricinuieste partenerului sau partenerei sale. Toate aceste tipare disfunctionale apar ca urmare a vulnerabilitatilor dobandite de-a lungul vietii, pe care persoana infidela alege sa le rezolve prin adulter.

Ranile partenerului inselat

Care este insa tiparul persoanei inselate? Suntem cu totii predispusi la a fi inselati? Pentru a putea depasi acest moment devastator cel care a fost inselat are nevoie sa se priveasca cu onestitate, pentru a intelege care dintre vulnerabilitatile sale au condus la deterioarea relatiei de cuplu, are nevoie sa vada ce anume din trecutul sau l-a impins intr-o astfel de relatie si cum poate creste pentru a pune bazele unei noi relatii sanatoase.

Abandonul partenerului, inconsistenta unei relatii iti sunt familiare din propriile relatii cu parintii. Ti se pare firesc sa traiesti in nesiguranta, si atunci te poti agata de partener, si astfel sa il indepartezi si mai tare, sau dimpotriva, pui distanta, esti detasat de partener, pentru a nu fi din nou ranit. Ca si partener inselat, poti astepta ca celalalt sa iti umple existenta, nu ai puterea de a-ti crea o viata si o identitate proprie.

Te poti simti atat de nesigur de tine, incat esti constant critic cu ceea ce faci tu si cu ceea ce face si este partenerul, il instrainezi prin negativismul tau constant. Poti sa ai standarde atat de inalte, si ca urmare a acestora devii extrem de rigid, incat viata alaturi de tine isi pierde din spontaneitate, din bucuria de a te lasa dus de val. Nimic nu pare sa fie suficient de bine.

Un alt tipar care poate genera infidelitate este, ca si in cazul partenerul infidel, si din partea partenerului ranit cel al indreptatirii: mi se cuvine ca partenerul sa imi ghicesca nevoile, este firesc sa aibe grija de mine, fara ca eu sa fac ceva pentru el/ea, relatia este un drept al tau, ti se cuvine.

Consecinte ale infidelitatii

Relatiile extraconjugale sunt toxice pentru ca nu permit nici unuia dintre parteneri sa isi rezolve problemele personale, precum si pe cele din cuplu, din contra le intretin. Energia partenerului infidel este concentrata spre relatia din afara, de unde primeste cu usurinta recompense. Orice ar face sau ar spune sotul sau sotia nu poate fi la fel de intens ca emotiille pe care le traieste alaturi de amanta sau amant.

Desi de necrezut in primele momente ale dezvaluirii, poate exista viata si dupa aventura. In care fiecare dintre cei doi parteneri invata sa iubeasca, sa se iubeasca, sa ierte si sa se ierte. Deprind din nou, pas cu pas, viata impreuna. Isi onoreaza fiecare partea lui de relatie si impreuna incep sa contruiasca o relitate comuna solida, vindecandu-se de trecut.

Referinte:

- Baucom, D. H. (2009) Helping couples get past the affair: a clinician's guide, The Guilford Press

- Peluso, P.R., (2007) Infidelity: A Practitioner's Guide to Working with Couples in Crisis, Taylor & Francis Group Spring

- J. A. (2009), Dupa aventura, Editura Trei, Bucuresti

Mind Education Health
Corina Dobre este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#Infidelitatea in cuplu, #aventura relatie, #infidelitatea afecteaza relatie, #viata familie , #familia
  1. Șase bucătari au fost rugați să numească cel mai bun ulei pentru prăjit. Toți au spus același lucru. "Este perfect"
  2. Cele zece melodii pe care oamenii cer sa le asculte în ultimele momente ale vieții. Care este cântecul de pe locul întâi
  3. Povestea dramatică a unuia dintre cele mai bine păstrate conace din Banat, care își deschide porțile pentru public după 80 de ani
  4. Sfaturi esențiale pentru amenajarea și întreținerea locuinței tale
  5. Coșmarul unei familii care a decis să înlocuiască podelele casei. Ce au descoperit meseriașii după ce au scos mocheta: "Ne-a speriat și ne-a descurajat să facem alte renovări"
  6. Vasele de expansiune: soluția ideală pentru controlul presiunii în sistemele termice
  7. Cum poți beneficia rapid de un implant dentar?
  8. Horoscop zilnic. Vineri, 11 octombrie. Zodia care pleacă într-o călătorie
  9. Bancul zilei: Ce fel de cafea vrea un client
  10. Modul surprinzător în care bucătarii profesioniști își dau seama când friptura este gătită. „Faci o mișcare rapidă”