Cele mai practice inventii pentru femei

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:02
4890 citiri
Cele mai practice inventii pentru femei

Cateva inventii sau simple idei ingenioase au avut darul de a schimba radical viata femeilor in ultima suta de ani.

Un test recent a dovedit ca, pentru 65% dintre femei, cea mai revolutionara inventie de care se bucura este pastila anticonceptiva. Au urmat, in ordine, sutienul (34%), tampoanele igienice (31%), testele de sarcina (25%), apoi masina de spalat rufe, scutecele de-a gata (asa-zisii pampersi), rimelul si blugii, relateaza kabanik.ru.

Pilula contraceptiva

Un papirus din anul 1550 I.Hr. sustine ca femeile egiptene isi faceau singure pilule din excremente de crocodil. Abia in 1919, germanul Ludwig Haberrfandt a facut mai multe experiente in laborator, incercand diferite solutii, fara rezultate concrete insa.

In 1933, Schering a facut progrese pe baza unor produse biologice, iar in 1942, chimistul american Marker descopera intamplator, in Mexic, o planta salbatica din care extrage progesteron vegetal.

Calea spre prima pilula era deschisa. In anii '60, Gagarin este lansat in spatiu, la Berlin se inalta faimosul zid, omenirea este amenintata cu un nou razboi mondial, dar opinia publica nu se indoieste ca cel mai important eveniment al secolului este tot pilula.

Sutienul

Sutienul a aparut in secolul XIX. Era cunoscut dinainte, dar femeile il purtau in secret, sotii considerand ca inadmisibila o asemenea cochetarie din partea sotiilor lor. Acum un secol si jumatate, insa, femeile au inceput sa-l utilizeze demonstrativ, ca gest de emancipare, iar de atunci sutientul devine unul din simbolul feminitatii.

Tampoanele igienice

Femeile din inalta societate a Egiptului antic foloseau baghete din material lemnos, infasurate cu in, bumbac sau lana, solutie recomandata chiar de Hipocrate. Primele tampoane din burete, cat de cat igienice, au aparut, insa, in SUA, acum mai bine de un veac.

Tot in America, au aparut, in anii interbelici, si primele "servetele igienice". Tampoanele propriu-zise, in forme perfectionate, s-au raspandit la putin dupa razboi, ajungand si in estul Europei abia dupa 1990.

Testele de sarcina

Tot istoria antica face referire la primele teste de sarcina: egiptencele urinau peste un sac cu boabe de grau sau orz. Daca boabele incolteau, rezultatul era pozitiv. Daca nu, nu. Teste moderne, care nu dau gres, dateaza insa numai din anii 1940-1950.

Masina de spalat rufe

Evolutia masinii de spalat a fost destul de lenta. Dupa ce facuse senzatie in anul 1904, ideea a fost abandonata, ca fiind prea complicata. Abia in 1937 a aparut prima masina automata de spalat, care s-a raspandit insa in lume numai dupa razboi.

Pampersii

Initial, pampersii erau niste produse voluminoase si grele, fiind primite de beneficiari cu rezerve. Inventia ii apartine lui Vic Mills si a fost lansata in 1961. Dupa 1966, produsul s-a perfectionat insa rapid, devenind un adevarat brand al Statelor Unite.

Folosirea pampersilor a facut obiectul unei lungi controverse intre specialisti, multi sustinand ca aceasta metoda comoda este o piedica in obisnuirea copilului sa mearga la toaleta.

Rimelul

Este ciudat ca femeile catalogheaza rimelul ca fiind o inventie mai importanta decat pudra sau rujul. Produsul a fost inventat in 1913 si lansat cu succes sub denumirea Maybelline de catre doi frati, preocupati in probleme cosmetice. Numele de rimel a fost lansat de Helena Rubinstein, care i-a asigurat si faima internationala.

Blugii

Pentru femei, blugii au reprezentat confirmarea definitiva a dreptului lor de a purta pantaloni, contestat multa vreme. Problema are si o conotatie religioasa, in multe lacasuri de cult nefiind permisa intrarea femeilor in astfel de tinuta. Este una din putinele forme vestimentare care persista de mai bine de o jumatate de veac, fara sa fie abandonata de femei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#inventii viata femei, #inventii folositoare femei, #origini rimel, #pilula contraceptiva istorie, #sutien origini, #blugi femei istorie , #femei