De ce femeile sunt mai scunde decat barbatii

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:22
8591 citiri
De ce femeile sunt mai scunde decat barbatii
Foto: Le Parisien

V-ati intrebat vreodata de ce femeile sunt, in medie, mai scunde decat barbatii si daca acest aspect este intalnit peste tot in lume?

Veronique Kleiner, realizatoare de filme stiintifice de mai bine de 30 de ani pentru France 2, France 3 si Arte, dar care activeaza si in cadrul Centrului National Francez de Cercetare Stiintifica (CNSR), a incercat sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare pe parcursul celor 52 de minute ale unui documentar difuzat, recent, pe Arte, informeaza Le Parisien.

Realizat in parteneriat cu Consiliul general al departamentul francez din Viena si Picta productions, filmul a reusit sa captiveze telespectatorii, purtand ambele sexe intr-o calatorie in istoria evolutiei umane.

Din documentar reiese ca s-a ajuns la descoperirea unui fenomen denumit de oamenii de stiinta "dimorfism sexual de statura" (ce nu poate fi totusi generalizat, pentru ca exista si femei mai inalte decat barbatii).

Chiar in cazul nord-europenilor, care in prezent sunt cei mai inalti din lume, femeia este dominata, in ceea ce priveste aceasta dimensiune, de barbat, in medie, cu 15 centimetri.

Si daca cel mai mare animal de pe Terra (balena albastra) este o femela, atunci de ce barbatii sunt mai inalti decat femeile sau poate ca intrebarea nu e bine pusa: "De ce femeile sunt mai scunde decat barbatii?".

Femeile scunde sunt cele mai sexy

Regizorul filmului, Veronique Kleiner, a condus lucrarea de cercetare pe o durata de doi ani, ajutata de o echipa formata din 15 experti dintre care multi lucreaza in cadrul CNRS.

"Diferentele de inaltime pot sa se modifice si sa evolueze de-a lungul timpului, in functie de restrictiile alimentare. Ne-am dorit un film pentru publicul larg. Acest film este complex, dar cu argumente ce raspund unor intrebari simple", a explicat Kleiner.

Istoricul Lawrence Heyberger, studiind statura populatiiilor, explica faptul ca inaltimea oamenilor evolueaza pe cicluri. Atunci cand statura unei populatii se diminueaza, femeile sunt primele care scad in inaltime, iar cand inaltimea se afla din nou in crestere, barbatii trec pe locul intai.

Pe de alta parte, endocrinologul Jean-Claude Carel arata ca baietii cresc mai mult decat fetele. Aceste diferente pot fi considerate "observatii", "nu explicatii", potrivit paleontologului Michael Plavcan. Insa, Veronique Kleiner cauta un raspuns in istoria evolutiei speciilor.

Diferenta de inaltime dintre barbat si femeie vine oare din trecut, din acea "competitie" dintre masculi si femele intalnita la animale? (In niciun caz nu se poate vorbi despre acest lucru la fiintele umane- n.red). Sau este legata de un alt tip de selectie naturala cum ar fi preferinta femeilor pentru barbatii inalti?.

De ce prefera femeile barbatii inalti?

Inaltimea ideala pentru un barbat

Sociologul Nicolas Herpin (cu o inaltime de 1,66 metri) afirma ca "inaltimea ideala" pentru un barbat este de 1,82 m, dar nu se stie totusi de ce femeile sunt mai scunde decat barbatii.

Documentarul demonstreaza ca aceasta inegalitate fizica merge impotriva obstetricii. Pentru ca din punct de vedere al evolutiei, era de asteptat ca femeile sa creasca de-a lungul timpului, deoarece capul bebelusilor fiind mai mare decat restul organelor sta foarte bine intr-un bazin mai lat. Femeile mai inalte avand, astfel, avantajul de a supravietui unei sarcini (prima cauza a mortalitatii feminine pana intr-o perioada recenta).

Veronique Kleiner va incerca sa se bazeze pe rapoarte pentru a alimenta o alta idee, cea a "unei dominatii pe care nu o observam atat de evidenta. Corpurile noastre sunt astfel expresia concreta a unei inegalitati impuse de milenii", concluzionand ca nimic n-o justifica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#femei scunde barbati, #studiu femei scunde barbatii, #documentar Veronique Kleiner, #documentar femei scunde barbati , #femei