Femeile se implica mai mult decat barbatii in actiuni caritabile

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 15:12
1971 citiri
Femeile se implica mai mult decat barbatii in actiuni caritabile

Romancele se implica mai mult decat barbatii in actiuni caritabile, releva un sondaj online ce a avut ca scop conturarea unui profil al donatorului din Romania. Cercetarea a identificat in ce masura sunt oamenii dispusi sa se implice in campanii sociale si care sunt tipurile de activitati caritabile preferate sau cauzele in care acestia cred.

Rezultatele cercetarii efectuate de Imparte.ro - Portalul Caritatii arata ca populatia feminina pare sa aiba mai multe de spus atunci cand este vorba despre acte caritabile si campanii sociale.

Femeile au raspuns in numar mai mare initiativei Imparte.ro, comparativ cu barbatii. Din totalul respondentilor, 78% au fost femei, un prim potential indicator pentru inclinatia mai mare a femeilor catre domeniul caritabil.

68% dintre femei s-au implicat pana acum in actiuni caritabile, in timp ce doar 58% dintre barbati au facut acest lucru.

Diferenta de gen se face remarcata si in modul in care barbatii prefera sa ofere ajutor, comparativ cu alegerile femeilor.

Spre deosebire de barbati, modalitatea preferata prin care femeile ofera ajutor este donatia de haine (aleasa de 63% dintre femei), in timp ce doar 44% dintre barbati ar dona obiecte de imbracaminte.

In schimb, aproape jumatate dintre barbati (48%) ar participa ca voluntari pentru o cauza nobila, fata de doar 39% dintre femei.

Cei mai multi dintre barbati (64%) prefera sa doneze bani atunci cand vor sa ajute.

66% din totalul respondentilor s-au implicat pana acum in actiuni caritabile. In functie de nivelul de studii, dintre absolventii de facultate (43%) mai mult de doua treimi s-au implicat deja in actiuni caritabile, comparativ cu 74% din cei ce au urmat un masterat sau cu doar 53% din cei ce au terminat doar scoala generala.

Familia are un rol important atunci cand vine vorba de actiuni caritabile

Rezultatul sondajului arata ca cei mai multi parinti (69%) s-au implicat pana acum in actiuni caritabile, iar 35% dintre cei chestionati au unul sau mai multi copii. Cei mai multi dintre cei care au copii prefera sa se implice pentru sprijinirea educatiei copiilor defavorizati (45%), apoi in asigurarea unei mese calde pentru persoanele defavorizate (38%), in timp ce doar 17% dintre parinti ar sustine in primul rand o cauza ce lupta pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilitati.

Nu se poate afirma acelasi lucru in cazul celor care nu au copii. Interesul pentru aceste cauze scade in cazul celor ce nu au copii, pe primul loc trecand asigurarea unei mese calde celor ramasi fara adapost, iar ajutorarea persoanelor cu dizabilitati este privita ca prima cauza in care s-ar implica 23% dintre persoanele care nu au copii.

La nivel demografic, aproape 63% dintre respondenti sunt tineri si persoane adulte cu varste intre 18 si 35 de ani. Dintre modalitatile prin care respondentii au ales sa ofere ajutor (variante de raspuns multiplu) au fost:

-donatiile in bani (59%)

- donatiile de imbracaminte (60%)

-donatii de alte obiecte (50%).

- in timp ce 42% au optat si /sau pentru implicarea in programe de voluntariat

Pe de alta parte, doar 63% au donat 2% din impozitul pe venit catre un ONG. Se pare ca organizatiile non-profit nu fructifica destul aceasta sursa de finantare, iar banii ce ar putea fi folositi pentru campanii caritabile se pierd catre bugetul statului. Mai mult, 75% din romani prefera sa doneze direct persoanelor care au nevoie de ajutor (si doar 25% prefera sa contribuie catre ONG-uri, fundatii).

Atunci cand a fost vorba sa aleaga intre tipurile de campanii pe care le-ar sustine (raspuns multiplu):

- 74% se implica in campanii care vin in sprijinul persoanelor defavorizate

- 55% vor sa ajute in lupta impotriva saraciei

- 42% sunt preocupati de protectia mediului

- urmeaza la egalitate (34%) implicare in actiuni pentru rezolvarea problemelor comunitatii si pentru protectia animalelor

Din totalul respondentilor, marea majoritate sunt din Bucuresti (aproape 40%), un rezultat influentat si de gradul de penetrare al internetului pe judete si probabil mai putin de disponibilitatea pentru actiuni caritabile a populatiei din celelalte zone.

Imparte.ro a devenit cel mai scurt drum de la un gand frumos la o fapta buna

Sondajul a fost realizat in perioada 4 - 17 noiembrie 2010 de catre Imparte.ro - Portalul Caritatii, intr-o campanie online desfasurata la nivel national.

Campania a urmarit conturarea unui profil caritabil al cetateanului roman, prin datele culese de la un numar de 753 de respondenti.

Pentru fiecare raspuns compania Vel Pitar a donat cate o felie de paine tuturor cazurilor inscrise pe Imparte.ro. Donatiile totale au depasit 42.200 de felii de paine.

Imparte.ro a aparut din necesitatea de a-i aduce mai aproape pe cei care vor sa ajute de cei ce au intr-adevar nevoie de ajutor.

Proiectul initial s-a extins cuprinzand acum harta fundatiilor si asociatiilor din Romania, anunturi de donatii, prezentari de cazuri urgente si campanii caritabile si permite donatiile in bani, donatiile de obiecte si felii de paine. Imparte.ro gazduieste o comunitate implicata in activitatea caritabila ce cuprinde peste 12.000 de membri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#imparte ro, #femei actiuni caritabile, #studiu actiuni caritabile, #studiu imparte ro , #femei