Hollaback! 8 din 10 femei din Bucuresti nu se simt in siguranta pe strada

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:35
9850 citiri
Hollaback! 8 din 10 femei din Bucuresti nu se simt in siguranta pe strada

In Bucuresti, 84% dintre femei nu se simt in siguranta pe strada atunci cand se afla singure noaptea, iar 45% nu se simt niciodata in siguranta pe strazile din Capitala.

Intr-un studiu international recent, femeile au dezvaluit varsta la care au fost hartuite in spatiul public pentru prima data: 84% dintre ele inainte de a implini 17 ani, se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

In acest context, va aparea in tara noastra un grup dedicat eliminarii hartuirii stradale, Hollaback! (Riposteaza!). Acesta se lanseaza oficial in cadrul festivalului "Femei pe Matasari", sambata, 5 iunie, si-si propune sa initieze actiuni de constientizare publica a efectelor harturii femeilor pe strada - o forma de violenta sexuala - si dezvoltarea unor strategii pentru a asigura accesul egal al tuturor in spatiile publice.

Grupul face parte din cadrul unei miscari internationale initiate in 2005 in SUA, care acum este prezenta in 92 de orase din 32 de tari. Echipa Hollaback! Romania lucreaza atat pe teren, organizand evenimente in comunitate, cat si online, unde colectioneaza si publica marturii despre hartuirea stradala pe blogul Romania.ihollaback.org/.

"Deschiderea Hollaback! in Romania va ajuta membrii comunitatii noastre sa se simta mai in siguranta in spatiul public fara a fi tinta comentariilor sau actiunilor sexiste, homofobe sau jignitoare - un drept care i se cuvine oricui, fie femei sau barbati. Este timpul sa punem capat ideii ca hartuirea stradala este doar un termen 'exagerat'", a declarat unul dintre liderii Hollaback! Romania, Lavinia Dieac.

Hartuirea in spatiul public, perceputa ca un compliment?

"In Romania, hartuirea in spatiul public trece adesea drept compliment sau se ignora pentru a evita neplacerile cauzate. Cazurile mai grave, care implica si forme de violenta fizica, trec adesea neraportate la Politie, agresorii continuand astfel sa afecteze tot mai multe persoane.

Vrem ca toata lumea sa stie ca hartuirea - verbala sau fizica - nu este niciodata acceptabila, ca suntem o comunitate puternica si ca impreuna avem puterea de a o elimina daca vorbim despre ceea ce ni se intampla, fara rusine sau culpabilitate", a mai spus Dieac.

Cum este reglementata hartuirea, in noul Cod Penal (Video)

84% dintre femeile din lume au fost hartuite in spatiul public inainte de a implini 17 ani, se dezvaluie intr-un studiu international publicat de Universitatea Cornell si Hollaback! in mai 2015. In Bucuresti, 84% dintre femei nu se simt in siguranta pe strada atunci cand se afla singure noaptea, iar 45% nu se simt niciodata in siguranta pe strazile din Capitala, arata un studiu Gallup.

Mai mult, 69% dintre femei au fost martore la acte de violenta fizica sau sexuala, iar 80% au marturisit ca nu au avut vreo reactie impotriva agresorului.

Numele gruparii internationale care va activa si pe teritoriul Romaniei provine de la o expresie urbana folosita in SUA, care desemneaza o riposta sau o reactie prompta la un atac, fie ca aceasta este o plangere legala sau o confesiune catre un prieten sau catre parinti.

#Hollaback Romania, #hartuire stradala Romania, #femei hartuite strada Bucuresti, #femei hartuite Capitala, #hartuire stradala linie verde , #femei