Top 10 regiuni dominate de barbati, dar conduse de femei (Galerie foto)

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 12:49
8734 citiri
Top 10 regiuni dominate de barbati, dar conduse de femei (Galerie foto)
Foto: toptenz.net

Femeile s-au luptat intotdeauna pentru drepturile lor, ajungand astazi ca, macar in Occident, sa se situeze pe aceeasi treapta cu barbatii. Cu toate astea, exista inca regiuni dominate de barbati, in care libertatea de exprimare sau puterea de decizie a femeilor sunt mult subminate.

Chiar si in aceste teritorii dominate de barbati exista totusi minoritati culturale in care figura femeii este cea mai importanta si respectata poate chiar mai mult decat in tarile dezvoltate. Toptenz.net prezinta cateva dintre aceste exemple.

Musulmanii Sahrawi din Sahara Occidentala

Pe fondul incercarilor de restrictionare a drepturilor femeilor in zona, a aparut si miscarea Sahrawi, o grupare de eliberare nationala in cadrul careia regulile islamice sunt mult mai liberale decat cele ale celorlalti musulmani conservatori.

In cultura Sahrawi, femeia detine puterea in casnicie, avand dreptul de a divorta daca sotul o nemultumeste. Astfel, ea intra intr-o societate in care femeile divortate sunt venerate si chiar mai apreciate decat tinerele virgine.

Tarile din vestul Africii si poporul Akan

Multe dintre tarile din vestul Africii sunt recunoscute pentru culturile centrate pe barbat, in detrimentul femeii. Totusi, si aici exista populatii minoritare care au adoptat o structura ierarhica total opusa. Acesta este exemplul poporului Akan, o minoritate ce merge pe linie materna.

In cadrul acesteia, puterea de decizie si intreaga mostenire ii revine femeii. Cand un barbat are copii cu o femeie, acestia apartin de fapt familiei sotiei sale.

Virginele din Albania

In trecut, in Albania functiona legea Kanun, un set de reguli medievale care restrictiona drepturile femeilor, oamenii considerand ca acestea sunt facute pentru a indura orice. Insa cum in trecut razbunarile sangeroase erau extrem de raspandite, ducandu-se pe parcursul mai multor generatii, numerosi barbati murind pentru actiuni ale stramosilor lor, a aparut cultul femeilor virgine, care preluau sarcinile barbatilor ucisi. Se imbracau barbateste, se comportau dur, avand un rol de gardian oficial al familiei.

Femeile tinere din cultura Amish, Statele Unite ale Americii

Gruparea religioasa Amish traieste astazi in regiuni din Statele Unite ale Americii, dar si in Canada. Amish reprezinta o secta crestina care dezaproba si respinge orice forma de tehnologie sau concept care ar putea duce la dezbinarea familiei. Dumnezeu, familia si viata, asa cum era acum 200 de ani, sunt foarte importante pentru membrii acestei culturi. Rumspringa, insa, reprezinta expresia liberului arbitru in ceea ce le priveste pe tinerele femei Amish.

Ajunse la varsta adolescentei, tinerelor le este permis sa plece in lume, sa experimenteze orice doresc, pentru ca mai apoi sa se intoarca tot la originile de baza, fiind botezate in biserica Amish.

Iroquois, America de Nord

Liga Iroquois reprezinta o asociatie prezenta in mai multe triburi de amerindieni din America de Nord. In cadrul acesteia, femeile detin intreaga putere si avere, aceasta mostenindu-se pe linie materna. Dupa casatorie, barbatul se muta impreuna cu familia sotiei, iar in cazul in care nu se inteleg, el este alungat. Desi conducerea revine barbatilor, acestia pot fi oricand inlocuiti de un consiliu de batrane Iroquois.

Poliandrie, in Himalaya

Practica conform careia o femeie poate avea mai multi soti era una obisnuita in regiunea Himalaya. Astazi, ea exista inca izolat in nordul Indiei, Nepal, Bhutan si China, dar este pe cale de disparitie.

De multe ori, culturile care s-au simtit amenintate de aceste drepturi suplimentare ale femeilor au eliminat cu forta aceasta traditie, desi astazi mai poti gasi grupuri minoritate in care poliandria se practica inca.

Minangkabau in Indonezia

Foarte multe zone din Indonezia limiteaza considerabil drepturile femeilor. Aici, insa, traieste si poporul Minangkabau, cel care merge pe linie materna. La varsta de 7 ani, baietii sunt trimisi intr-o scoala religioasa, dupa care sunt incurajati sa plece in lume pentru a experimenta si pentru a strange averi. Astfel, in tot acest timp, femeile sunt cele care se ocupa de aspectele practice ale vietii si comunitatii lor.

Poporul Mosou in China

Grupul etnic Mosou, localizat in provinciile Yunnan si Sichuan din China, mizeaza foarte mult pe emanciparea femilor. Femeile decid cu cine sa se intalneasca si sunt libere sa ii propuna oricarui barbat o intalnire amoroasa. Copiii rezultati din astfel de relatii sunt crescuti intotdeauna de familia mamei.

Meghalaya in India

Daca pana acum auzeam de femei care cereau cu inversunare drepturi egale cu cele ale barbatilor, in cultura Meghalaya probema ar putea fi pusa exact invers. Aici, femeile detin majoritatea drepturilor: averea, numele de familie, puterea de decizie, copiii etc. Tocmai de aceea, revoltele barbatilor sunt o constanta a acestei societati, ei cerand drepturi egale cu cele ale femeilor.

Poporul Kalash din Pakistan

In Pakistan traieste o grupare minoritara in care femeile au mai multe drepturi decat in lumea occidentala. Poporul Kalash traieste in Valea Chitral, aproape de granita cu Afganistanul. Timp de mii de ani, aceasta cultura dominata de femei a rezistat cu stoicism tuturor amenintatilor externe. In cadrul acestei culturi, femeile isi aleg partenerii, iar daca acestia nu le fac fericite, ele sunt libere sa ii alunge si a alege pe altcineva.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#culturi conduse de femei, #femei putere culturi, #barbati discriminare culturi, #barbati femei drepturi culturi, #poliandrie popoare, #mostenire linie materna , #femei