Ikebana, arta care face florile sa traiasca

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 12:11
9770 citiri
Ikebana, arta care face florile sa traiasca

Arta traditionala japoneza Ikebana e maiestria de a face florile sa traiasca: daca in lumea occidentala nu e mare filosofie sa asezi un buchet de flori intr-o vaza, Ikebana aspira la armonia dintre natura si om.

Expresie a grijii fata de natura si estetica, aranjamentele florale Ikebana iti pot lumina casa si pot crea o atmosfera linistitoare in orice incapere.

Arta in sine se practica in liniste, incurajand rabdarea, toleranta si aprecierea naturii si a frumusetii care exista in orice.

Ikebana are o istorie veche de 500 de ani: prima scoala de Ikebana, Ikebono, a fost infiintata de un calugar de la templul Rokkakudo din Kyoto. Inainte de aparitia Ikebana, japonezii ofereau aranjamente florale lui Buddha, motiv pentru care aceasta arta reprezinta divinul.

Primele aranjamente florale care au aparut aveau trei elemente componente: o floare inalta, insotita de doua scurte. Pe masura ce arta a evoluat si au aparut mai multe stiluri, aranjamentele s-au diversificat.

In prezent, exista mii de scoli de Ikebana, dintre care cele mai populare sunt Ikebono, Ohara, Sogetsu, Seika sau Shoka, Jiyuka, Moribana sau Nageire.

Stilul Shoka, unul dintre cele mai simple, foloseste doar trei flori sau crengi. Acestea reprezinta cerul (ten), pamantul (chi) si omul (jin).

FlowerArrangementAdvisor arata cum se construieste un aranajment floral Ikebana simplu.

In cazul unui aranjament floral mic, elementul principal (floarea sau ramura inalta) are o inaltime egala cu diametrul plus inaltimea vazei sau suportului in care se pun florile. Cel de-al doilea element, mai scurt, va avea o inaltime de 75% din primul element. Ultimul, cel mai scurt, va fi de 75% din cel de-al doilea element.

(Foto: Neibert.com)

In cazul unui aranjament floral mediu, cea mai mare floare va avea o inaltime egala cu diametrul plus inaltimea suportului inmultit cu 1,5, urmand ca pentru elementele mai scurte sa se foloseasca aceleasi proportii ca la aranjamentul mic.

(Foto: Neibert.com)

Pentru aranjamentele florale mai mari, cel mai mare element are o inaltime egala cu diametrul plus inaltimea suportului inmultit cu doi.

(Foto: Neibert.com)

Nici unghiul la care sunt inclinate florile nu trebuie neglijat: constituind o axa imaginara perpendiculara pe suport, floarea cea mai mare se inclina spre stanga, la 10-15 grade fata de axa. Floarea medie se inclina la 45 de grade fata de axa, iar cea scurta la 75 de grade fata de axa.

(Foto: Neibert.com)

Trandafirii, crinii, stanjeneii sunt flori de efect in aranjamentele Ikebana, insa si ramurile si frunzele pot fi folosite ca elemente in aceste aranjamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ikebana, #arata flori, #aranjamente florale , #flori gradina