Iulia Preda, parfumier cu diploma, despre aroma fiecarei tari: Parfumul tradeaza inclusiv educatia Interviu

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 07:57
22402 citiri
Iulia Preda, parfumier cu diploma, despre aroma fiecarei tari: Parfumul tradeaza inclusiv educatia Interviu
Foto: Iulia Preda/Arhiva personala

Fiecare tara are un miros, un parfum care predomina, iar izul fiecaruia dintre noi nu ne tradeaza doar personalitatea, ci si educatia sau starea de spirit. Sunt lucruri pe care doar un parfumier ti le poate spune.

Iulia Preda este doctor in stiinte medicale, farmacist, parfumier (diploma obtinuta la Scoala de Parfumerie La Grasse, din Franta), avand insa si cursuri de mezoterapie, fitoterapie, dermato-farmacie ori cosmetologie. Practic, e interesata de tot ceea ce presupune un organism frumos, atat pe dinauntru, cat si pe dinafara.

Potrivit acesteia, a-ti alege parfumul gresit e ca si cum ai imbraca haine XL, in conditiile in care marimea ta e XS. Iulia Preda a explicat pentru Ziare.com care este diferenta dintre parfum, apa de parfum si apa de colonie si cu ce ocazii pot fi acestea folosite.

Aveti o specializare obtinuta in Franta in domeniul parfumeriei si prepararii parfumurilor. Pe scurt, ce presupune aceasta? Ce drept va da o astfel de specializare?

Da. Am urmat cursurile scolii de la Grasse, cel mai cunoscut loc din lume destinat parfumului. Diploma obtinuta imi da dreptul sa ma ocup de parfumuri, sa le prepar si sa vorbesc despre ele in cunostinta de cauza.

Care este cea mai mare prejudecata legata de parfumuri, printre romani?

Ca parfumul trebuie sa fie de firma cunoscuta, gen Versace, Dior... etc. Parfumurile acestea sunt doar de consum si pentru marea masa. Pentru cunoscatori sunt acele parfumuri speciale, create exclusivist sau parfumurile de nisa.

Ce informatii aflati despre cineva la o simpla "adulmecare"?

Pot sa imi dau seama daca este sau nu cunoscator al parfumului. Nu este un pacat sa nu cunosti, ci este un pacat sa nu recunosti ca nu cunosti si, deci, sa nu te informezi. Nu putem fi toti specialisti in toate... cu toate ca in Romania se poarta acest lucru: noi stim tot si ne pricem la toate. Mai ales, noi suntem toti o tara de specialisti in medicina, farmacie si cunoastem totul despre boli, bolnavi si mai ales despre medicamente.

Ce ne puteti invata in acest sens?

Este foarte important ca parfumul sa ti se potriveasca. Parfumul este o "haina" care ne imbraca pe parcursul unei zile. Cum ar fi daca noi purtam masura XS si ne imbracam cu XL? Cam tot asa, prin comparatie, putem sa vorbim si despre un parfum care nu ni se potriveste.

Un parfum ne scoate in evidenta in mod placut sau nu, daca nu am ales parfumul care trebuie. Este foarte important sa tinem cont de faptul ca parfumul interactioneaza atat cu pielea, cat si cu "personalitatea" noastra. Nu poti purta un parfum cu tente romantice, florale, usoare, daca esti o tipologie puternica, care iese in fata si care nu se lasa protejata.

Vi se intampla sa-i catalogati pe cei din jur dupa mirosul parfumului lor?

Da. Este o carte de vizita. Parfumul poate sa ne caracterizeze ca personalitate, educatie si stare de spirit.

Ne puteti spune care este diferenta dintre apa de colonie, de toaleta si parfum?

Intensitatea aromei ar trebui adaptata in functie de anotimp. Vara ar trebui sa folosim mai mult apa de toaleta, in timp ce iarna putem apela mai mult la apa de parfum si la esente.

Cel mai concentrat este parfumul, urmeaza apa de toaleta si la urma cea de colonie. Dar sa nu uitam de esenta, care este inaintea tuturor din punct de vedere al concentratiei.

Cartea "Parfumul", de Patrick Suskind, este relevanta pentru industria parfumurilor? Cat adevar este in ea?

Cartea "Parfumul", dupa care s-a facut si ecranizarea cu acelasi nume, este atat adevar, cat si fictiune specifica unei carti care trebuie sa atraga atentia. S-a pornit oricum de la ideea ca parfumul interactioneaza cu pielea, ph-ul ei si schimbarile hormonale, de unde si ideea de a utiliza chiar pielea unor femei tinere, dar deloc vii.

Imi place sa cred ca este totusi fictiune aceasta parte a cartii. Este o fresca a secolului XVIII, in Franta, iar scriitorul chiar spune: "Iti poti inchipui, cititorule, o lume formata numai din parfumuri, duhori, miresme? Iti poti inchipui un om care nu cunoaste viata decat mirosind-o? Ti-ai dat seama ca vechiul si noul se pot distinge prin miros, ca orice cuta a trupului tau e un receptacul de miresme si ca totul in lume are o amprenta olfactiva?".

Deci viata poate fi cunoscuta chiar numai prin prisma parfumului si a mirosului. Mirosul ne spune totul despre cineva. Chiar si atunci cand ne schimbam starea de spirit, mirosul corpului nostru se schimba. Daca ne este frica, secretam anumite substante cu ajutorul adrenalinei, daca suntem fericiti, feromoni... etc.

Care sunt notele preferate ale romancelor, din ce ati observat dvs?

In general, am observat ca femeile folosesc esente prea tari si in cantitati foarte mari. Parfumul trebuie sa fie ceva discret, nu opulent. Este insa o parere personala.

Unde greseste cel mai des o persoana cand se parfumeaza? Ce nu ia in calcul?

Parfumul nu se alege la intamplare. Cand il alegeti, lasati-va ghidati numai de simtul olfactiv. La modul ideal, publicitatea nu ar trebui sa aiba nicio influenta atunci cand este vorba sa ne invaluim corpul si sa ne simtim bine in acest "invelis".

Inainte de a fi cumparat, parfumul se testeaza la incheietura mainii. Se pulverizeaza si il lasam sa se usuce cateva minute dupa aplicare, insa abia dupa o jumatate de ora se fixeaza mirosul care o sa ramana timp mai indelungat pe pielea noastra.

Un gest gresit este acela de a freca mainile dupa pulverizare. Este incorect, deoarece parfumul are o cantitate mare de alcool in care sunt dispersate "moleculele de parfum". Noi le simtim mirosul numai dupa ce alcoolul s-a evaporat, adica dupa aproximativ 5 minute. Daca frecam pielea inainte de evaporare, riscam sa distrugem aceste delicate molecule si nu ne mai dam seama de notele reale ale parfumului, de cat timp persista etc.

Prin urmare, trebuie sa lasam sa se evapore, sa se usuce locul si abia dupa aceea putem sa mirosim.

Ca tot vine sezonul de vara, atunci trebuie sa stim cum sa ne parfumam vara. Vara, parfumul nu trebuie aplicat in zonele expuse la soare, intrucat acesta are o actiune fotosensibilizanta. Prin urmare, nu ne vom da cu parfum atunci cand mergem la plaja. Riscam sa ne alegem cu iritatii ale pielii si o sensibilizare a locului de aplicare, loc ce poate fi "atacat" mai usor de razele UV.

Parfumul se aplica in spatele urechilor, pe gat si la incheietura mainilor, pe partea interioara a coatelor, in spatele genunchilor si pe glezne. Datorita continutului mare de alcool, parfumul nu se aplica pe par, deoarece riscam sa-l uscam. Unele case de parfumuri au creat parfumuri speciale pentru par, care au o concentratie mult mai mica de alcool.

Se poate spune ca exista o aroma a fiecarei tari? Ne puteti da exemple in acest sens?

Da. Franta merge foarte mult pe parfumul floral, Germania pe cel aldehidic, in timp ce tarile orientale folosesc parfumuri tari, ambrate.

Ati facut si cursuri de mezoterapie (ramura medicala care implica injectarea de cantitati minime din anumite extracte naturale, medicamente, vitamine si agenti homeopatici in piele). Care ar fi avantajul unei astfel de tehnici? Ce se poate rezolva cu ajutorul ei?

Cu ajutorul mezoterapiei putem face ca o crema sau o substanta sa patrunda exact in locul cel mai important al pielii, respectiv in derm. Acolo se produc toate reactiile chimice care pot tine o piele tanara cat mai mult timp.

Exista mezoterapia invaziva, adica cea care se practica prin injectare de substante, dar si mezoterapia non-invaziva, care reprezinta o tehnica inovatoare, ce combina electroporarea cu fotoporarea si ionoforeza, permitand ingredientilor activi de tratament sa penetreze epiderma prin deschiderea porilor.

Putem scapa si de celulita mergand la astfel de sedinte?

De celulita putem scapa doar daca vom combina aceasta mezoterapie cu masajul. Partea mecanica a tratamentului este cea mai importanta pentru celulita. Iar al treilea lucru important este dieta si un regim de viata sanatos. Este foarte important cand dieta ne devine mod de viata. Si aici nu ma refer la dietele drastice despre care am citit.

Se poate spune ca bunicii nostri au notiuni de fitoterapie (tratament cu preparate din plante medicinale), fara a avea habar de asta? Care ar fi diferenta dintre aceasta stiinta si leacurile babesti din popor?

Bunicii nostri au avut intotdeauna notiuni de fitoterapie. Sunt notiuni mostenite din generatie in generatie. Aceste notiuni as putea spune ca au inspirat si chiar au pus bazele stiintei de mai tarziu, numita fitoterapie.

Diferenta consta in faptul ca fitoterapia este o stiinta exacta, in care planta este foarte bine studiata, pana la nivel de molecula chimica. Astfel, s-au putut standardiza si doza extractele din plante, care, luate la intamplare, in cantitati nemasurate, pot avea efecte chiar nocive.

Sa nu credeti ca plantele sunt inofensive si ca putem consuma nemasurat din punct de vedere cantitativ plante, ceaiuri sau extracte zilnic. Din contra. Totul, cu masura!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Iulia Preda parfumier, #Iulia Preda parfumuri, #Iulia Preda mezoterapie, #Iulia Preda fitoterapie, #Iulia Preda celulita , #frumusete