Marirea sanilor cu implanturi de silicon - La ce sa te astepti?

Advertorial
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 12:47
98121 citiri
Marirea sanilor cu implanturi de silicon - La ce sa te astepti?
Dr. Angela Petre

Marirea sanilor cu implanturi de silicon este un tip de interventie chirurgicala prin intermediul careia se obtin dimensiuni mai mari ale bustului sau ridicarea si remodelarea sanilor dar fiind vorba despre o operatie intotdeauna trebuie sa evaluati corect riscurile si beneficiile acesteia.

Implanturile se pot introduce sub sau deasupra muschiul pectoral iar pentru fiecare dintre pozitii exista anumite situatii care indica tipul respectiv de plasare a implanturilor; veti discuta aceste detalii impreuna cu chirurgul dumneavoastra.

Alegerea dimensiunilor implanturilor este indicat sa fie facuta pornind de la masuratorile toracelui si sanilor naturali.

Respectarea acestor masuratori garanteaza un rezultat cat mai estetic si cat mai stabil in timp.

Uneori, de obicei la cererea pacientelor care doresc sanii cat mai mari, se pot lua in calcul abateri de la masuratorile respective; aici intervine experienta chirurgului plastician care decide cu cat anume poate depasi aceste dimensiuni fara a compromite siguranta rezultatului.

Pentru a va face o idee cat mai clara asupra rezultatului pe care il veti obtine se poate face o simulare a acestuia prin introducerea intr-o bustiera a unor cupe de silicon de dimensiuni identice cu dimensiunile implanturilor alese.

Un alt lucru pe care il veti stabili cu medicul de chirurgie plastica este localizarea inciziei prin care se vor introduce implanturile.

Exista 2 variante de incizii mai folosite pentru plasarea implanturilor de silicon: incizia in santurile de sub sani si incizia la marginea areolelor.

Localizarea inciziei depinde de mai multi factori printre care anatomia fiecarei paciente in parte, marimea implanturilor, preferinta chirurgului etc.

Ambele tipuri de incizii se vindeca excelent daca au fost suturate cu o tehnica adecvata iar cicatricile vor fi aproape imperceptibile.

Implanturile mamare cele mai folosite in acest moment in intreaga lume sunt implanturile care contin gel de silicon.

In functie de caracteristicile gelului implanturile pot avea o consistenta mai moale sau mai densa si pot avea forma rotunda sau forma anatomica (mai aplatizate in zona superioara a sanului si cu proiectie mai mare in jumatatea de jos a sanului).

Aceste variabile ale implanturilor vin in ajutorul medicului de chirurgie plastica astfel incat sa poata alege pentru fiecare pacienta implantul cu dimensiunile si caracteristicile cele mai bune pentru rezultatul estetic dorit.

In mod obisnuit producatorii respectati de implanturi ofera garantie pe viata pentru implanturile mamare si in cazul ruperii accidentale ale acestora le vor schimba gratuit.

Atentie insa: nu vor acoperi si cheltuielile necesare efectuarii operatiei.

In mod obisnuit operatia marirea sanilor cu implanturi de silicon se efectueaza sub anestezie generala si necesita spitalizare o noapte.

De ce optezi pentru marirea sanilor?

Marirea sanilor este facuta pentru:

  • Marirea sanilor care sunt in mod natural mici
  • Refacerea dimensiunilor si a formei sanilor dupa sarcina, pierderea in greutate sau dupa alaptare
  • Realizarea simetriei cand sanii sunt asimetrici
  • Reconstructia mamara dupa o interventie chirurgicala de mastectomie in cazul cancerului de san.

Chirurgia plastica include chirurgie reconstructiva si chirurgie cosmetica.

Chirurgia reconstructiva a sanilor poate fi facuta ca parte a tratamentului pentru cancerul de san. Chirurgia cosmetica este facuta in scopuri estetice. Marirea sanilor este, in mod normal, chirurgie estetica.

Ce trebuie sa stiti despre marirea sanilor

Introducerea si plasarea implantului

Implantul mamar este inserat intr-un buzunar creat in spatele sanului, cu dimensiuni adecvate fiecarui tip de implant.

Exista doua variante de pozitionare a implanturilor:

Plasarea submusculara se face sub muschiul pectoral. Recuperarea poate dura mai mult si dupa operatie pot aparea mai multe dureri.

Plasarea submamara sau subglandulara se afla in spatele tesutului mamar, peste muschiul pectoral. In acest caz recuperarea este mai rapida si mai usoara. Acest tip de pozitionare a implanturilor se poate face doar in cazurile in care glanda mamara existenta si tesutul gras care o acopera sunt suficient de groase pentru a permite acoperirea buna a implanturilor. De obicei la femeile slabe acest lucru nu se intampla astfel incat in majoritatea cazurilor se alege pozitionarea submusculara a implanturilor.

Inchiderea incizilor

Chirurgul inchide inciziile cu suturi stratificate folosind de obicei fire resorbabile.

La inceput, in urmatoarele luni, liniile de incizie vor fi vizibile, dar acestea vor disparea cu timpul.

Chiar daca vindecarea inciziilor se face in aproximativ 2 saptamani, maturarea tesultului cicatriceal (aspectul estetic maxim) se face la aproximativ un an postoperator.

Evaluarea rezultatelor

Rezultatul estetic va fi vizibil imediat dar la inceput va exista un grad de edem (umflaturi), pot aparea echimoze (vanatai) si sanii vor fi in tensiune.

In saptamanile urmatoare tesuturile se vor relaxa, edemele si echimozele dispar iar implanturile isi vor stabiliza pozitia.

Aprecierea rezultatului nu trebuie facuta mai devreme de 2 luni dupa operatie (in unele cazuri pana la 6 luni).

Recuperare dupa interventia de marire a sanilor

Dupa operatie veti primi tratament antibiotic pentru profilaxia infectiilor si vi se vor indica medicamente pentru durere. In primele 2-3 zile durerile sunt putin mai mari si necesita antialgice la interval mai mic apoi, pe masura ce tesuturile se destind, durerea scade. In majoritatea cazurilor durerea cedeaza la analgezice uzuale (ibuprofen, paracetamol, ketonal) si tratamentul nu e necesar mai mult de o saptamana dupa operatie.

Pentru realizarea acestei operatii aveti nevoie de cel putin o saptamana de concediu apoi va puteti intoarce la serviciu daca acesta nu presupune efort fizic cu bratele.

Poate dura cateva saptamani pana la recuperarea completa dupa marirea sanilor cu implanturi mamare.

In tot acest interval veti purta obligatoriu o bustiera compresiva care va ajuta mentinerea implanturilor in pozitia corecta, va limita aparitia edemului si va facilita vindecarea.

Va trebui sa evitati ridicarea greutatilor sau exercitiile fizice intense timp de cel putin 2 luni si sa va mentineti cicatricile protejate de soare timp de aproximativ un an datorita riscului de pigmentare a acestora.

Efecte secundare de asteptat

Sunt destul de comune dupa interventia chirurgicala:

  • durere temporara, umflaturi si vanatai
  • senzatia de tensiune la nivelul sanilor si pieptului timp de cateva saptamani

Ce ar putea merge prost

Implanturile mamare pot provoca uneori probleme, printre care:

  • cicatrici vizibile
  • contractura capsulara (strangerea tesutului cicatriceal din jurul implantului ducand la deformarea sanului, cresterea consistentei acestuia, durere). Tratamentul este chirurgical si presupune extragerea implanturilor impreuna cu capsula din jurul acestora si introducerea unor implanturi noi.
  • ruptura implanturilor - este foarte rara dar se poate intampla. Datorita caracteristicilor gelului siliconic din implanturile de ultima generatie in cazul unei rupturi gelul nu migreaza la distanta. Gelul din implanturile vechi putea migra la distanta, uneori fiind gasite particule de silicon (siliconoame) in ganglionii axilari.
  • creturi sau falduri in implant- de obicei la implanturile umplute su ser fiziologic sau la cele cu gel siliconic de consistenta scazuta.
  • implantul care se roteste in interiorul sanului, ducand la o forma anormala in cazurile in care s-a optat pentru un implant cu forma anatomica. Rotarea implanturilor rotunde nu produce deformari ale sanilor (sigur, in cazul in care implantul se roteste in jurul axei proprii in acelasi plan, nu in cazul in care se basculeaza)
  • "rippling" al implantului (cute mici ale pielii pe marginea implanturilor) - aceasta se intampla atunci cand implantul este acoperit doar de un strat subtire de tesut, care adera la suprafata implantului. Aceasta situatie se previne prin alegerea unor implanturi care sa nu depaseasca granitele sanilor naturali pentru a avea o acoperire cat mai buna. Daca situatia deja exista, transferul unei mici cantitati de grasime proprie de-a lungul marginilor implanturilor va remedia problema.
  • probleme de inervatie la nivelul mameloanelor - ele pot deveni mai sensibile, mai putin sensibile sau complet insensibile; acest lucru este de obicei temporar dar exista si cazuri rare in care este permanent
  • probleme in cazul alaptarii - in general alaptarea este posibila cu implanturi si nu exista posibilitatea de eliminare a siliconului in laptele matern. Cu toate acestea, datorita tesului cicatriceal din interiorul sanilor este posibila uneori inflamatia canalelor galactofore pline cu lapte si producerea mastitei in cursul alaptarii dar nu mai frecvent decat la femeile fara implanturi.

De asemenea, orice tip de interventie chirurgicala prezinta un risc mic de:

  • sangerari excesive
  • infectie - aceasta este rara, dar poate insemna ca implantul trebuie eliminat pana la rezolvarea infectiei
  • o reactie alergica la anestezic
  • un cheag de sange care se formeaza in vasele profunde (tromboze venoase)

De asemenea, trebuie sa stiti despre o posibila legatura intre implanturile mamare si un tip rar de limfom al sistemului imunitar numit limfom anaplazic cu celule mari (ALCL).

ALCL a fost raportat la un numar foarte mic de femei care au avut implanturi mamare. Pana in prezent, a fost gasit numai in tesutul cicatriceal care se dezvolta in jurul implanturilor mamare cu texturare agresiva si doar la cazurile cu implanturi plasate in urma cu multi ani si care prezentau seroame. Studiile efectuate indica un risc de 1 la 1 milion de cazuri.

Recomandarile autoritatilor internationale in domeniu sunt de a nu modifica in vreun fel abordarea operatiei de marire a sanilor cu implanturi de silicon ci de a urmari anual evolutia postoperatorie a tuturor pacientelor purtatoare de implanturi mamare (lucru care oricum este facut de chirurgii plasticieni interesati de evolutia pacientelor lor si de pacientele responsabile in privinta starii lor de sanatate).

Chirurgul ar trebui sa explice cat de probabile sunt toate aceste riscuri si complicatii si cum vor fi tratate daca s-ar intampla.

Mamografiile pentru depistarea cancerului mamar pot fi mai putin exacte daca aveti implanturi, deci este important sa spuneti medicului radiolog despre ele.

Ce trebuie sa faceti daca aveti probleme?

Interventia chirurgicala poate merge uneori prost si rezultatele ar putea sa nu fie cele asteptate.

Trebuie sa luati legatura cu medicul care a efectuat operatia cat mai repede posibil daca aveti dureri severe sau simptome neasteptate, cum ar fi roseata pielii, o senzatie de arsura, febra sau umflarea neobisnuita.

Daca nu sunteti multumit de rezultate sau considerati ca procedura nu a fost efectuata in mod corespunzator, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra; acesta este cel mai in masura sa cunoasca modul in care a fost facuta operatia si motivele care au dus la rezultatul necorespunzator.

Daca v-ati pierdut increderea in medicul dumneavoastra puteti solicita parerea unui alt medic dar fiti intotdeauna atenta in cazul in care acesta blameaza intens munca medicului initial; acest lucru nu inseamna ca este mai calificat decat primul ci ca doreste sa va convinga sa va operati.

Cat costa procedura de marire a sanilor?

In Romania costurile pentru marirea sanilor cu implanturi de silicon variaza intre 2900-4000 Euro in functie de tipul de implant (rotund sau anatomic, implanturile anatomice fiind mai scumpe), producatorul implanturilor, experienta medicului de chirurgie plastica si clinica aleasa.

Ce medic aleg pentru marirea sanilor?

Pentru a alege medicul care va va opera este recomandabil sa va informati temeinic. Discutati cu rudele sau cunostintele dumneavoastra care au mai facut acest tip de operatie, analizati informatiile existente online din surse de incredere (atentie la forumurile unde exista de multe ori publicitate mascata pentru anumiti medici), mergeti la consultatie pentru a cunoaste medicul care va intereseaza si daca sunteti pe deplin multumita de comunicarea pe care o realizati cu persoana respectiva puteti trece la planuierea efectiva a operatiei.

Dr Angela Petre este medic specialist chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, cu interes deosebit in chirurgia sanului, chirurgia conturului corporal si chirurgia estetica genitala feminina.

Dr. Angela Petre a terminat studiile Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti in anul 1998 dupa care a urmat rezidentiatul in specialitatea chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Dupa obtinerea gradului de medic specialist, fiind preocupata de obtinerea de noi informatii si invatarea unor tehnici performante de chirurgie estetica pe care pregatirea in Romania nu le ofera, a urmat specializarea in chirurgie estetica sub indrumarea Dr. Angelo Rebelo, Presedintele Academiei Internationale de Chirurgie Cosmetica in clinica privata a acestuia, in Lisabona, timp de un an si jumatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marire sani implant silicon , #frumusete