Sanatate la-ndemana cu dr. Dr. Cristian Nitescu: Rinoplastia - Stiati ca...

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:17
6049 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Dr. Cristian Nitescu: Rinoplastia - Stiati ca...
Foto: Columna Medical Center

Rinoplastia este cea mai veche procedura chirurgicala. Exista dovezi, ca inca din antichitate, in Egiptul antic se realizau interventii de reparare si remodelare a nasului, dupa fracturi si traumatisme.

Aceste tehnici au fost dezvoltate de Sushruta, un chirurg renumit ce a trait in India, in jurul anului 800 i.Chr., devenind extrem de cunoscut si fiind practic "parintele" operatiilor de reconstructie nazala, explica pentru Ziare.com Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva.

Rinoplastia este o operatie ce se poate realiza in dublu scop:

- estetic - de corectare a conturului, de micsorare sau marire, de ingustare sau latire a nasului;

- functional - de corectare a septului deviat sau a cornetelor nazale, de eliberare a cailor respiratorii. Pentru pacientii cu dificultati respiratorii exista inca un beneficiu: dupa corectarea deviatiei de sept e posibil sa-si recapete simtul olfactiv.

Nasul este constituit in mare din 3 parti:

- o radacina - partea situata superior, zona dintre ochi, ce e alcatuita din os

- un dors - zona alcatuita din os si cartilaj, cu o arhitectura tridimensionala impresionanta;

- varful - portiunea la nivelul careia exista orificiile narinare. In cadrul unei rinoplastii totale, se intervine pe toate regiunile nasului.

In cat timp se observa rezultatele

Perioada de recuperare dupa rinoplastie este de circa zece zile, dar acest lucru nu inseamna ca nasul va arata perfect la doua saptamani postoperator. Va capata un aspect apropiat de cel final, dupa dezumflarea treptata, cam la trei luni - sase luni postoperator, in functie de organism, de temperatura ambientala la care se expune pacientul, de grosimea pielii si de alti factori, urmand ca la circa un an procesul de vindecare interna sa se finalizeze si nasul sa aiba forma finala.

Rinoplastia nu e dureroasa, iar nasul operat nu doare. Poate sa apara insa o senzatie de disconfort, zona nazala si cea perinazala/perioculara fiind umflate imediat postoperator. Cicatricile de la nivelul nasului devin practic invizibile dupa cateva saptamani de la operatie.

Cand trebuie facuta

Aceasta interventie se poate realiza din momentul incheierii procesului de crestere, adica de la 18 ani, pana pe la 35-37 ani, dupa aceea existand riscuri mari ca vindecarea, in cazul fracturarii osoase, sa nu se mai realizeze corect, motiv pentru care, la acesti pacienti, se vor putea realiza doar corectii la nivelul varfului si a structurilor cartilaginoase (ce includ si septul nazal).

Fiind situat in partea centrala a figurii, orice modificare la nivelul nasului produce modificari semnificative ale aspectului facial, modificari ce sunt vizibile din toate unghiurile si ipostazele. Acesta este motivul principal pentru care, chirurgul ce realizeaza rinoplastia trebuie sa aiba o experienta bogata.

Rinoplastia este probabil cea mai completa interventie de tip estetic, ce necesita si cunostinte O.R.L. La momentul actual exista o multime de procedee si tehnici ce se utilizeaza in cadrul acestei operatii, fiecare pentru a corecta ceva sau a obtine un anume rezultat. Astfel, trebuie retinut ca nici o operatie nu e identica cu alta, fiecare om e diferit, astfel ca fiecare rinocorectie are anumite particularitati.

Ce trebuie sa stii inainte de o rinoplastie

La nivelul fetei exista niste proportii denumite "de aur", ce trebuie respectate pentru a pastra sau a obtine un aspect armonios. Astfel ca, orice pacient trebuie sa inteleaga ca nu este indicat sa aiba idei preconcepute sau sa doreasca un nas ca al prietenei X sau al mamei, deoarece e posibil ca nasul respectiv sa nu fie potrivit pentru chipul sau si sa faca nota discordanta.

In plus exista anumite repere anatomice, anumite limite, ce nu se pot incalca, motiv pentru care rezultatul final depinde in mare masura si de aspectul initial al nasului.

O rinoplastie reusita este cea care creeaza o imagine frumoasa, armonioasa, in concordanta cu trasaturile individului, rezultatul fiind un nas care sa nu aiba aspectul de "operat", ci de cat mai natural.

Multi pacienti mi-au povestit ca dupa operatie, reactiile celor din jur, ale celor care nu stiau ce s-a intamplat, au fost "arati foarte bine, ti-ai facut ceva la fata?"- adica sesizau o schimbare, dar nu stiau ce e modificat, lucru ce le-a crescut increderea in sine, ceea ce e esential in societatea actuala.

Dr. Cristian Nitescu

Medic primar chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva in cadrul Columna Medical Center

Cercetator stiintific principal grad III

Doctor in stiinte medicale

www.cmed.ro.

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Rinoplastia, #operatie estetica rinoplastia, #operatie rinoplastie, #Cristian Nitescu rinoplastie, #operatii estetice rinoplastie , #frumusete