Sfaturi importante cu privire la sterilizarea instrumentelor folosite in saloanele de infrumusetare

Advertorial
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 17:02
38716 citiri
Sfaturi importante cu privire la sterilizarea instrumentelor folosite in saloanele de infrumusetare

Sterilizarea corespunzatoare a instrumentelor utilizate in saloanele de cosmetica este o masura obligatorie de protectie impotriva factorilor de producere a infectiilor.

Calitatea serviciilor unui salon de infrumusetare se bazeaza pe o serie de conditii importante, printre care indeplinirea in totalitate a regulilor de dezinfectie, igienizare si sterilizare.

Centrele de infrumusetare pot cadea si ele prada microorganismelor care se raspandesc, putand crea focare de infectii. Acestea pot fi eliminate cu succes printr-o igiena severa si repetata a locului de munca si a instrumentarului folosit.

Sterilizarea echipamentelor - de ce este importanta?

Prioritatea numarul 1 pentru orice salon de infrumusetare este dezinfectarea si sterilizarea instrumentarului folosit in procedurile destinate clientilor. Esential este sa facem bine diferenta intre dezinfectie si sterilizare!

Dezinfectareapresupune procesul de excludere a posibilitatiilor de raspandire a agentilor patogeni in mediul de prestare a activitatii de lucru.

Sterilizarea presupune procesul de a produce distrugerea totala a tuturor microorganismelor patogene si nepatogene, inclusiv a inmultirii acestora.

Cand alegem un loc in care sa ne bucuram de servicii de infrumusetare trebuie sa avem mare atentie la mainile murdare si instrumentele care pot fi nesterilizate si care reprezinta principalele cauze ale diverselor infectii.

Secretiile nazale, ranile deschise, secretiile bucale sunt alte riscuri la care clientii pot fi expusi si care pot fi evitate din start daca se folosesc pentru fiecare persoana in parte instrumente sterilizate corespunzator, masca de protectie pentru nas si gura si manusi sterile de unica folosinta.

IMPORTANT de retinut!

In cazul in care un client prezinta o forma de infectie de tip micotic - infectia tesutului keratinizat (unghii, par, straturile superficiale ale pielii), panaritii sau traumatisme deschise cu supuratii, este contraindicat inceperea unui proces de infrumusetare.

Obligatia legii privind sterilizarea intr-un salon de infrumusetare

Legislatia din Romania, prin Ordinul nr. 916/2016 emis de Ministerul Sanatatii, a inclus o reglementare mult mai severa asupra testelor de autocontrol pentru preventia aparitiei de infectii asociate ingrijirilor medicale, si anumetestele desterilitate, deaeromicroflorasi desanitatie.

In ceea ce privestepractibilitatea unei sterilizari corespunzatoare, legea din Romania precizeaza catoate centrele de infrumusetare care detin instrumentar reutilizabil sunt obligate sa-l sterilizeze de fiecare data, dupa fiecare utilizare.

Normele care trebuie respectate in desfasurarea activitatii de sterilizare si dezinfectie a instrumentarului folosit intr-un salon de infrumusetare sunt:

- asigurarea chiuvetelor pentru spalarea si dezinfectia mainilor in spatiul de desfasurare a proceselor de infrumusetare

-amenajarea unui loc special pentru dezinfectia, curatarea, sterilizarea instrumentarului si a materialelor reutilizabile in spatiul de desfasurare a proceselor de infrumusetare

- existenta chiuvetelor speciale pentru spalarea materialelor utilizate in cadrul serviciilor prestate

- existenta unor locuri separate pentru depozitarea instrumentelor, echipamentului si a articolelor curate, dezinfectate si sterile, precum si a unui loc separat pentru depozitarea materialelor si echipamentelor pentru igienizare a salonului de infrumusetare.

Etapele unei sterilizarii corespunzatoare ale instrumentelor cosmetice sunt:

Presterilizarea -presupune scufundarea pentru un timp ideal a instrumentelor cosmetice in solutii dezinfectante specifice, cu spectru mare de actiune, in vederea eliminarii virusurilor de tip: HIV, hepatita B sau C, icter sau micoza. Inainte de aceasta operatiune, instrumentele sunt curatate si spalate.

Spalarea minutioasa din nou a instrumentelor dupa ce acestea au fost supuse actiunii specifice a dezinfectantilor. Apoi, instrumentele se lasa la uscat si sunt verificate inainte de a fi ambalate pentru sterilizare in folii si ambalaje speciale.

Ambalarea instrumentelor in materiale de unica folosinta.

Sterilizarea propriu zisa - Procesul de sterilizare se poate realiza prin mai multe modalitati (chimica, fizica, prin radiatii), dar, cel mai adesea, se utilizeaza dispozitive de sterilizare cu caldura umeda (autoclava) saucucaldura uscata (pupinel), in functie de materialul instrumentului de sterilizat. Aparatele de sterilizare sunt verificate periodic, prin teste care revizuiesc parametrii fiecarui aparat in parte.

Notarea orei si zilei in care s-a facut procesul de sterilizare.

Pastrarea instrumentelor in locuri speciale.

Dispozitive cosmetice autoclave (pe baza de abur sub presiune)

Sterilizarea instrumentelor cosmetice ale unui salon de infrumusetare cu un dizpozitiv cu autoclava garanteaza siguranta 100% a sanatatii personalului angajat, dar si a clientilor.

Sterilizatorul cu autoclavaeste un aparat folosit pentru sterilizarea instrumentarului refolosibil, prin expunerea acestuia la caldura umeda (abur), la temperaturi de 121 grade C pentru 30 de minute, la 134 grade C timp de 15 minute sau chiar de 7 minute.

Avantajele unui sterilizator cu autoclava sunt:

  • Procesul de sterilizare este instantaneu, ceea ce inseamna ca fiecare instrument necesar este sterilizat imediat
  • Informatii despre procesul de sterilizare prin unitate USB
  • Timp de uscare redus
  • Timp de procesare totala de maximum 30 de minute si de minimum 7 minute
  • Design compact, dimensiuni reduse si functionare fara zgomot deranjant
  • Greutatea de maximum 15 kilograme a dispozitivului
  • Design unic si original care atrage atentia, cu aplicabilitateintuitiva
  • Clasa B (cea mai buna), certificata pentru dispozitivele medicale
  • Instrumentele cosmetice pot fi sterilizate neambalate sau in ambalaje speciale
  • Minimum 2 ani garantie si service tehnic 24/7, cu posibilitatea de a primi un dispozitiv inlocuitor.

Instrumentele cosmetice supuse procesului de sterilizare cu abur vor fi intotdeauna ambalate in pungi autoadezive speciale, dupa ce au fost lasate la uscat. Este recomandat ca pe fiecare punga in care exista instrumente pregatite pentru procesul de sterilizare sa fie atasat un sticker cu un indicator de sterilizare, care se va innegri cand sterilizarea s-a terminat.

Aceasta reprezinta o dovada de necontestat in fata clientilor, atunci cand le sunt prezentate instrumentele cosmetice pregatite pentru efectuarea serviciilor de infrumusetare.

Investitia materiala in achizitionarea unui dispozitiv de sterilizare si in produse antiseptice-dezinfectante este importanta pentru un salon de infrumusetare care se doreste a fi in top. Serviciile unui salon de infrumusetare bine dotat, cu aparatura ultramoderna de sterilizare, vor cantari mult mai mult in ochii clientilor si, in plus, astfel, se vor respecta intocmai normele din domeniu, prevazute de lege.

Clientii saloanelor de infrumusetare sunt din ce in ce mai informati despre tot ceea ce trebuie sa detina un astfel de loc si vor apela doar la serviciile in care procedurile de lucru sunt respectate cu strictete.

Expertii esteticieni ai unui salon de frumusete se vor remarca astfel pe o piata competitiva, oferind servicii de calitate superioara si folosind instrumente cosmetice de inalta tehnologie si siguranta totala, din punct de vedere igienico-sanitar.

Daca toate aspectele mentionate mai sus vor fi respectate intocmai, cu siguranta clientii (atat femeile, cat si barbatii) vor aprecia siguranta serviciilor profesionale si atentia oferita evitarii pe deplin a pericolelor asupra sanatatii lor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#saloane frumusete, #sterilizator autoclava , #frumusete