Totul despre transplantul de par, in Romania - Interviu

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 07:49
31031 citiri
Totul despre transplantul de par, in Romania - Interviu

Nu observam ce importanta este podoaba capilara - mai ales barbatii - decat in momentul in care aceasta incepe sa cada. Intai se rareste, iar treptat isi face aparitia o chelie de toata frumusetea.

Aceasta aduce cu sine nesiguranta, frustrari, rasete si fel de fel de glume, unele nesarate. Pentru a evita toate aceste probleme, doctorii au venit in ajutorul barbatilor, facandu-se adevarate minuni cu ajutorul implantului de par.

Dan Mihail Stana, de la Clinica Efigia a povestit pentru Ziare.com cate ceva despre aceasta interventie ce poate fi facuta si in Romania:

Cum se realizeaza propriu-zis implantul de par?

Implantul de par poate fi realizat sub anestezie locala sau sedare intravenoasa si dureaza intre 3 si 5 ore. Noi utilizam in prezent tehnica moderna (fir cu fir), cu ajutorul unui aparat special. Din zona donatoare se recolteaza cantitatea de foliculi necesara transplantului, care apoi se implanteaza in zona/zonele unde avem lipsuri. Este o tehnica migaloasa, dar cu rezultate foarte bune.

De unde se ia parul?

Foliculii sunt luati din partea din spate a capului. In general, in acea zona parul este destul de des si suficient de rezistent pentru a putea efectua transplantul. Dupa cum ati observat, spatele si lateralele capului sunt zone neafectate de caderea parului.

Se pregateste pielea intr-un anumit fel?

Inainte de transplant, este necesar ca parul din zona donatoare sa fie tuns, ceea ce este de preferat sa fie realizat in clinica. Apoi avem nevoie de un set de analize medicale minime: teste de sange, teste de sangerare si o electrocardiograma. In cazul pacientilor cu boli cronice (boli inima, diabet, hepatite etc) este necesar un consult suplimentar in cadrul specialitatilor respective.

Sunt anumite situatii in care pacientii nu suporta stresul operator si solicita o sedare intravenoasa ce se realizeaza cu ajutorul medicului anestezist, caz in care pacientul necesita supraveghere post operatorie pana a doua zi.

Exista situatii in care se poate lua par si de la alte persoane?

In transplantul de par nu poate fi folosit decat parul propriu, transplantarea parului de la alta persoana se supune regulilor generale ale transplantului de organe, motiv pentru care nu este cazul. In general, parul transplantat poate fi recoltat din zona posterioara a scalpului (occipitala).

Exista cazuri in care parul nou implantat este respins de corp si operatia esueaza?

In cazul respectarii tuturor indicatiilor operatorii si a celor postoperatorii, procentajul de pierdere a firului de par transplantat este de maxim 15%, dar per ansamblu in jurul valorii de 5%.

Cam cate fire de par sunt implantate in cadrul unei operatii? Este nevoie ca procedeul sa se repete?

Numarul de fire de par ce pot fi transplantate intr-o sedinta depinde de mai multi factori: factorul local (zona primitoare)- pot fi implantate un numar maxim de fire pe o anumita suprafata -, factorul pacient - rabdarea lui este pusa la incercare, interventia dureaza aproximativ 5 ore -, factorul echipa operatorie - fiind o operatie migaloasa, necesita rezistenta mare din partea personalului medical.

In medie se pot transplanta intre 300-500 manunchiuri, un manunchi putand fi compus din 1 pana la 3 fire. Daca in zona ce necesita implant parul lipseste in totalitate, atunci este nevoie de 2-3 interventii.

Cum se ingrijeste zona respectiva apoi?

Postoperator, zona grefata ramane pansata pentru 48 de ore. Poate fi spalata doar prin curgerea apei la cateva zile (apa calduta), folosirea de sampoane pentru bebelusi 10-14 zile postoperator. Pacientul evita expunerea la intemperii (vant, frig, umezeala, soare) timp de 6 luni postoperator si evita traumatismele locale.

Cam ce varsta au persoanele care apeleaza la aceasta procedura? Sunt si femei sau numai barbati?

Majoritatea persoanelor care apeleaza la aceasta procedura sunt barbati si in general au peste 35 ani. Femeile mai mult se orienteaza catre transplantul de sprancene.

Exista mai multe tipuri de implant? Care este cel mai indicat si ce presupune fiecare?

Intr-adevar, exista 2 tipuri de implant. Cel clasic, care presupune excizarea unei fasii de piele de 15 cm lungime si aproximativ 1 cm latime cu fire de par, care ulterior vor fi recoltate si implantate. In urma acestei interventii va ramane o cicatrice liniara, ce se ascunde in zona paroasa.

Tehnica moderna presupune recoltarea cu ajutorul unui aparat a fiecarui folicul in parte. In urma recoltarii vor ramane mici zone cicatriceale punctiforme, insesizabile.

Care sunt cauzele frecvente ale caderii parului?

Cauzele caderii parului pot fi multiple: probleme hormonale, dermatologice, pot fi cauze genetice etc. Transplantul este recomandat in alopecia de cauza genetica, in celelalte cazuri neputand fi realizat decat cu tratament prealabil.

Pot aparea probleme, efecte secundare, durere sau umflaturi dupa operatie?

Senzatia de disconfort dispare in cateva ore postoperator, este o interventie suportata destul de bine de pacienti.

Exista cazuri in care o persoana nu poate face implant de par, ii este contraindicat?

Transplantul nu se poate face daca pacientul are probleme hormonale sau dermatologice sau daca are probleme de sanatate majore, ori o varsta prea inaintata.

Cat costa o asemenea procedura?

Pretul cu anestezie locala este de 1.500 de euro, in care intra intre 300 si 500 de manunchiuri implantate. Cine doreste anestezie generala, trebuie sa mai scoata din buzunar inca 500 de euro, deci pretul ajunge undeva la 2.000 de euro.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#transplant par Romania informatii, #transplant par clinici Roamnia, #transplant par barbati pret , #frumusete