Haine SF la Bucuresti: rochia care purifica aerul si camasa de noapte antibacteriana (Galerie foto)

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:06
6794 citiri
Haine SF la Bucuresti: rochia care purifica aerul si camasa de noapte antibacteriana (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Celebra expozitie Futurotextiles (materialele viitorului) a ajuns si la Bucuresti. Pana pe 17 noiembrie, curiosii si cei pasionati de noi tehnologii vor putea vedea la Muzeul National de Istorie din Capitala cele mai ciudate, dar si practice haine.

Multe dintre exponate sunt prototipuri, dar ne putem imagina cu usurinta de ce, intr-un viitor nu foarte indepartat, am putea alege astfel de haine. In curand, moda ar putea deveni mai putin o interpretare de design si mai mult o masura a capacitatilor tehnologice inglobate intr-o haina.

"Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt sau glicina pot da nastere unei fibre, unui fir, unei tesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul stiintifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de inductie, apretare si microincapsulare, capata proprietati cosmetice sau terapeutice.

Textilele bio-senzoriale, de exemplu, iti pot modifica anumite conditii fizice in functie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile sau terapeutice", a declarat Caroline David, curatorul expozitiei.

Proiectul Futurotextiles s-a nascut in 2004 in Lille, Franta. De la prima editie, din 2006, expozitia Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea intreaga.

Expozitia este organizata in sase sectiuni. Partea didactica introduce vizitatorul in universul familiar si totusi putin cunoscut al textilelor, deoarece acestea, "desi sunt omniprezente in viata umana inca din neolitic, rareori sunt privite ca obiecte in sine". Vizitatorii pot afla ce anume sunt textilele, parcurgand totodata tactil evolutia acestora, de la firele traditionale la noile materiale obtinute din glicina, vin, lapte sau bazalt.

Urmatoarele cinci sectiuni isi propun sa arate importanta acestor noi textile, prezentand locul pe care il ocupa in domenii-cheie ale vietii contemporane: medicina, transporturi, moda, sport si mobilier, arhitectura, inginerie civila etc.

Putini isi pot imagina din cate feluri de fibre se pot crea materiale. In prima parte a expozitiei sunt prezentate aceste fire obtinute din cele mai diverse surse, de la vin pana la firul de paianjen.

Exista chiar si fibra din carapace de crab.

Mai mult, pentru cei care vor sa nu treaca neobservati noaptea, exista si materialul iluminat sau chiar unele fosforescente, care absorb lumina ziua si noaptea lumineaza.

Iata si geanta in care se aprinde lumina cand o deschizi

sau materialul care nu se pateaza.

In cadrul expozitiei, este prezentata si o lenjerie de corp care este extrem de adaptabila la temperatura. "Pielea ramane uscata, se mentine caldura corpului si se evita senzatia de caldura excesiva, in caz ca temperatura ambientala creste. Sa-ti fie cald, dar nu foarte cald... S-a aplicat un tratament antibacterian pentru a limita dezvoltarea mirosurilor neplacute", se arata in descrierea exponatului.

Haine cu proprietati medicale

S-a inventat si camasa de noapte impotriva infectiilor nosocomiale. "Infectiile nosocomiale sunt cele dobandite in timpul spitalizarii. Aceasta camasa de noapte, tratata antimicrobian, are un efect de bariera pentru limitarea proliferarii bacteriilor si pentru combaterea infectiilor. Tratamentul actioneaza distrugand peretele celular al microorganismelor care se depun pe tesatura, impiedicand astfel microbii sa intre in contact cu pielea", este descrierea acestei camasi expuse la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Tot din aceeasi categorie medicala face parte si paturica ce poate face fototerapie impotriva icterului in cazul copiilor mici.

O alta inventie uimitoare prezentata in cadrul expozitiei este rochia care purifica aerul din jur. "Aceasta rochie este una dintre primele confectii "fotocatalitice". Mecanismul de fotocataliza este folosit mai ales in tratarea si dezodorizarea aerului. Impregnata cu un produs special, tesatura reactioneaza la moleculele nocive in aer si le respinge. Rochia joaca deci rolul unui adevarat ecran impotriva poluarii atmosferice. Mai mult decat atat, purifica aerul", este prezentarea sub care este expusa rochia la muzeu.

Rochia care exprima sentimentele purtatoarei

Tot la Futurotextiles, vizitatorii pot vedea si rochia care exprima emotiile celui care o poarta. Gulerul inalt este un indicator al sentimentelor, traducand in culori starea de spirit a celui care il poarta.

In cadrul expozitiei este prezentat si un vehicul electric ecologic, care contine piese din fibre de in.

Futurotextiles prezinta zeci de materiale textile neconventionale, care ar fi o alternativa reusita la hainele pe care le purtam astazi. Cei curiosi sunt asteptati sa admire, rand pe rand, aceste "minuni" ale tehnologiei moderne.

Expozitia Futurotextiles va putea fi vizitata, timp de o luna, in zilele de marti, miercuri, sambata si duminica, in intervalul orar 10.00 - 18.00 si in zilele de joi si vineri, intre 11.00 si 19.00. Accesul se face prin intrarea B a muzeului, din Strada Postei, colt cu Stavreopoleos. Tariful este de 8 lei. Intrarea este gratuita pentru copii si tineri pana in 18 ani, grupuri de scolari, studenti si detinatori de carduri ICOM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#haine viitor Futurotextiles expozitie Bucuresti, #haine antibacteriene tehnologie, #textile stiintifico fantastic, #haine SF Bucuresti expozitie , #haine