Pantofii stiu exact cine esti si te pot da oricand de gol

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 13:22

   

Pantofii stiu exact cine esti si te pot da oricand de gol
Cecetatorilor de astazi nu le scapa nimic. Recent, un grup de psihologi de la Universitatea din Kansas, SUA, coordonati de profesorul Omri Gillath, a descoperit ca in pantofii purtati o vreme de cineva se pot "citi" trasaturi individuale ca varsta, sex, caracter, optiuni politice si trasaturi psihologice.

Testele s-au realizat pe un numar de voluntari, iar cercetatorii au reusit in 90% din cazuri sa determine personalitatea si alte detalii legate de purtator numai dupa modul cum s-a comportat pantoful in timpul mersului, conform Medical Daily. Mai mult decat atat, tipul pantofului, calitatea si designul acestuia, asa cum a fost ales el de purtator, atunci cand l-a cumparat, sunt detalii care caracterizeaza foarte bine persoana in cauza.

Concluzia este ca pantofii pot exterioriza multe detalii privind nu numai felul de a fi, dar si comportamentul celui care il poarta. Trebuie spus ca experimentul a fost executat pe subiecti care n-au aflat ca fac obiectul unui test decat dupa ce pantoful fusese purtat, deci nu se poate insinua ca, in perspectiva testarii, si-au modificat felul de a calca.

Autorii studiului au intocmit si o lista a elementelor ce pot fi determinate prin studierea pantofului, acestea fiind clasificate de ei in urmatorea ordine: sexul purtatorului (au fost testati, bineinteles, numai pantofi de tipul "unisex"), varsta, nivelul veniturilor, stabilitatea emotionala si atasamentul fata de prieteni.

Pentru a exemplifica modul cum pantoful reflecta starea emotioala a purtatorului, cercetatorii au oferit un exemplu, referindu-se la o persoana cu un anumit grad de anxietate in societate. Pantofii unei astfel de persoane, dupa ce au fost purtati un anumit numar de ore, se prezentau in stare mult mai buna si mai ingrijita decat pantofii de acelasi tip purtati acelasi numar de ore si in aceleasi conditii de catre alta persoana, cu alt temperament.

Un alt detaliu se refera la persoanele care poarta incaltaminte de calitate mediocra si neingrijita. Aceasta incaltaminte denota un stil de viata plictisit, caracteristic celor nesociabili si care nu-si exteriorizeaza niciodata emotiile, pe care le traiesc introspectiv, daunand adesea sanatatii.

Aplicatia practica a studiului consta in faptul ca a fost pus la dispozitia designerilor care, in functie de clientul carora le livreaza incaltamintea, se orienteaza suplimentar cu privire la aspectul acesteia, la utilitatea, confortul si, nu in ultimul rand, la un aspect cat mai adecvat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5675 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor