8 moduri surprinzatoare de a folosi uleiul de masline

Marti, 21 Iulie 2009, ora 12:33
75965 citiri
8 moduri surprinzatoare de a folosi uleiul de masline

Simbol istoric al pacii si al gloriei si baza a dietei mediteraneene, uleiul de masline e mult mai util decat ne imaginam, intrebuintarile sale, altele decat in scop alimentar, fiind diverse.

Remediu la indemana, util in cazuri de urgenta, cum ar fi deschiderea unui fermoar incapatanat, sau esential in pastrarea frumusetii parului si a pielii, uleiul de masline poate face noptile femeilor mult mai placute, scapandu-le de concertul nocturn de sforait care vine din regiunea pernei alaturate.

Uleiul de masline este esential pentru colesterolul bun, ajuta sistemul digestiv, putand preveni chiar pietrele la vezica biliara sau ulcerul, conform Yahoo! .

Uleiul de masline de calitate superioara contine o multitudine de viatmine si nutrienti, abundand in antioxidanti, esentiali in prevenirea cancerului.

E greu totusi sa alegi un produs bun. Insa, tine seama de faptul ca uleiul de masline este cu atat mai bun cu cat este mai putin procesat, nutrientii gasindu-se in numar mult mai mare.

Totusi, nu da fuga la supermarket pentru o sticla de ulei de masline in cazul in care o usa scartie. Treaba poate fi rezolvata si cu ulei normal, mai ieftin si la fel de eficient in aceasta situatie. Totusi, in caz de nevoie, e bine sa stii la ce poti folosi uleiul de masline, altfel decat in salata.

1. Previne sforaitul

O lingurita de ulei de masline inainte de culcare iti poate lubrifia gatul si preveni sforaitul, conform site-ului cu sfaturi utile AltUse. La fel poti proceda si in cazul altor persoane, care te-ar putea deranja cu sforaitul lor, atunci cand vin sa doarma la tine. Un pic de ulei in salata, la cina, iti asigura o noapte fara fond sonor.

Se intampla, uneori, sa te "gadile" gatul sau sa-l simti uscat, ori chiar sa te usture. O lingurita de ulei de masline face minuni. Macar pana te hotarasti sa mergi la medic.

2. Vindeca durerile de urechi

Bunicile noastre stiu acest secret de multa vreme, doar ca in loc de ulei de masline foloseau unul clasic, mai popular pe la noi. Insa nu toti tinerii stiu ca o bucatica de vata inmuiata in ulei de masline incazit te poate scapa de durerile de urechi si chiar de excesul de ceara.

3. Bun pentru parul care si-a pierdut sanatatea

Uleiul de masline este excelent si pentru par, indiferent de starea de sanatate a acestuia. Il poti folosi in scop preventiv sau ca pe un remediu la indemana.

Poti umezi pieptanul cu ulei de masline si te poti pieptana ulterior, pentru un look mai "docil", mai ales daca parul tau este salbatic de felul sau. Un pic de ulei in zilele de iarna sau in cele umede va hidrata podoaba ta capilara.

In cazul parului care sufera, se recomanda un tratament naturist la domiciu: timp de 30 de minute fa orice - bea o cafea, citeste, stai de vorba cu o prietena - si lasa uleiul de masline cu care ti-ai tratat parul sa actioneze asupra acestuia si a scalpului. Clateste-l apoi, ca de obicei, si vei simti schimbarea.

4. Pentru o piele matasoasa

Uleiul de masline e folosit de secole pentru a reda frumusetea pielii. Este un foarte bun hidratant, mai ales datorita acidului linoleic continut, un compus care previne evaporarea apei.

Potrivit lui Leslie Baumann, autor al unei lucrari pe tema sanatatii pielii, consumul de masline si ulei de masline pastreaza o piele sanatoasa. Insa la fel de bine, uleiul de masline poate fi aplicat pe piele sau chiar in cada, atunci cand faci baie.

In afara faptului ca te ajuta sa ai o piele frumoasa, uleiul de masline contine cel putin patru antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii si la cancerul de piele. In cadrul unor experimente pe cobai, soarecii care au fost tratati cu ulei de masline nu s-au mai imbolnavit de cancer odata ce au fost expusi la ultraviolete.

Uleiul de masline este excelent si dupa ras. De fapt, o parte dintre produsele destinate barbatilor au la baza uleiul de masline.

La fel de bun este si pentru buzele crapate. Poti sa-ti faci propriul balsam, folosind ulei de masline si ceara de albine topita, in care sa adaugi si o picatura de ulei esential, daca iti doresti o aroma.

Uleiul de masline poate fi folosit cu incredere si in cazul cuticulelor unghiilor. Poti aplica ulei de masline si apoi da unghiile cu oja.

5. Bun pentru pisica ta

Chiar daca e scump, poti renunta la o lingurita de ulei de masline pe zi, in favoarea pisicutei tale. Conform curbly.com, o lingurita de ulei de masline in mancarea micii tale feline previne formarea ghemurilor de par pe care ai vazut ca le elimina din vreme in vreme, facand blanita ei sa straluceasca si sa nu mai ajunga pe covor.

6. Pentru fermoarele care nu vor sa se deschida

Putine lucruri sunt mai enervante decat un fermoar care refuza sa se deschida, mai ales in momente cruciale. Poate-ti amintesti episodul cu fermoarul lui George, din Seinfeld! Daca ar fi avut la dispozitie o picatura de ulei pe care sa o toarne peste zimti, totul ar fi fost mult mai simplu.

7. Pentru a reda stralucirea mobilei si metalului

Argintaria, cuprul si alte suprafete metalice, toate pot fi lustruite cu ketchup si pasta de dinti. Ce nu stiai insa e ca putin ulei de masline va preveni patarea, matifierea si coroziunea lor ulterioara.

In cazul mobilei, se combina doua parti de ulei de masline si una de zeama de lamaie. Picura doar cateva picaturi din acest mix pe o carpa moale si sterge suprafetele de lemn. Vor fi inlaturate toate petele, iar mobila ta va straluci de multumire. Aceasta tehnica poate fi utilizata si in cazul obiectelor de decor din lemn.

Pana si obiectele din piele, precum mingile de baseball, pot fi reconditionate cu ulei de masline. Se lasa uleiul sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care se sterge excesul.

8. Pentru usile care scartaie

Daca o usa care scartie iti da fiori, poti rezolva problema din doua miscari, ungand balamalele cu ulei de masline. Poti folosi acest ingredient ori de cate ori ai nevoie de un lubrifiant in casa.

Daca ti se rupe inima stiind cat ai dat pe sticla de ulei de masline, consoleaza-te la gandul ca e un produs natural, prietenos cu mediul. Spre deosebire de vaselina, spre exemplu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ulei masline utilizare, #beneficii ulei masline, #ulei masline frumusete, #ulei masline sanatate, #ulei masline practic , #intalniri