Antreneaza-ti memoria cu cateva tehnici simple

Joi, 11 Iunie 2009, ora 13:58
20787 citiri
Antreneaza-ti memoria cu cateva tehnici simple

"Ce n-as da sa nu mai uit!", spun unii lovindu-si fruntea cu palma. Nu trebuie sa dai nimic daca vrei sa ai o memorie mai buna, trebuie pur si simplu sa exersezi si sa fii ceva mai atent cu tine insuti.

Fie ca iti doresti sa iei o nota mare la teza la istorie sau doar sa nu mai uiti unde ti-ai pus cheile de la casa, este bine sa incepi chiar de azi sa iti imbunatatesti capacitatea de a tine minte un timp mai indelungat.

In primul rand trebuie sa iti doresti sincer acest lucru. Multi se plang : "nu am o memorie prea buna!". Si gata. De ce sa ramai in aceasta faza cand poti sa faci ceva ? Daca stii cum sa procedezi vei constata ca nu este greu sa progresezi putin cate putin, sustin "antrenorii de memorie" de la wikihow.com.

Incepe prin a-ti "incalzi" creierul. "Pune-l in functiune" ori de cate ori ai prilejul, iesi din rutina zilnica, incearca activitati noi. Invata zilnic cateva cuvinte intr-o limba straina, exerseaza noi acorduri in cazul in care stii sa canti la un instrument, intra pe Internet si relaxeaza-te cu ajutorul jocurilor de memorie. Rezolva cuvinte incrucisate, sudoku si nu pregeta sa folosesti banalele jocuri de pe telefon macar cateva minute pe zi.

Mult sport, putine griji

Antreneaza-ti zilnic si corpul. Este demonstrat stiintific ca exercitiile aerobice imbunatatesc circulatia sangelui, inclusiv la nivelul creierului, si pot ajuta astfel la o incetinire a pierderii memoriei pe masura ce inaintezi in varsta.

In plus, exercitiile fizice de orice tip te fac mai energic si totodata mai relaxat, iar starea de destindere permite o mai buna acumulare a informatiilor.

Redu stresul la minimum. Cu totii stim ca in momentul in care suntem stresati, obositi, preocupati de anumite proiecte sau deadline-uri, informatiile se invalmasesc in mintea noastra si incepem sa ratacim multe dintre ele prin diverse unghere ale mintii.

Chiar daca nu ne afecteaza direct creierul, prin reactiile chimice si hormonale care au loc permanentizarea starii de stres ne afecteaza serios capacitatea de concentrare si implicit de memorare.

Mananca bine dar nu prea mult. Alimenteaza-te corect, la ore fixe. Nu e nevoie sa apelezi la suplimente alimentare daca mananci ce trebuie si cand trebuie. O dieta sanatoasa ajuta mult la functionarea normala a creierului tau.

Secrete si tehnici de memorare

Fii mai atent. De multe ori uitam nu pentru ca memoria noastra este slaba ci pentru ca nu suntem atenti. Un exemplu in acest sens este cel al memorarii figurilor noi sau al numelor persoanelor pe care le intalnim pentru prima data. Daca ti se intampla si tie asa ceva, atunci incearca sa te concentrezi mai mult in momentul in care faci cunostinta cu cineva.

Un foarte bun exercitiu pentru memorarea vizuala este urmatorul: alege o imagine la intamplare, cu care nu esti familiarizat, priveste-o cateva secunde si apoi intoarce-o.

Incearca sa reproduci cat mai multe detalii, culori, pozitii, si pe urma verifica daca ai raspuns corect. Este un foarte bun exercitiu de imbunatatire a spiritului de observatie si, implicit, a memoriei.

Nu amesteca informatiile. Daca vrei sa retii ceva, cum ar fi de exemplu un numar de telefon sau o zi de nastere, concentreaza-te pe acel subiect si lasa informatia sa se sedimenteze. Eventual incearca sa ti-l amintesti peste cateva minute, ca sa fii sigur ca ai retinut corect. Orice este cu adevarat important si trebuie retinut, are nevoie de o memorare repetata, evantual si cu voce tare.

Vizualizeaza informatiile, creeaza asocieri nastrusnice. De exemplu, daca vrei sa iti amintesti titlul cartii pe care ti-a cerut copilul tau sa i-o cumperi, nu ii alatura pur si simplu, e prea usor de uitat. In schimb, imagineaza-ti cum cartea il ...fugareste pe copil sau cum incearca sa il ...inghita. Psihologii spun ca "socul emotional" te va ajuta sa tii minte mai bine.

Fii organizat!

Grupeaza informatiile. Daca ai de memorat, de exemplu, o lista de cumparaturi, grupeaza-le pe categorii.

Incearca sa fii cat mai disciplinat, mai bine organizat in tot ce faci si atunci iti va fi mai lesne sa retii cat mai mai multe. De exemplu, pune-ti ochelarii, cheile sau mobilul in acelasi loc, de fiecare data.

Mediteaza. Studii recente arata ca cei care stapanesc si aplica tehnicile de meditare se concentreaza mai bine si au o memorie de lunga durata mult mai buna.

Odihneste-te cat ai nevoie. Somnul ajuta creierul sa isi recapete abilitatile de a regasi rapid informatiile inregistrate recent. Sapte-opt ore de somn pe noapte imbunatatesc substantial memoria relationala, arata un studiu recent dat publicitatii de cercetatorii de la Harvard Medical School.

Si la final, dar nu in ultimul rand, memoreaza zilnic cifre, locuri, date istorice. Primele o suta de zecimale ale lui Pi, domnitorii tarii, datele de nastere ale celor mai importanti scriitori, orice. Antreneaza-ti si prietenii in acest joc, luati-va la intrecere. Va fi nu doar amuzant ci si benefic pentru toti.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#tehnici imbunatatirea memoriei, #abilitati memorare , #intalniri