Armele care te ajuta sa lupti cu stresul

Sambata, 27 Martie 2010, ora 18:30
2707 citiri
Armele care te ajuta sa lupti cu stresul
Foto: Corbis

Luni dimineata - ambuteiaj, harmalaie, aglomeratie, marlanie in autobuz, seful nervos, termene limita. Caramida cu caramida, stresul iti demoleaza sanatatea.

De cate ori simti ca pierzi o batalie, aminteste-ti ca nu ai pierdut razboiul si incearca sa te relaxezi. Exista modalitati simple prin care poti sa iesi din impas, arata iVillage.

Respira!

Prima metoda pe care merita sa o incerci este tehnica de respiratie pentru relaxare. Prin respiratie poti de multe ori sa modifici raspunsul organismului la situatiile de stres.

Inspira adanc, ridicand pieptul si abdomenul, numarand pana la patru. Apoi expira incet, numarand pana la patru din nou. Exercitiul se repeta de patru ori si poate fi efectuat de mai multe ori pe zi.

Pauza de ceai, in loc de pauza de cafea

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa renunti la cafea si sa o inlocuiesti cu ceai. Studiile arata ca ceaiul negru te poate ajuta sa iti revii dupa o situatie stresanta: acesta scade nivelul hormonilor de stres si te relaxeaza. Asa ca fa pauza si bea un ceai: cafeaua nu face decat sa te agite mai mult.

Pasii mici te duc departe

Nu trebuie sa faci totul deodata: fa o lista cu lucrurile pe care le ai de facut si incearca sa le rezolvi pe rand. Incearca sa fii cat mai organizat si sa ai mereu biroul curat. Pasi simpli de acest gen te pot ajuta sa rezolvi problemele fara sa fii descurajat pentru ca ai prea multe de facut.

Nu exista "niciodata"

Scoate din vocabular expresii ca "nu se poate", "e imposibil", "nu pot", "n-am cum". Simpla rostire a unor cuvinte de acest gen te poate demoraliza. Descrie mai bine situatia ca fiind o provocare sau un obstacol ce trebuie depasit. Ca sa scapi de stres trebuie sa fii deschis la mai multe optiuni, sa ai alternative si sa nu iti limitezi singur orizontul.

Esenta pentru a scapa de stres?

Esenta de ulei de trandafir sau uleiul de ylang-ylang, aplicate pe incheietura mainilor, pot sa scada tensiunea sistolica, potrivit studiilor, dar si sa calmeze si sa relaxeze.

Reinventeaza-te!

In loc sa functionezi pe pilot automat toata ziua, incearca sa incluzi momentele de relaxare atunci cand ai ceva de facut. Activitatile repetitive si neplacute, cum ar fi spalatul vaselor, pot fi "indulcite" cu cateva ganduri relaxante.

Exprima-te!

Stresul te poate dobori mai usor daca nu comunici. Tine un jurnal si noteaza toate evenimentele din viata ta, fara sa omiti lucrurile neplacute. Studiile arata ca, daca scrii despre un astfel de eveniment la 20 de minute dupa ce s-a intamplat, nivelul de stres poate scadea foarte mult.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#stres, #metode relaxare, #stres sanatate, #lupta stres , #intalniri