Bun e vinul ghiurghiuliu! Dar stii sa-l bei cu stil?

Luni, 13 Iulie 2009, ora 06:25
5363 citiri
Bun e vinul ghiurghiuliu! Dar stii sa-l bei cu stil?

Cand vine vorba despre vin, ai crede ca le stii pe toate. Doar n-ai trait degeaba pana acum si n-ai fost de pomana la toate nuntile, botezurile si sindrofiile din studentie.

Numai ca nici macar in cazul vinului lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Sunt reguli nescrise care se cer respectate, cum ar fi cele legate de toast, de bacsisul pe care il dai chelnerului sau chiar somelierului etc.

CookingLight.com a incercat sa raspunda la cateva dintre cele mai comune intrebari legate de vin.

Cand un musafir aduce o sticla de vin, trebuie sa o deschizi si sa-l servesti?

Da, obligatoriu. Chiar daca nu poti sti cu ce gand ti-a fost oferita, vinul poate ajuta la decongestionarea relatiilor dintr-un grup, aducand voie buna. Exact ce iti doresti in cazul in care ai mai multi invitati.

Daca musafirul nu-ti spune explicit sa il pastrezi si sa il savurezi mai tarziu, atunci e obligatoriu sa desfaci sticla si sa il servesti.

Chiar daca ai deja vin pe masa, o a doua sticla nu poate strica. In plus, invitatii vor putea alege vinul care le bucura in mod special papilele gustative.

Se schimba paharele o data cu fiecare nou sortiment de vin servit?

La modul ideal, da. Pentru a nu fi nevoit sa monitorizezi inghititurile invitatilor sau sa-i grabesti sa termine din pahar pentru ca vrei sa servesti un nou sortiment de vin, este de dorit sa asezi inca de la inceput mai multe pahare in fata fiecarui musafir.

Paharele nici macar nu trebuie sa fie toate la fel. De fapt, a avea pe masa mai multe tipuri de pahare este chiar stilat si distractiv, transmitand invitatilor mesajul ca te simti confortabil, increzator si generos, macar cand vine vorba de a servi vin.

Daca vrei sa faci un anunt la o petrecere, e in regula sa faci atenti invitatii folosindu-te de pahar?

Depinde foarte mult de felul in care procedezi. A ciocani cu cutitul in pahar este un gest grosolan, indiferent de cat de elegant ai executa miscarile.

Dar daca totusi vrei sa faci un anunt si nu poti capta atentia comesenilor, ciocnirea usoara a doua pahare ar trebui sa fie suficienta.

La restaurant, exista o cale politicoasa de a returna un vin?

Da, chiar nu are sens sa incerci sa bei intreaga seara dintr-un vin care nu iti place. Inainte de a-l returna, ar trebui sa incerci sa-ti dai seama daca bautura pur si simplu nu e pe gustul tau sau daca este alterata.

Daca vinul nu e pe gustul tau, fiind prea sec, prea dulce, prea parfumat sau din diverse alte motive, alege un alt vin, dar plateste sticla deschisa special pentru tine.

In cazul in care calitatea vinului chiar este indoielnica, bautura fiind otetita, este cu totul alta poveste. In aceasta situatie, majoritatea restaurantelor iti vor oferi o alta sticla, neacceptand sa o platesti pe prima.

Totusi, ar trebui sa stii ca multe dintre vinurile calificate ca fiind alterate, otetite, de fapt sunt in regula, de vina putand fi paharul in care ti-a fost servit.

Daca acesta nu a fost bine clatit, este posibil ca gustul licorii sa fie denaturat. Asa ca incepe prin a cere alt pahar. Abia apoi, daca mai este nevoie, poti cere sa ti se aduca un alt vin.

Care este valoarea bacsisului lasat chelnerului sau, dupa caz, somelierului?

Depinde. Bacsisul considerat potrivit la restaurant este de 15 - 20% din valoarea intregii note (inclusiv vinul). Aceasta "atentie", daca este lasata in mod ostentativ, va fi impartita intre angajatii localului, ajungand si la somelier, daca localul are un astfel de angajat.

In cazul in care frecventezi un restaurant cu multe stele, de bun gust, clasic, unde vinul servit chiar conteaza, cu siguranta exista si un somelier.

Daca acest specialist s-a dovedit a fi extrem de util, ajutandu-te sa alegi cel mai potrivit vin la bucatele comandate, facand astfel ca seara sa fie o reusita, un bacsis (mic) se impune. In general, 5 - 10% din pretul bauturii comandate este suma potrivita in aceasta situatie.

Este potrivit sa vrei sa gusti vinul inainte de a-l comanda?

Bineinteles, dar doar in cazul in care localul are mai multe sortimente de vin varsat, al casei. In acest caz este perfect acceptabil si de dorit sa gusti. Chelnerii mizeaza pe faptul ca, odata gustat, vinul va fi comandat, poate chiar pahar dupa pahar.

In cazul in care comanzi vin imbuteliat, va trebui sa iti asumi riscul, neavand cum sa gusti produsul. Odata deschisa o sticla, ea trebuie platita.

Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#reguli eticheta vin, #returnare vin restaurant, #degustare vin restaurant , #intalniri