Cand sa-i vorbesti copilului tau despre sex

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 12:46
2769 citiri
Cand sa-i vorbesti copilului tau despre sex

Multi parinti evita sa le spuna copiilor cum se numesc anumite parti ale corpului cand sunt mici.

Un studiu din 1997 arata ca desi 96% dintre baietii cu varste cuprinse intre 15 si 36 de luni fusesera invatati cuvantul penis, doar 52% dintre fetele cu varste similare au fost invatate cuvantul care descrie organele genitale feminine.

In schimb, 40% dintre fete nu primisera nici o explicatie, sustine cotidianul britanic The Times.

1. Copiii cu varsta de pana la 4 ani trebuie sa stie cuvintele coreste pentru toate partile corpului. Orice copil care poate spune "hipopotam" poate spune si "testicole".

2. FPA (Family Planning Association, cea mai importanta organizatie caritabila pentru sanatate sexuala din Marea Britanie) sfatuieste parintii ca micutii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani trebuie sa stie informatiile de baza privind conceptia, sarcina si nasterea. Pana la 9 ani ar trebui sa stie la ce sa se astepte de la pubertate.

3. Parintele isi cunoaste cel mai bine copilul si este cel mai in masura sa decida care este varsta potrivita, insa copiii nu ar trebui lasati sa-si completeze singuri educatia in domeniul educatiei sexuale.

4. Principalul scop al unui parinte este sa ii ofere copilului vocabularul adecvat si sa-i dea permisiunea sa vorbeasca deschis si sa intrebe cand are nelamuriri.

5. Calatoriile la o ferma de animale sau vizitele la prietenele insarcinate sunt un punct bun de pornire a discutiei. Celebritatile sunt si ele bune pentru ilustrarea diferitelor structuri familiale alternative.

6. Sunt suficiente carti care explica pe intelesul copiilor partile corpului si functiile anatomice, si deseori cititul este cea mai buna cale de invatare.

7. Si parintii se pot informa, de pe Internet sau din aparitiile editoariale recente, care este cea mai buna cale de abordare a subiectului.

8. Nu uita ca micutii nu inteleg metaforele. Nu incerca sa iti pacalesti copilul cu binecunoscuta poveste cu barza care aduce copiii in cioc, pentru ca in grupul lui de prieteni se va gasi un pusti care are mai multe informatii precise. O data ce se va lamuri ca nu i-ai spus adevarul, copilul tau nu va mai avea incredere in tine sa te intrebe si alte chestiuni care il framanta.

Maria Ionescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copil, #sex, #parinti, #educatie sexuala, #fete, #baieti, #penis, #organe genitale , #intalniri