Este moral sa putem "cumpara" un copil "perfect"?

Duminica, 21 Martie 2010, ora 08:15
1764 citiri
Este moral sa putem "cumpara" un copil "perfect"?

Incepand de saptamana trecuta, la clinica Bridge Centre din Marea Britanie orice femeie are sansa sa castige la tombola posibilitatea de a alege un ovul pus la dispozitie de donatoare din SUA, ales in functie de inaltimea, culoarea parului si a ochilor, sau rasa dorite.

Norocoasa castigatoare la tombola va putea sa aleaga respectivul ovul in functie de caracteristicile donatoarei, aspect, educatie, cariera profesionala. Odata cu aceasta sansa, ea beneficiaza de o suma de 13.000 de lire sterline cu ajutorul careia va fi supusa procedurilor de fertilizare in vitro la o clinica partenera din Statele Unite, scrie Daily Mirror.

Lansat in premiera, acest serviciu le permite britanicelor sa isi incerce norocul in a obtine ovulul mult dorit in baza caracteristicilor mamelor care doneaza. Clientele pot face alegerea dintr-un catalog pus la dispozitie online, in care se prezinta culoarea naturala a parului, inaltimea, greutatea sau rasa americancelor care isi doneaza ovule pentru bani, acest serviciu fiind platit in SUA.

Mai mult, in catalog pot fi vazute si fotografii din copilarie ale potentialelor mamici, pentru ca britanicele care apeleaza la acest serviciu de fertilizare in vitro sa stie cum va arata copilul lor.

Aceasta inedita initiativa a lansat aprigi dispute in Marea Britanie. Este moral sa poti alege cum va arata copilul tau?

Nu contestam efectul benefic al acestui procedeu medical in cazul in care o femeie are probleme in a procrea, dar nu cumva exista riscul major de a se ajunge la o fertilizare in vitro "de fite", cum se spune ?

Contra: Se transforma miracolul conceperii unei vieti intr-o afacere comerciala

Josephine Quintavalle, specialist in probleme de etica a reproducerii umane se declara total impotriva acestei modalitati de a aduce pe lume un copil:

"Se transforma miracolul conceperii unei vieti intr-o afacere comerciala. De altfel, legile europene nu permit comertul cu organe sau tesuturi vii, de aceea intreaga activitate este dubioasa din punct de vedere legal.

Pe de alta parte, aceasta clinica si partenera ei din SUA se folosesc de vulnerabilitatea unor femei disperate de a avea un copil si care ar plati oricat pentru asta.

Iar procesul de sortare a fotografiilor si alegere a celor convenabile mi se pare sinistru. Ce urmeaza? Ca parintii sa dea in judecata clinica dupa ce vor constata ca micutii nu seamana cu copiii perfecti pe care si i-au dorit?

Pe de alta parte, ce se va intampla cu acesti copii cand vor creste si vor afla ca au venit pe lume in urma unui proces de selectie?

Haideti sa nu ne mai ferim si o spunem foarte clar: nu este vorba de "donatie" ci de "vanzare-cumparare" de copii, pentru ca femeile care isi pun la dispozitie ovulele nu ar face-o daca nu ar fi platite. Atunci de ce ne mai scandalizam cand aflam ca se dau bani pentru adoptii? In esenta, e vorba despre acelasi lucru.

Si mai scandalos este faptul ca aceasta loterie este organizata in special pentru femei cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Oricat de mult am aprecia feminismul, trebuie sa ne obisnuim ca nu putem avea totul pe lumea asta, iar ceasul nostru biologic ne spune foarte clar care este varsta la care ar trebui sa avem copii si care este cea la care ar trebui sa ne luam gandul de la acest lucru".

Pro: Ne asiguram ca acel copil se va integra in noua familie

Mohamed Menabawey, director medical la Bridge Centre, este insa de parere ca banii nu reprezinta valoarea ovulului, pentru ca aceasta nu poate fi cuantificata, ci doar anumite costuri complementare:

"Cum sa poti cumpara un ovul? Ce pret sa ii pui, 10 milioane, 100 de milioane? Nu despre asta este vorba aici.

Acestor femei li se da sansa de a obtine ceea ce doresc cu disperare, un copil. Mai ales in conditiile actuale, in care legea britanica nu mai asigura deplinul anonimat al donatoarelor.

Banii despre care vorbim compenseaza anumite cheltuieli, cum ar fi faptul ca aceste femei lipsesc de la serviciu timp de o luna, cat dureaza procedurile medicale.

Pe de alta parte, ce este rau in a sti cat mai multe despre viitorul tau copil? Nu este vorba, asa cum se spune, ca o femeie sa isi aleaga copilul perfect, ci pur si simplu ca aceasta sa aiba o minima siguranta ca cel mic se va putea adapta usor in noua sa familie. La fel se pune problema si in cazul adoptiilor, si acolo se tine cont de aspect, rasa sau grupa sanguina, de exemplu.

In acelasi timp, noi incercam sa dam o sansa femeilor cu varste inaintate, care nu au avut norocul sa aiba copii pana la, sa zicem, 40 de ani. Este o realitate, de ce sa ne ferim sa o spunem. Societatea moderna presupune ca o femeie are dreptul sa faca studii, sa aiba o cariera si sa evolueze profesional in aceeasi masura ca un barbat. De ce sa le acuzam pe cele care trec de o anumita varsta fara sa aiba un copil?

Faptul ca le putem da speranta de a avea o familie reusita nu trebuie sa fie de condamnat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#fertilizare in vitro, #alegere copii catalog, #adoptii copii , #intalniri