Gelozia, o dovada a iubirii?

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 10:14
10830 citiri
Gelozia, o dovada a iubirii?

"Face scene de gelozie pentru ca ma iubeste", este o replica tot mai auzita in zilele noastre. Cat de plauzibila este insa aceasta explicatie, ramane de vazut.

Gelozia are la radacini de fapt o doza de neincredere, care s-a sedimentat in urma situatiilor care au facut o persoana sa fie dezamagita. Traumele suferite nu trebuie insa sa aduca pretexte pentru situatiile ulterioare, pentru ca ar insemna sa se reitereze clipe deja consumate, si, implicit, ajungi sa compari persoanele intre ele, sa pui in balanta sentimente, opinii, fapte si vorbe.

Persoanele care nu sunt destul de convingatoare ca nu au gresit cu nimic ajung sa devina victimele unei iluzii, sa devina suspectati fara motiv si sa-si asume responsabilitatea de a dovedi ca nu au facut ceva ce poate nici macar prin gand nu le-a trecut macar vreodata sa faca.

Astfel se ajunge ca o femeie sa se fereasca de orice prezenta la masculina, pentru a nu ajunge, din intamplare, sa comita inevitabilul si "indecentul" gest al intersectarii privirilor. Situatia ar putea fi de asemenea, identica, si in cazul unui barbat presat de gelozia excesiva a partenerei sale.

Cazurile extreme de gelozie pot duce si la manifestari de violenta, iar relatia de cuplu sa ajunga asemanatoare cu cea dintre scalv si stapan. Atat timp cat libertatea unuia dintre parteneri este fundamental afectata, este clar ca nu poate fi vorba de dragoste.

Gelozia puna la incercare atat rabdare unei personae, dar si stabilitatea relatiei. Si pentru ca de la vanturile mici ajung sa porneasca marile furtuni, gandeste-te bine atunci cand apar primele semne de mici gelozii.

Sentimentul de gelozie degenereaza in sentiment de posesiune, fundamentata de temea de a nu pierde pe cineva, explica psihologii. De fapt, aceasta stare arata ca in interiorul nostru avem nevoie de ajutor, un ajutor pe care ne e teama sau poate suntem prea orgoliosi sa-l cerem.

Multi se intreaba daca exista antitod pentru ceea ce poate deveni pana la urma o boala. Pentru inceput ai putea incerca sa comunici cu jumatatea ta, sa incerci sa expui probeleme obiectiv, sa intelegi bine ce poti sa oferi si sa constientizezi daca esti in totalitate multumit de ceea ce primesti.

Poarta discutiile cu calm, pierderea controlului asupra emotiilor si sentimentelor nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

Ideea ca gelozia e o dovada de dragoste este falsa si deseori duce la suportarea unor situatii dificile.

Se spune ca gelozia este necesara intr-o relatie, dar trebuie inteleasa care este limita dintre gelozia normala si gelozia excesiva. Gelozia este intr-o oarecare masura benefica intr-o relatie atunci cand se manifesta ocazional, pentru ca ajuta sa lupti pentru relatia si sa nu o consideri drept un lucru oferit de-a gata, este parerea multora.

Care este pana la urma realitatea? Este constructiva gelozia? Poate ea avea efecte pozitive asupra relatiei? Ce inseamna maxim din punct de vedere al geloziei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#semne gelozie, #dovada iubire, #neincredere in cuplu, #posesivitate partener , #intalniri