Oamenii mint pentru a parea mai destepti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Martie 2009, ora 13:59
2621 citiri
Oamenii mint pentru a parea mai destepti
Foto: The Telegraph

Doua treimi dintre oameni mint in legatura cu cartile pe care le-au citit cu scopul de a parea mai inteligenti si mai sexy decat sunt in realitate, arata un studiu World Book Day.

Exista un mic secret de care multi dintre noi se fac vinovati, dar despre care putini sunt dispusi sa vorbeasca deschis, in legatura cu operele clasice pe care pretind ca le-au citit, precum "Razboi si Pace" de Lev Tolstoi, potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Sub masca anonimatului, doua treimi dintre respondentii unui chestionar au admis ca exagereaza sau mint in legatura cu cartile pe care le-au citit.

Fiecare dintre noi are in biblioteca cel putin cateva dintre marile opere ale literaturii, precum romanele lui Lev Tolstoi, alegoriile politice ale lui George Orwell sau scrierile clasicului modernist James Joyce.

Insa, noua ne place mai mult sa ne laudam in legatura cu ceea ce citim (si, uneori, intelegem) din aceste opere, cei mai multi dintre noi pur si simplu mintind cand facem asta, potrivit unui studiu dat publicitatii joi de World Book Day.

Doua treimi dintre persoanele care au fost chestionate, sub protectia anonimatului, au declarat ca mint atunci cand vorbesc despre cartile citite. In mod surprinzator, romanul lui George Orwell - "1984" conduce intr-un top 10 format din cartile in legatura cu care mintim ca le-am citit.

Din topul cartilor despre care pretindem in mod fals ca le-am citit mai fac parte, in mod previzibil, volume stufoase care insa au fost ecranizate sau puse in scena de-a lungul timpului, insa niciodata citite pagina cu pagina de majoritatea dintre noi.

Pe langa cele doua voluminoase opere, "Razboi si Pace" si "Ulysses, care amandoua insumeaza peste 1000 de pagini, alte scrieri in legatura cu care mintim ca le-am citit mai sunt: Biblia, "Madam Bovary", de Gustav Flaubert, si "A Brief History of Time", scrisa de Stephen Hawking.

Multi dintre respondentii chestionarului mint ca au citit si in legatura cu autori precum Jane Austin, Charles Dickens sau surorile Bronte.

In realitatea, cei mai multi dintre persoanele intervievate recunosc ca mai degraba au citit opere ale autorilor JK Rowling, John Grisham, Jilly Cooper sau Mills si Boon.

Rezultatele cercetarii demonstreaza pana unde sunt sunt dispusi oamenii sa mearga cu minciuna pentru a parea inteligenti si culti, sustine Jonathan Douglas, directorul societatii National Literacy Trust.

"Cercetarile noastre au demonstrat ca motivul pentru care majoritatea oamenilor mint in legatura cu cartile pe care sustin ca le-au citit este dorinta de a parea mai atractivi din punct de vedere sexual. Oamenilor le place sa fie priviti ca persoane culte. Acest lucru ii face sa se simta mai bine", sustine Jonathan Douglas.

"Oamenii sunt cel mai inclinati sa minta in legatura cu cartile pe care le-au citit mai ales atunci cand ei doresc sa-i impresioneze pe ceilalti, in mod special pe potentialii viitori parteneri", mai sustine Jonathan Douglas.

Majoritatea oamenilor care mint in legatura cu acest motiv mizeaza pe faptul ca nici partenerul sau nu a citit respectiva opera. Insa aceasta ar putea fi o strategie gresita, caci "daca partenerul vine cu un citat obscur din Proust, in acest caz vei putea fi pus in dificultate", declara Jonathan Douglas

Carti pe care pretindem ca le-am citit:

1. "1984", de George Orwell 42%

2. "War and Peace" de Lev Tolstoi 31%

3. "Ulysses", de James Joyce 25%

4. "Biblia" 24%

5. "Madame Bovary", de Gustave Flaubert 16%

6. "A Brief History of Time", de Stephen Hawking 15%

7. "Midnight's Children", de Salman Rushdie 14%

8. "In Remembrance of Things Past", de Marcel Proust 9%

9. "Dreams from My Father", de Barack Obama 6%

10. "The Selfish Gene", de Richard Dawkins 6%

Autori cititi cu adevarat de respondentii chestionarului:

1. J K Rowling 61%

2. John Grisham 32%

3. Sophie Kinsella 22%

4. Jilly Cooper 20%

5. Mills & Boon 18%

6. Dick Francis 17%

7. Robert Harris 16%

8. Jeffrey Archer 15%

9. Frederick Forsyth 13%

10. James Herbert 12%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#carti, #opere clasice, #carti necitite, #minciuni despre cultura, #studiu, #cercetare cititori , #intalniri