Copiii trebuie sa faca mai multa miscare dupa inceperea scolii

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 23:20
2079 citiri
Copiii trebuie sa faca mai multa miscare dupa inceperea scolii

Toti copiii au nevoie de cat mai multa miscare dar cea mai mare atentie trebuie acordata de catre parinti perioadei cuprinse intre 6 si 12 ani, cand cei mici incep scoala si orele petrecute in banca sau la masa de lucru isi pun amprenta asupra sanatatii lor.

Postura gresita mentinuta un timp indelungat precum si sedentarismul conduc in foarte multe cazuri la aparitia unor severe probleme de sanatate, printre care deformarea coloanei vertebrale sau obezitatea.

Din acest motiv parintii sunt avertizati ca trebuie sa acorde activitatilor fizice ale copilului cel putin tot atata atentie cat acorda regimului sau alimentar.

Iata cateva recomandari oferite in acest sens de Asociatia Nationala pentru Sport si Educatie Fizica din SUA, pe site-ul kidshealth.org .

Regula de baza

Pentru a se dezvolta armonios, orice copil trebuie sa desfasoare cel putin o ora de activitati fizice intense in fiecare zi. In acelasi timp, copiii de aceasta varsta nu trebuie lasati sa ramana inactivi mai mult de doua ore.

Activitati fizice in familie

Parintii trebuie sa stie sa introduca diverse activitati fizice in rutina copilului. Acesta poate fi invitat sa participe la diverse treburi casnice care sa il stimuleze sa se ridice din fata calculatorului, cum ar fi de exemplu coboratul pe scari pentru a duce gunoiul, sau pur si simplu poate fi deprins sa iasa la o plimbare de seara prin imprejurimi.

Pe de alta parte, exemplul dat de parinti este cel mai bun. Iesiti cu el in fata casei la o partida de badminton, de baschet sau de fotbal. Aratati-i ca puteti sari coarda impreuna, sau macar straduiti-va. Iesiti in parc cu bicicletele, provocati-l la diverse intreceri. O cursa scurta de viteza ii este de folos si lui si dumneavoastra.

In acelasi timp, stabiliti limite foarte clare de utilizare a televizorului si calculatorului. Odata inchise cele doua, copilul va fi tentat sa iasa afara pentru a-si face de lucru.

Sporturi in grup

Participarea la sporturi de echipa ii ajuta pe copii nu doar din punct de vedere fizic. Cei mici invata astfel sa fie disciplinati, sa respecte diverse reguli, sa colaboreze cu ceilalti pentru atingerea unui obiectiv.

Cele mai indicate pana la varsta de 8-9 ani sunt sporturile care le pun in valoare abilitatile fizice naturale: le place sa sara, sa arunce, sa fie cat mai rapizi. Intre 9 si 12 ani, copiii incep sa devina mai competitivi, odata cu cresterea capacitatii de a-si coordona mai bine miscarile. Indicate pentru aceasta varsta sunt si sporturile individuale, tenis, karate sau ski.

Atentie!

Copiii care indragesc sportul de mici raman cu aceasta pasiune toata viata. Si ce e mai de dorit decat sa ne asiguram ca ei vor deveni adulti sanatosi, vigurosi, energici si feriti pe cat posibil de riscul de a se imbolnavi prematur de tot felul de alte afectiuni asociate sedentarismului si obezitatii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copii miscare, #copii activitati fizice, #copii obezitate , #intalniri