Criza financiara afecteaza imaginatia copiilor?

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 14:31
1217 citiri
Criza financiara afecteaza imaginatia copiilor?

Ultima perioada a anului 2008 este marcata puternic de criza economica globala. Peste tot pe unde mergi oamenii vorbesc despre criza si despre efectele ei.

Toata lumea, fie avizata fie nu, isi da cu parerea despre acest fenomen, unii neavand nici cea mai vaga idee despre ce se discuta. La fotbal si la criza economica se pricepe toata lumea!

Dar, exista si persoane care nu sunt afectate de acest "cataclism financiar", cel putin nu la suprafata. Aceasta categorie, care este foarte rezistenta la tot ce e rau, este formata din fiintele acelea mici si minunate: copiii.

Ei nu vorbesc despre asta si nici despre faptul ca tatal lor a ramas fara loc de munca. Ei continua sa puna caramizi la fundatia lumii pe care o vor si pe care numai ei o pot vedea cu acei ochi interiori.

Nu conteaza ca nu au decat doi soldatei, restul armatei il vor inventa imediat si il vor vedea ca pe cea mai bine pusa la punct forta militara pe care nimeni nu poate sa si-o imagineze.

Cazematele si campul de lupta sunt mult mai interesante cand nu ai bani si nu poti sa le confectionezi din cateva bucati de plastic. Mintea de copil le salveaza pe toate! Ce nevoie ai de o nava spatiala de jucarie cand poti sa ti-o confectionezi din hartie, sau poti sa faci un simplu pix sa arate ca un vehicul spatial.

Desi nu vor mai primi jucarii noi si portia de dulciuri se va reduce dramatic, copii vor continua sa viseze si sa-si construiasca lumi paralele. Visele lor nu pot fi tulburate de o "simpla" criza financiara. Ei trebuie sa-si cladeasca imperiile, bazandu-se pe speranta si pe iluzii frumoase.

Cei mici sunt feriti de multe probleme cotidiene pe care le au adultii si asta nu din cauza experientei fragede de viata. Copii continua mereu sa viseze la ceva mai bun si nu-si pierd speranta indiferent de ce li se intampla. Ei au mereu un "vis B", care il va inlocui pe visul care a esuat. Niciodata nu raman in pana de vise si nu vor inceta nici pentru o clipa sa caute partea buna a lucrurilor.

De fapt asta e avantajul principal pe care il au cei mici in fata adultilor. "Oamenii mari" sunt mult mai prapastisosi si visele lor se spulbera repede, iar unii dintre maturi nu mai viseaza deloc. Imaginatia unui copil nu poate sa fie afectata de absolut nimic, nici macar de teribila criza financiara.

Acesti "oameni mici" vor avea mereu un scut, care sa respinga problemele din lumea adultilor. Asaltul de griji si responsabilitati va fi mereu anihilat de "lumea viselor", taram atotputernic, care nu poate fi distrus de nici o arma creata de adulti.

Copiii nu resping problemele pentru ca nu le inteleg, ci din cauza ca nu le privesc ca pe niste lucruri atat de importante. Acestia pot sa faca din cel mai neinsemnat lucru un motiv de bucurie. In lumea lor vor putea mereu sa transforme tot ce nu le convine si sa reconstruiasca universul, dupa bunul plac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#copii, #criza financiara, #imaginatie, #afectat, #adulti , #intalniri