Cum convingeti un copil sa manance sanatos

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 07:31
3677 citiri
Cum convingeti un copil sa manance sanatos

Un stil de viata sanatos se invata din copilarie. Va puteti convinge copilul sa manance corect si sa faca sport prin exemplul personal, dar si prin antrenarea lui in tot felul de activitati de grup.

Educatia poate fi completata cu ajutorul televizorului sau al calculatorului, daca programele alese promoveaza acelasi stil de viata sanatos.

Scapati definitiv de dulciuri si de sucuri. Mesele in familie sunt deosebit de importante. In cadrul lor, copilul invata cum, cat si ce sa manance. "Pe langa faptul ca sunt cea mai frumoasa amintire, acestea ii vor fi un ghid de nutritie toata viata", a declarat pentru Evenimentul Zileimedicul endocrinolog Constantin Dumitrache, de la Institutul "Parhon", din Bucuresti.

Intrucat copiii sunt cei mai mari fani ai dulciurilor, o metoda simpla pentru a-i dezvata de ele este sa nu le aveti in casa. In frigider si in camara nu trebuie sa se gaseasca nici dulciuri, nici sucuri, nici alte alimente nesanatoase. "Daca nu exista tentatia, nu va exista nici comportamentul nociv", crede Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie la Institutul de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

O masa pe zi cu familia. Pediatrii spun ca ar fi bine ca micutii sa manance impreuna cu familia o data pe zi, daca este posibil. "Alimentatie echilibrata inseamna: zilnic jumatate de litru de lapte sau alte lactate. Fara branza topita, iaurt cu fructe, zahar. Ar mai trebui sa se manance minim patru feluri de legume pe zi, insa nu aceleasi in fiecare zi, ci variate de la o zi la alta", crede pediatrul Rodica Nanu, de la Clinica Medicover.

Ea sfatuieste parintii sa aleaga fructele si legumele adaptandu-se la sezon. "Sunt excelente legumele si fructele congelate in fel de fel de amestecuri, dar si broccoli, andive sau loboda. In privinta ciocolatei, o recomand pe cea cu 75% cacao", mai spune pediatrul.

Puneti-le in ghiozdan fructe si iaurturi. Exemplu personal nu inseamna doar sa-i explicati copilului ce este rau pentru el, ci se refera chiar la adoptarea unor comportamente sanatoase. "Degeaba ii veti spune copilului ca dulciurile ii strica dintii, daca in fata lui veti consuma bauturi acidulate si ciocolata", exemplifica Gheorghe Mencinicopschi.

Pentru ca este imposibil sa-i aveti tot timpul sub control pe cei mici, o metoda buna de a va asigura ca mananca sanatos si la scoala este sa-i creati alternative la "hamburgeri", "chipsuri", biscuiti si alte alimente calorice pe care le poate consuma la scoala. "Puneti-i in ghiozdan un mar, o portocala, o banana, putin piept fript, un iaurt si veti vedea ca riscul de a manca prost va fi mai mic", este de parere endocrinologul Constantin Dumitrache.

Alegeti desene animate care promoveaza hrana de calitate. In weekenduri, puteti gati impreuna cu cei mici. Ii puteti ruga sa va spele fructele si legumele, sa le curete de coaja, sa separe verdeata buna de cea stricata, sa bata ouale. In felul acesta, ii invatati sa fie indemanatici, ii responsabilizati si ii invatati ce inseamna sa gateasca sanatos.

Invatarea copiilor sa manance sanatos cu ajutorul personajelor din desene animate poate fi si ea o solutie, insa trebuie facuta o selectie a posturilor. Cele violente trebuie evitate. "Copiii sub 2 ani nu ar trebui sa stea la televizor sau la computer. Dupa aceasta varsta, doua ore de desene animate pe saptamana sunt bine-venite", comenteaza medicul pediatru Rodica Nanu.

Nu va enervati cand nu merge liftul. In ceea ce priveste combaterea sedentarismului, este indicat sa-i inscrieti intr-un club sportiv. Vor creste armonios, isi vor dezvolta muschii, oasele, calitatile motrice, spiritul de competitie. "Numarul orelor de sport din scoli s-a redus in ultimii ani, iar cei mici au nevoie de miscare. Sportul ii invata sa respecte reguli, le dezvolta fair-playul", spune Florin Suciu, antrenor si manager la Wellnessclub, din Bucuresti.

Totusi, ca si in cazul dietei, exemplul personal este, de asemenea, important. "Daca micutul vede ca va enervati cand nu merge liftul si cu greu urcati cateva scari, evident ca va invata sa fie lenes", crede Gheorghe Mencinicopschi.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#alimentatie, #sanatate, #nutritie, #copil, #dulciuri, #sucuri, #sport , #intalniri