Cum elimini poluarea din casa ta?

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 07:07
6331 citiri
Cum elimini poluarea din casa ta?
Foto: Scipeeps

Majoritatea timpului il petreci in casa sau la birou, iar calitatea aerului nu este intodeauna prietena cu sanatatea ta. Uneori, aerul din locuinte poate fi de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel de afara, din diverse motive.

Daca in afara casei ne luptam cu smogul, ozonul sau chimicalele eliberate in fiecare zi de miile de masini din trafic, in interiorul caselor noastre putem face "curat", arata The Daily Green.

De multe ori stim foarte bine care sunt sursele poluarii in casa: fumul de tigara, monoxidul de carbon si radonul, sunt cele mai periculoase. Exista insa si alte surse suprinzatoare de ozon.

Un purificator de aer care produce ozon, spre exemplu, nu face decat rau casei tale. Ozonul este principalul component al smogului si poate dauna grav plamanilor, poate duce la crize de astm si iti scurteaza viata.

Ai grija si ce fel de vopsea folosesti: vopseaua care contine plumb, folosita in principiu in casele vechi, e o problema majora. Daca aceasta se dezlipeste de pe pereti, poate fi ingerata de catre copii, iar intoxicatia cu plumb poate duce la leziuni permanente pe creier, la copii.

Chiar si vopselele noi pot contine uneori substante care sa polueze aerul din incaperi. Vopselele au compusi volatili, care au efecte asupra sanatatii, chiar si cand sunt inhalati in doze mici, pe anumite perioade de timp. Evitati, pe cat posibil utilizarea unor substante chimice precum lipiciul, in interior.

O simpla aerisire a camerei ar trebui sa rezolve problema, daca vreti sa scapati de aceste substante. Aerisirea baii si a bucatariei ajuta, deasemenea, sa mentii in casa ta un mediu sanatos.

Chiar daca e placut sa calci pe un covor, acesta poate fi uneori o sursa de poluare, mai ales daca nu il intretii cum trebuie. Ingredientele: pe langa material textil, un covor poate contine si praf, murdarie, ciuperci si alte particule care pot declansa crizele de astm sau alergiile, dar si urme de chimicale precum formaldehidele, care irita nasul si gatul.

Unii specialisti recomanda evitarea completa a utilizarii covoarelor, iar daca ai deja unul, poti incerca un aspirator special, cu eficienta crescuta.

Si produsele pe care le folosesti la curatenie pot sa iti lase locuinta plina de substante nedorite. Ca sa eviti dezastrele ecologice din casa, e bine sa nu combini un produs de curatat bazat pe clor cu unul bazat pe acid, cum ar fi otetul sau amoniacul, si nu curata aceleasi suprafete cu cele doua tipuri de produse. Rezultatul este un gaz destul de puternic si care iti poate face rau.

In genere, e bine sa stii ca substante comune precum amoniacul, otetul sau bicarbonatul de sodiu pot fi folosite foarte bine la curatenia de primavara, fara sa cumperi produse scumpe care iti lasa casa mirosind a chimicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poluare casa, #elimina poluare, #calitate aer , #intalniri