Cum ii obisnuim pe copii cu bunele maniere la masa

Marti, 02 Martie 2010, ora 07:06
4337 citiri
Cum ii obisnuim pe copii cu bunele maniere la masa

Nu putine sunt cazurile in care parintii refuza sa isi ia copiii cu ei la petreceri sau la intalnirile cu prietenii dintr-un motiv usor ridicol: cei mici nu stiu sa se poarte frumos la masa si ii fac de ras.

Dr. Alex Packer, psiholog si autor al unei carti pe tema bunelor maniere, ii invata pe parinti ce trebuie sa faca si, mai ales, ce nu trebuie sa faca pentru a-i obisnui pe copii sa se comporte civilizat atunci cand iau masa in compania altora, dar nu numai.

Iata cativa pasi pe care ii recomanda Packer pe site-ul familyeducation.com.

In primul rand, nu le faceti observatii chiar in timpul mesei, ci inainte sau dupa, altfel riscati sa nu puteti inghiti nimic nici dumneavoastra nici copiii, din cauza starii de iritare.

Apoi, oferiti-le exemplul personal, incapand chiar cu mesele luate in familie. Una dintre cele mai frecvente greseli facute de parinti este sa se comporte total necivilizat atunci cand mananca acasa si sa fie manierati doar atunci cand se afla in prezenta unor musafiri.

Copiii nu fac aceste diferente sau chiar daca li se atrage atentia, uita repede ca se afla in compania unor straini, de aceea ei trebuie sa manance frumos in orice conditii.

De asemenea, aveti grija pe ce ton si cu ce atitudine il invatati pe cel mic bunele maniere. In loc sa tipati la el sau sa il criticati tot timpul, adoptati un ton neutru si oferiti-i explicatii logice, vorbind in general.

De exemplu, in loc sa il jigniti spunandu-i ca mananca precum un purcel atunci cand inmoaie o bucata de paine in sos, explicati-i ca acest lucru nu este igienic si ca este mai bine sa foloseasca furculita, ramanand astfel cu mainile curate.

La fel, obisnuiti-l sa isi puna pe genunchi la inceputul mesei un servet de bucatarie, atragandu-i foarte clar atentia astupra faptului ca, asa, riscul de a se pata pe haine este mult mai mic.

O alta modalitate amuzanta de a-i deprinde pe cei mici cu bunele maniere la masa este sa organizati in familie cine tematice, in joaca. "In seara asta cinam la castel", ii puteti anunta pe copii, dupa care, imbracati elegant cu totii, va puteti aseza la masa pretextand ca formati o familie regala si trebuie sa va comportati ca atare.

Puteti sa va amuzati pe aceasta tema, pastrand insa limitele. O astfel de cina poate fi extrem de educativa, daca parintii stiu sa profite de moment si sa le faca o scurta incursiune in istorie si in traditii.

Extrem de important este(ca de obicei atunci cand discutam despre introducerea unor reguli) sa aplicati un sistem de pedepse dar si de recompense adecvate si anuntate din timp.

Copilului trebuie sa i se spuna dinainte de a se aseza la masa ca daca va incepe sa se dea in spectacol risca sa ramana nemancat iar acest lucru chiar sa se intample in cazul in care copilul nu se comporta adecvat.

In schimb, in cazul in care el se poarta frumos si face eforturi pentru a se integra in atmosfera si pentru a respecta normele de conduita si pe toti cei prezenti la masa, laudati-l la final pentru comportmentul lui.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#copii maniere masa, #copii bune maniere, #copii educatie , #intalniri